nlc.hu
Életmód

102 éves fitneszedző

„Amikor megöregszem, abbahagyom” – 4 edzést tart hetente a 102 éves dédi

Másokat is mozgásra inspirál az idős asszony.

Körülbelül egy tucat nő gyűlt össze a fitneszórára, miközben oktatójuk végigvezeti őket a mozdulatok során. „Hátúszás!” – kiáltja Jean Bailey, aki a székéből irányít, karjait a magasba emelve – számolt be róla a Washington Post.

Bailey, aki 102 éves, és egy idősotthon önálló lakónegyedében él, körülbelül három éve hetente négyszer tart edzést a második emelet folyosóján. Nincs kedve lassítani.

„Amikor megöregszem, abbahagyom” – mondta Bailey, aki körülbelül 14 éve él az Elk Ridge nevű otthonban.

Néhány törzsvendégének ízületi gyulladása van, ami korlátozza a mozgásukat, de kényelmesen végezhetik a nyújtó gyakorlatokat.  Bailey egyébként kemény edző. Egy férfi vett részt eddig a foglalkozásokon, de ő elhunyt (természetesen nem a mozgás miatt).

A 102 éves hölgy 2020-ban kezdte a mozgásórákat, amikor kitört a koronavírus-járvány, és az embereket elszigetelték a szobáikban. Akkoriban 99 éves volt, még az Elk Ridge lakói között is a legidősebb, de nem ijesztette meg a körülötte lakók fiatalabb kora.

Azt mondta, aktív akar maradni, és mindig is jó volt az emberek motiválásában, ezért felkérte a szomszédait, hogy hozzanak ki székeket a folyosóra, hogy egymástól távol, egyszerű gyakorlatot végezzenek.

A foglalkozások 9:45-kor kezdődnek, így a résztvevőknek van ideje felöltözni és reggelizni. Bailey hétfőn, szerdán, csütörtökön és szombaton tartja a 30 perces órákat, amelyek nyitó imával kezdődnek. A csoport körülbelül 20 féle nyújtást végez mind a felső, mind az alsó testrészeken, beleértve a nyak görgetését, a lábfejek pipálását és spiccelését, különféle hajlításokat.

„A tested minden részét átmozgatod, a kezeidtől a lábujjaidig” – mondta Bailey.

Az órák elmélyítették a nők közötti barátságot is. Bailey gyakran tortával kedveskedik a résztvevőknek a foglalkozások után, amikor valakinek születésnapja van. Ebben a korban, azt mondja, hogy minden születésnap nagy dolog.

Bailey életkora és rugalmassága a nehézségekkel járó életéből fakadhat. 1921-ben született Wyomingban, a nagy gazdasági világválság idején nőtt fel. Az öt gyermek közül Bailey-t édesanyja 3 éves korában egy másik családhoz adta, és egyetlen gyermekként nőtt fel édesapjával, aki egy vasúton dolgozott. Családja Iowában, akkoriban Nebraskában élt, ahol Bailey azóta is él.

Tinédzserként Bailey J. C. Penneynek modellkedett. 1942-ben férjhez ment, de férje, Loren Bailey 1989-ben meghalt. Három gyermekük született: fiuk, Bruce, lányaik, Pennyrae és Patty, aki 55 évesen hunyt el rákban. Öt unokája és négy dédunokája van.

idős nők hula hop karikáznak

Fotónk illusztráció (Getty Images)

Az Elk Ridge-ben – amelynek körülbelül 145 lakosa él önállóan, és 205-en szorulnak  ápolásra – a lakók olyan fitnesztevékenységeken vehetnek részt, mint a gyalogklub, a tai chi és a fitnesz.

Bailey azért inspirálja az embereket, mert ránéznek, és azt gondolják: „Ha ő képes erre 102 évesen, én is meg tudom csinálni az én koromban, bármi legyen is az”.

Bailey – aki több mint 30 évig önkéntesként dolgozott egy kórházban a képalkotó osztályon – nem tudja, mi a hosszú élet titka. Azt mondja, hogy az egészséges táplálkozás és az aktivitás  valószínűleg jelentős szerepet játszott. „Nem hiszek abban, hogy csak ülök és tévét nézek” – ismerte el Bailey.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top