nlc.hu
Életmód

Ciklámen gondozása

Így gondozd a cikláment, a téli ünnepek méltatlanul elhanyagolt virágját

Amellett, hogy gyönyörű színekben pompázik, a ciklámenben nagyon szerethető, hogy pont akkor virágzik, amikor a többi növény a téli vegetatív fázisba lép. Mutatjuk, hogy gondozd, hogy különösen sok örömöd legyen benne!

A ciklámen a kankalinfélék családjába tartozik és 20 különböző fajtája ismert. Mindegy, hogy melyikkel gyarapszik az otthoni növénykollekciód, ha megadod neki, amit szeretne, egymás után akár 4-5 éven keresztül is megörvendeztet a virágaival, amik legtöbbször fehér, rózsaszín, lila vagy piros színben tündökölnek.

Virágzó ciklámen

Bár meglehetősen ellenálló növény, a fagypont alatti hőmérsékletet a ciklámen sem szereti, ezért nagy zimankóban érdemes behozni a teraszról vagy az ablakpárkányról. Nem kell a meleg szobában tartani, tökéletes az is, ha találsz neki egy kevésbé fagyos menedéket a lépcsőházban, a lényeg, hogy némi fény is érje, amíg átvészeli a hidegebb időszakot.

Nem vágyik melegre!

Fontos, hogy a télen virágba boruló cikláment olyan helyen nevelgesd, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 15° C fölé, mert egyáltalán nem vágyik melegre. Rossz ötlet tehát fűtőtest közelében elhelyezni, és arra is figyelj, hogy ne legyen erőteljes napfénynek kitéve.

Ültesd magad!

A cikláment akár te magad is elültetheted, ennek azonban nem most van itt az ideje: legjobb, ha ennek az évelő gumós növénynek a hagymáit július és szeptember között kezded el babusgatni. Szereti a jó vízáteresztő-képességgel rendelkező homokos talajt, vízigénye egyáltalán nem nagy.

Öntözés

Nemcsak a magról ültetett és általad nevelgetett növényre, hanem a már kifejlett ciklámenre is igaz, hogy vétek túl bőkezűen locsolni. A legjobb, ha akkor öntözöd meg, amikor száraznak látod a földjét!

Virágzó ciklámenAz Ideális lakóhelye

A cikláment legtöbbször műanyag kaspóban árulják, ebből azonban érdemes agyagból készült cserépbe ültetni. Mindenképp olyanba, aminek lyukacsos az alja és egy kis tálka is tartozik hozzá: ebből minden öntözés után ki kell önteni a lecsorgott vizet.

Vegetatív időszak

Sok növénnyel ellentétben a ciklámen épp a tavaszi időszakban „tér nyugovóra”, ilyenkor a korábbinál is kevesebb vizet igényel. Ez a periódus tökéletes arra is, hogy átültesd, és megszabadítsd a növényedet az elszáradt levelektől, virágoktól.

Tápoldatozás

Ha igazán jót akarsz a ciklámennek, 3-4 hetente kínáld tápoldattal (ezt a jó szokást a tavasszal kezdődő vegetatív időszakban is megtarthatod!)

Fontos!

A ciklámen levelét és a virágát lehetőleg ne érje víz, mert penész alakulhat ki rajtuk, és az veszélybe sodorja a növény épségét. A ciklámen hajlamos a gombás megbetegedésekre, de sajnos a paraziták sem kímélik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top