nlc.hu
Életmód

Charles Addams, az Addams család megalkotója

Esküvő a kisállattemetőben, balzsamozóasztal a lakásban – ki volt Charles Addams?

Charles Addams gyermekkora boldogan telt, mégis az ő fejéből pattant ki az egyik legfurcsább család ötlete, és csaknem 100 évvel azután, hogy megrajzolta őket, sikerült miriádnyi új rajongót szerezni nekik.

„Charles Addams »The New Yorker« című magazin karikaturistája hajmeresztő humorra specializálta magát: rajzain a legváltozatosabb borzalmak történnek: a feleség agyonlövi férjét, a férj feltrancsírozza a feleségét stb. Az amerikai olvasóközönség különös ízlésére vall, hogy Addams karikatúrái százezrek ínyencfalatjává váltak”

– így írt 1957-ben az Érdekes Újság az Addams család megálmodójáról. Ugyan az azóta kultikussá vált sorozatra még közel egy évtizedet kellett várni, hiszen azt csak 1964-ben tűzte műsorára az ABC, de a furcsa famíliának már ekkor is voltak rajongói, hiszen az első rajz róluk 1938-ban jelent meg, mégpedig – ezt nem nehéz kitalálni a fentiek alapján – de a New Yorker magazin hasábjain. Az utóbbi dátum pedig azért fontos, mert vannak, akik szerint első felesége, Barbara Jean Day nagyon hasonlított Morticia Addamsre, így biztosan ő ihlette a karaktert, de az az igazság, hogy csak évekkel később házasodtak össze.

Charles Addams egy Morticia babával

Charles Addams egy Morticia babával (Fotó: ABC Photo Archives/Disney General)

Érdekesség, hogy Addams közel 2000 karikatúrát rajzolt életében, de mindössze 58, illetve mások szerint inkább közel 80 ábrázolta az Addams családot, amely tagjainak nem is volt neve egészen addig, amíg meg nem született a televíziós sorozat. Ugyan utóbbi csak két évadot élt meg, az Addams családnak azóta is bérelt helye van a képernyőkön, a Netflix nemrég mutatta be a Tim Burton nevével (is) fémjelzett Wednesday sorozatot, ami rövid idő alatt óriási siker lett.

Charles Addams 1912-ben született Westfieldben. Grace és Charles Huey Addams gyermekeként, és ugyan máshogy írják a családnevüket, édesapjával távoli rokonai az Egyesült Államok második elnökének, John Adamsnek, valamint fiának, John Quincy Adamsnek, aki később szintén ezt a posztot töltötte be. Ugyan a munkássága sokak számára mást sugallhat, kiegyensúlyozott, szeretetteljes körülmények között nőtt fel, 

Talán érdekesebb lenne, ha borzalmas gyerekkorom lett volna, egy vaságyhoz láncolva, és mindennap megdobtak volna egy konzervdoboz kutyaeledellel, de azon furcsa emberek közé tartozom, akiknek valójában boldog gyermekkoruk volt 

– nyilatkozta egyszer.  A békés, elfogadó környezet ellenére vagy emellett a kis Charlie Addams visszaemlékezések szerint igazi csirkefogó volt. „Volt egy étellift a házunkban, ebben húztam fel magam az emeletre, ahol a nagymamám lakott, és kiugorva a liftből halálra rémisztettem őt” – emlékezett vissza egyik kedvenc csínytevésére. A másik sokat emlegetett történet gyermekkorából az, amikor nyolcévesen például elkapták, mert betört egy házba és csontvázakat rajzolt a falakra. De a legendárium szerint már gyerekként is szívesen sétált temetőkben, és hogy van érzéke a fekete humorhoz, már ekkor megmutatkozott, ahogyan az is, hogy milyen ügyes kezű, és szerencsére szülei támogatták abban, hogy művészi pályára lépjen.

Még a képzőművészeti iskola diákja volt, amikor 1932-ben – 7 dollár 50 centért – megvásárolta tőle első rajzát New Yorker, egy évvel később pedig egy bűnügyi magazinnál retusált fotókat. „Sok holttest sokkal jobban nézett ki az eredeti képeken” – jegyezte meg egyszer. Persze nem ezekkel írta be a nevét a történelembe, hanem az illusztrációival, meg persze a róla elnevezett, általa megalkotott családdal, és ugyan David valamint  Levy sorozata kicsit eltért attól, amilyennek ő rajzolta meg az Addamséket, sokat köszönhetnek egymásnak. 

Egyes források szerint a furcsa famíliával, és a róluk készült televíziós műsorral Addams, akit egyesek karikaturisták Lugosi Bélájának neveztek, olyan híres rajongókat, illetve barátokat szerzett magának mint például Salvador Dali vagy Alfred Hitchcock is, aki amellett, hogy két eredeti Addams-mű büszke tulajdonosa volt, az Észak-Északnyugat című filmbe is beleírta, az egyik szereplő ugyanis egy rajzra megjegyzi, mintha csak Charles Addams keze munkája volna.

Charles Addams egyik borítója a New Yorker számára

Fotó: Apic/Getty Images

Életrajzírója szerint egyébként Charles Addams jól öltözött, kellemes külsejű, szelíd modorú, udvarias férfi volt, aki szeretett társaságba járni, és nagyon kedvelte a szép nők társaságát, még Jacqueline Kennedyvel is hírbe hozták, és illusztrátori munkái elég jó életet biztosítottak neki, volt egy lakása a New York-i Modern Művészeti Múzeuma mellett, és több luxusautó tulajdonosa is volt.

Ha mindez nem is illett annyira az imidzséhez, vagyis ahhoz a képhez, amit az emberek a fejükben kialakítottak róla, az otthonával pont ellenkező volt a helyzet, tele volt megdöbbentő, ijesztő és különleges berendezési tárgyakkal, a dohányzóasztala például korábban balzsamozó asztal volt, és azona tájékon, ahol valószínűleg a ráfektetett holttestek veséje lehetett, egy furcsa folt éktelenkedett. Az, hogy ez a groteszk és az abszurd iránti őszinte rajongásából eredt vagy tényleg csak imidzsépítésre használta, az sokak számára továbbra is kérdés.

Az The Addams Family: sorozat szereplői

Az Addams Family sorozat szereplői: Gomez Addams – John Astin, Morticia – Carolyn Jones, Wednesday – Lisa Loring, Pugsley – Ken Weatherwax, Uncle Fester – Jackie Coogan, Lurch – Ted Cassidy, Granny  – Blossom Rock (Fotó: ABC Photo Archives/Disney General Entertainment Content via Getty Images)

Charles Addams 1988. szeptember 29-én, 76 éves korában halt meg egy New York-i kórházban miután szívrohamot kapott autójában otthona előtt. „Mindig is imádta az autókat, így ez egy tökéletes vég volt a számára” – mondta később özvegye. A karikaturistát kívánságának megfelelően elhamvasztották, és birtokán lévő kisállat-temetőben helyezték örök nyugalomra. Ez a helyszín különös jelentőséggel bírt számára, hiszen harmadik feleségével, Marilyn Matthews Millerrel 1980-ban is egy kisállat-temetőben fogadtak örök hűséget egymásnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top