nlc.hu
Életmód

Lövöldözésben halt meg a valódi Harry Potter

Lövöldözésben halt meg a valódi Harry Potter – itt van eltemetve!

Harry Potter a valóságban is élt, igaz, nem varázslótanonc volt, hanem katona.

Az izraeli Ramle városában található Brit Nemzetközösségi katonai temető egyik síremlékét rengeteg turista látogatja. A sír Harry Potter közlegényé, aki egykor a Worcestershire-ezred katonájaként szolgált, a palesztinai arab lázadás során esett el még 1939-ben, vagyis közel hat évtizeddel azelőtt, hogy megjelent J. K. Rowling regénysorozatának első kötete, a Harry Potter és a bölcsek köve

A valódi Harry Potter 1920-ban született az angliai Kidderminsterben, egy nyolcgyermekes család egyik fiaként. 14 évesen otthagyta az iskolát, majd egy szőnyeggyárban dolgozott. 16 éves korában aztán úgy döntött, bevonul a hadseregbe, ám ehhez még túl fiatal volt, ezért a jelentkezéskor egy évvel idősebbnek mondta magát.

1938 szeptemberében Pottert és zászlóalját áthelyezték az akkor brit fennhatóság alatt álló Palesztinába, hogy elnyomják a brit kormányzat ellen fellázadt, függetlenséget követelő arabokat. A fiatal katona Hebrontól délre, egy Pumpet néven emlegetett szivattyútelepen teljesített szolgálatot, amely a város vízellátásáért volt felelős.

1939. július 22-én a Hebron és Beér-Seva közötti úton egy felfegyverzett arab banda támadt rá és társaira, az összecsapásban pedig agyonlőtték a fiatal katonát. 

A valódi Harry Potter síremléke

A valódi Harry Potter síremléke az izraeli Ramlában (Fotó: David Silverman/Getty Images)

Nem sokkal korábban Potter levelet írt édesanyjának, amely egy nappal azután érkezett meg, hogy a családot értesítették a halálhíréről. A levélben ez állt:

„Édesanyám!

Leveledre válaszolva, minden rendben. Várom, hogy karácsonyra otthon lehessek. Ha nem mehetek, az kissé balszerencse.

Jelenleg egy Pumpet nevű helyen vagyok és egyelőre nincs sok dolgunk. Remélem, jól vagy. Remélem, apa még dolgozik. Mondd meg Kennek, hogy nem feledkezem meg a kerékpárjáról. Remélem, Alice is jól van. 

Mostanában sokat járunk úszni. Talán olvastad az újságokat.

Nem dicsekszem, inkább hallgasd meg a hírekben, hogy milyen munkát végeztünk Worcestershire-ben. Nos, szerintem egyelőre ennyi.”

Az ezt követő hét évtizedben Potter sírját csupán családtagok és barátok látogatták olykor. 2010 környékén azonban a média világszerte beszámolt a regénysorozat főhősével azonos nevet viselő katona sírjának létezéséről, mely ennek köszönhetően zarándokhellyé vált Harry Potter-rajongók körében.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top