nlc.hu
Életmód

Magyar mentőszolgálatok Törökországban

Törökországi földrengés: több túlélőt, köztük egy kisfiút mentettek ki magyar mentőszervezetek

12 túlélőt és 7 holttestet emeltek ki a romok alól.

Kedden, magyar idő szerint 19 órakor egy fiút emelt ki a romok közül a Baptista Szeretetszolgálat magyar mentőcsoportja Törökországban. A HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző 19 tagú egészségügyi csoport 7 mentőkutyával Pavelcze László parancsnok, veszélyhelyzet-kezelési igazgató irányítása mellett a késő délutáni órákban érkezett meg a szír határ közelében fekvő Antakyába, ahol felállították bázisukat, majd megkezdték a keresést a helyiek által megadott koordináták alapján – írja a Blikk.

Körülbelül kétezer házat kell átnézniük a településen, ahol még nagyon sok ember lehet a romok alatt. A keresőkutyák négyórás váltásokban kezdtek dolgozni, egyszerre négyen – írta a szervezet a közösségi oldalán.

A Hunor mentőszervezet csapata is kint van Törökországban, és eddig 12 túlélőt és 7 holttestet emeltek ki a romok alól. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a Hunor mentőszervezet csapata a dél-kelet törökországi Antakya városában, Hatay tartomány székhelyén egy összedőlt húszemeletes, vasbeton szerkezetű társasház romjainál kutat éjjel-nappal nyolcórás váltásban. A váltásokra a komoly fizikai és lelki terhelés miatt van szükség.

A szóvivő közlése szerint a magyarok egész éjszaka dolgoztak a török-szír határ közelében levő városban egy 16 ezer négyzetméteres kárterület három különböző pontján. Éjjel mínusz 2-3 fokig hűlt a levegő, amely egyrészt csökkenti a túlélés esélyét, másrészt a mentőegységek munkáját is nehezíti.

Hétfőn hajnalban 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét: a földmozgás olyan erővel csapott le, hogy még Cipruson és Libanon bizonyos pontjain is érezni lehetett. Az első földrengést magyar idő szerint 11 óra körül egy második is követte, ami 7,7-es magnitúdóval rázta meg a régiót, további károkat okozva. A két nagy rengést azóta is kisebb utórengések követik.

Folytatódnak a keresési és mentési munkálatok a Törökország déli tartományait sújtó 7,4-es erősségű földrengés után a törökországi Malatyában 2023. február 6-án.

Folytatódnak a keresési és mentési munkálatok a Törökország déli tartományait sújtó 7,4-es erősségű földrengés után a törökországi Malatyában 2023. február 6-án (Fotó: Volkan Kasik / Anadolu Agency via AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top