nlc.hu
Életmód

Ezt ne mondd a gyereknek, ha csúfolják

A pszichológus szerint ezt ne mondd soha a gyereknek, ha csúfolják az iskolában

Ez az a bizonyos mondat, amivel nem javítasz, hanem csak rontasz a helyzeten.

Ha szülőként azzal szembesülsz, hogy a gyermeked bántás, csúfolódás célpontjává vált az iskolában vagy esetleg más közösségben, természetes, hogy szeretnél segíteni neki. A helyzet azonban a legkevésbé sem könnyű.  

Optimális esetben a gyermeked maga panaszolja el, hogy csúfolják. Ilyenkor az első és legfontosabb, hogy megerősítsd abban, hogy jól tette, hogy őszintén és bizalommal hozzád fordult. 

„Azzal, hogy hozzád fordult, döntő lépést tett a saját jóllétért. A nyitottság és a kommunikáció kulcsfontosságú része a szülő és gyermeke kapcsolatának. (…) Mindig dicsérd meg, amiért bátor volt és felhozott egy kényes témát. Még csak ne is célozz arra, hogy esetleg túlreagálja, túldramatizálja azt. Fontos, hogy tudja, hogy elmondhatja, hogyan érzi magát, és érezze azt is, hogy figyelnek rá. Még akkor is, ha úgy gondolod, hogy esetleg csak egyszerű összezördülésről van szó és elég annyit tenned, ha meghallgatod” – magyarázta a The Sun cikkében dr. Amanda Gummer gyermekpszichológus.

Szülők gyereket vigasztalnak

Érezze, hogy komolyan veszik (Fotó: Getty Images)

A szakember tanácsa: “Soha ne sugalljuk, hogy a kötekedők hamarosan megunják, és valaki mást fognak piszkálni, mert ez csak a negatív viselkedést erősíti. Ne mondogassuk azt sem, hogy valószínűleg másokkal is ezt teszik, nem csak veled.”

A pszichológus hozzátette, hogy nem megoldás az sem, ha a csúfolódás megtorlására biztatjuk a gyereket, mondván, hogy álljon ki magáért. Ehelyett a legjobb megoldás az, ha komolyan veszed a dolgot és ahhoz a felnőtthöz – például az osztályfőnökéhez – fordulsz, aki a bántalmazások idején felelős a gyerekért, hogy közösen keressetek megoldást a problémára.

A Magyar Tudományos Akadémia korábbi kutatásából egyébként kiderült, hogy míg  Nyugat-Európában és Amerikában a gyerekek hajlamosak bevallani, ha bántalmazás, csúfolódás áldozatává váltak, addig a magyar gyerekek inkább elhallgatják azt. Ennek oka az lehet, hogy nyugaton régebb óta tudatosítják a gyerekekben, hogy a bántalmazás rossz, és ha áldozat vagy, akkor merj segítséget kérni. Magyarországon viszont nem menő bevallani, ha megvertek, és az áldozatok nem bíznak abban, hogy segítséget kapnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top