nlc.hu
Életmód

Fogyás 60 évesen

Fogyás 60 évesen: „Bele akartam férni nyáron a rózsaszín csíkos nadrágomba”

Sacka 60 éves, és nemrég három ruhaméretet fogyott mindössze pár hónap alatt. Elmesélte, hogyan küzdött egész életében a kilókkal.

Sacka egész életében küzdött a kilókkal, így már jól ismeri a szervezete működését. Elmesélte, hogyan alakult a túlsúlya és fogyása élete során, és milyen módszerrel sikerült megszabadulnia legutóbb a felesleg nagy részétől, hogy ma már nyugodt szívvel férjen bele a 40/42-es ruhákba a nemrég még 46-os méretűek helyett.

„Klasszik töltött galambnak kell elképzelni”

„14 kilót fogytam, 97-ről 83-ra ment le a mérleg – meséli Sacka a legutóbbi fogyásáról, ami a közelmúltban történt. – Ez nálam három ruhaméretet jelent, 46-os méretről indultam, most pedig már 40-es farmereim is vannak. Mindehhez 172 centi vagyok, vagyis a magasságom megvan ahhoz, hogy ne gömbölyded legyek közel 100 kilóval sem, inkább a klasszik töltött galambnak kell elképzelni. Alma típus vagyok, a csípőm és a combom mindig vékonyabb volt, a mellem nagy és a hasam környéke erősen párnás tud lenni.”

Sacka egész életében gömbölyű volt, ahogy meséli, amióta az eszét tudja, benne volt a fejében a gondolat, hogy le kéne fogyni. Az egész családja ilyen típus, mindenki, mindig túlsúlyos volt, nem csoda, hogy Sacka is 14 évesen már 80 kiló körül járt. De szerencsére a súlyfelesleg nem okozott neki lelki traumát, soha nem bántották az iskolatársai, amiért nagyobb volt a többieknél. Tehát nem a cikizés, hanem inkább a ruhák miatt szeretett volna már akkor, kamaszként is lefogyni. Ahogy meséli, az első fogyókúrájába kamaszkora környékén vágott bele, mert kényelmetlenül érezte magát a bőrében:

„Tetszettek a ruhák, amik nem jöttek rám, meg bután álltak a túlsúlyom miatt, ezek miatt igyekeztem már akkor odafigyelni az étkezésre, és mozogni: rendszeresen futottam, hogy fogyjak, de nem jött a várt eredmény – meséli a fiatal felnőtt koráról.

Amikor aztán elkezdtem dolgozni az egészségügyben akkor megtört a jég, és valahogy megindult a fogyásom.

Három hónap alatt leszaladt rólam 12 kiló, majd 65-67 kiló körül beállt a súlyom, ezt sikeresen tartottam is 10 évig minden erőfeszítés nélkül, pedig nem követtem speciális diétát. Igaz, szerencsére borzasztóan szeretem a zöldségeket, és nem vagyok túlságosan édesszájú.”

Képünk illusztráció (Kép: Getty Images)

Képünk illusztráció (Kép: Getty Images)

„Egy hónap alatt lefogytam 10 kilót”

„Aztán 33 évesen valami történt a szervezetemben – folytatja Sacka áttérve a felnőttkori küzdelmeire –, aminek a mai napig sem tudja senki a kiváltó okát: egy hónap alatt lefogytam 10 kilót, ami azt jelenti, hogy 57 kg lettem. Minden bordám kint volt, szúrt a csípőlapátom, saját magam árnyéka voltam – de a mellbőségem akkor is a megmaradt. Ezt a súlyt tartottam fél évig, de nem igazán tettem érte semmit, ettem rendesen, ugyanúgy, mint előtte. Ám a fél év elteltével, ugyanezzel az életvitellel, ugyanezzel a rendszerrel duplázva visszajöttek a kilók.” (Valószínűleg ennek a nagy mértékű fogyásnak és hízásnak voltak egyéb egészségügyi okai – a szerk.) Innentől több évtizedes harc következett Sacka életében. Volt, hogy megszabadult 2-3 kilótól aztán újra gyarapodni kezdett, hiába tartotta magát diétás étrendjéhez. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor a mérleg nyelve felkúszott 97 kilóra. 

„Ez volt az a pont, amikor azt mondtam, ez így nem normális – mondja Sacka a tavaly télen bekövetkezett fordulópontról. – Írtam a kalóriabevitelemet, és amellett is havi szinten 20 és 60 deka között híztam.

Ekkor döntöttem úgy, hogy felkeresek egy orvost, aki endokrinológus, belgyógyász és diabetológus.

Ő tetőtől-talpig kivizsgált, kizárta a pajzsmirigy-problémákat, inzulinrezisztenciát, és kiderült, hogy teljesen egészséges vagyok. Azt mondta, egyszerűen vannak emberek, akiknek csak a kevés kalóriabevitel segít, csak ezzel tudnak eredményt elérni, és úgy tűnik, nálam is ez a helyzet.”

„Ha megkívánok egy pizzát, azt egyem meg”

„Attól fogva a csökkentett kalóriás étrend mellett hetente ötször futottam, kétszer infrabicikliztem, vagy úsztam 40-50 perceket – mesél a tavaly tél óta tartott új életmódjáról Sacka. – Az egyik nagy motivációm az volt, hogy bele akartam férni nyáron a rózsaszín csíkos nadrágomba. Ezzel a kombinációval sikerült is három hónap alatt leadni annyit, hogy rám jöttek újra a 42-es ruháim, azóta is szigorúan tartom az életmódot.

A szigorhoz hozzátartozik az is, hogy az orvos azt ajánlotta, hetente tartsak kalóriatöltést, hogy ne szokjon hozzá a szervezetem az alacsony kalóriabevitelhez, mert akkor a levegőt is raktározni fogja.

Tehát, ha megkívánok egy pizzát, azt egyem meg.” Sacka környezete is jól kezelte a fogyását, a kollégái is sokat dicsérték, sőt, volt olyan túlsúlyos munkatársa, akit az ő példája inspirált arra, hogy belevágjon az életmódváltásba.

Sacka története arra adhat jó példát, hogy ne egyendiétákat akarjunk követni, hanem ismerjük meg a saját szervezetünket, derítsük fel, hogyan működik a testünk, és menjünk el orvosi vizsgálatra, ha nem akarnak lemenni azok a felesleges kilók, amiktől annyira szeretnénk szabadulni. Nincsenek csodamódszerek és mindenkire igaz megoldások, csak a testreszabott, a saját testünk működéséhez illeszkedő életmód az, ami segíthet tartósan leadni a túlsúlyt.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top