nlc.hu
Életmód

Diktátorok furcsa függőségei

Megszállottan imádott egy amerikai politikusnőt Kadhafi

Akadt olyan diktátor, aki a tortilla chipsért, más Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterért rajongott megszállott módon.

A történelem félelmetes diktátorainak is megvoltak az olykor egészen hátborzongató függőségei…

Adolf Hitler

Adolf Hitler több furcsa rögeszmének is rabja volt, ezek egyike volt az opera iránti megszállott rajongása. Tizenkét évesen fedezte fel magának Richard Wagner német zeneszerző zenéjét és még az iskolából is lógott, hogy operába járhasson. Hitler később azt írta, hogy „rabjává vált” az operalátogatásnak. Bár Wagner ötven évvel Hitler hatalomra kerülése előtt halt meg, az 1930-as években nemzeti szenzációvá vált, köszönhetően annak, hogy a diktátor Wagner műveit használta aláfestő zenének gyűlésein és beszédei során.

Joszif Sztálin

A Szovjetunió egykori vezetője, Joszif Sztálin fokozottan érdeklődött az aktrajzok iránt, ám nem abban az értelemben, ahogy azt elsőre gondolnánk. Nem ezek megalkotása vagy gyűjtése volt ugyanis a mániája, hanem az, hogy mások munkáit meggyalázza. XIX. századi orosz művészek aktjait firkálta össze vagy fűzött hozzájuk írásban cinikus megjegyzéseket.

Fidel Castro fagyizik

Fidel Castro odavolt a fagyiért (Fotó: Meyer Liebowitz/Getty Images)

Fidel Castro

Fidel Castro – aki titkos szigetre vitte a nőket – fagylaltimádata még országa gazdaságára is hatással volt. Amikor John F. Kennedy elnök kereskedelmi embargót rendelt el az Egyesült Államok és Kuba között, Castro elszakadt amerikai kapcsolataitól, akiktől addig a fagylaltot szerezte be. Ekkor egy magas rangú tisztviselőt küldött Kanadába, aki 28 konténer fagylaltot vásárolt számára a Howard Johnson’s étteremlánctól. Ez a készlet sem tartott azonban sokáig, tekintve, hogy a diktátor naponta átlagosan 18 gombóc fagyit fogyasztott el. Castro ekkor kezdeményezést indított a kubai tejipar fejlesztésére, abból a célból, hogy helyben elkészíthessék a legjobb fagylaltot. Az 1960-as években Castro kormánya több ezer Holstein-tehenet vásárolt Kanadából, és kutatást indított a legnagyobb hozamú tejelő tehén kitenyésztésére. Ez 1972-re sikerült is. Az Ubre Blanca (fehér tőgyű) Holstein hibrid tehén a Guinness Rekordok Könyve szerint is a világ legnagyobb hozamú tejtermelő tehene lett, amely egyetlen nap alatt akár 110 liter tejet is adott. A népszerű kubai fagylaltlánc, a Coppelia is az ország legnagyobb fagylaltrajongója, Fidel Castro által felügyelt projekt volt.

Kim Dzsongil

Észak-Korea korábbi legfelsőbb vezetője, Kim Dzsongil hatalmas ínyenc hírében állt. Állítólag szolgákat fogadott fel arra, hogy átválogassák a rizst, ami a tányérjára kerül, mégpedig azért, hogy minden szem pontosan ugyanolyan alakú és színű legyen. Egykori szakácsa beszámolója szerint olyan finomságokat is rendszeresen készíttetett magának, mint a cápauszonyleves és a tengeri sün. Előfordult azonban, hogy a McDonald’s hamburgert kívánta meg: olyankor követeket küldött Pekingbe, akik beszerezték azt a számára. A pizza szintén a kedvencei közé tartozott, ezért Olaszországból importált pizzakemencéket, illetve profi pizzaszakácsokat is Észak-Koreába hívatott, hogy megtanítsák a szakácsait a legjobb pizzák elkészítésére.

Szaddám Huszein

Irak egykori elnöke, Szaddám Huszein, akinek nem tudják eladni a luxusjachtját, köztudottan szerette az extravagáns dolgokat. Egyetlen ételmániája azonban  a legkevésbé sem volt extravagáns, ugyanis a Doritosért, vagyis az ízesített tortilla chipsért volt oda.  A Husszein táborát őrző pennsylvaniai nemzeti gárda tagjai szerint a diktátor kevesebb mint tíz perc alatt képes volt megenni egy egész zacskó, családi kiszerelésű Doritost.

Moammer Kadhafi

Moammer Kadhafi (Fotó: Salah Malkawi/ Getty Images)

Moammer Kadhafi

Moammer Kadhafi, Líbia egykori diktátora különös vonzalmat érzett Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter iránt. Amikor Rice diplomáciai látogatást tett Líbiában, Kadhafi állítólag Leezzának szólította, és egy nyakláncot ajándékozott neki, amelyen egy közös fotó díszelgett róluk. A hátborzongató rajongás megerősítést nyert, amikor lázadók egy csoportja Kadhafi elhagyott szállásán egy házi készítésű albumot talált, amely Rice-ról készült fényképekkel és újságkivágásokkal volt tele.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top