nlc.hu
Életmód

Bob: ezért ez az egyik legtrendibb frizura

Bob: ezért ez az egyik legtrendibb frizura

A bob snitt nem véletlenül az egyik legfelkapottabb fazon, az ugyanis egyszerre kényelmes, stílusos és időtálló.
  • A bob frizura az 1920-as évek óta létezik.
  • A snitt hamar a modern és bátor nők védjegyévé vált, azt számtalan híresség választotta magának.
  • A bobnak az évtizedek során számos változata lett, az szinte valamennyi hajtípusból elkészíthető. 

A bob frizura rövid, illetve félhosszú fazont jelöl, ami maximum az állig ér. A fodrászok rendszerint egyenes vagy hullámos stílusban készítik, de mára rengeteg variációja ismert. Egy sokoldalú snitt, ami tökéletesen alkalmas a hétköznapi és alkalmi viseletre egyaránt, és míg egy klasszikus bob frizura időtlen és elegáns megjelenést kölcsönözhet, addig egy merészebb vagy rövidebb változat egyéni és extrém hatást kelt. A bob különböző hosszúságokban is elkészíthető, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb változatot. 

Coco Chanel bob frizurával

Coco Chanel 1929-ben

A bob frizura eredete

A bob snittet Antoni Cierplikowski lengyel fodrász nevéhez kötik, akinek kliensei közé tartozott Coco Chanel, Mária román királyné, Sarah Bernhardt, Greta Garbo, Eleanor Roosevelt és Brigitte Bardot. A mesterfodrász, aki Antoine de Paris néven vált híressé, 1909-ben „találta fel” a bobot, amit Jeanne d’Arc karaktere ihletett. A snitt igazi népszerűségre az 1920-as években tett szert, egyre több merész nő vállalta be a különleges fazont, a fodrászok pedig, akik addig leginkább a hosszú haj formázását ismerték, azzal szembesültek, hogy egyre több nő akar megszabadulni a hosszú hajkoronájától.

Snitt a Léon, a profi című filmből Natalie Portmannal

Jean Reno és Natalie Portman 1994-ben

Bár a divatszakértők nem jósoltak túl hosszú életet a bobnak, az a nyugati világban is egyre felkapottabb lett, a bob ugyanis a hagyományos szerepeket elutasító modern nő szimbólumává vált. Az 1960-as évek közepén Vidal Sassoon csak fokozta a snitt népszerűségét.

Anna Wintour bob fazonú hajjal

Anna Wintour

Az évtizedek során a bob rengeteg változáson ment keresztül – és megszámlálhatatlan előadóművész és híresség, köztük Anna Wintour, Cyndi Lauper, Uma Thurman (Ponyvaregény) és Natalie Portman (Léon, a profi) viselte a frizura különféle variációját.

Forrás: Wikipedia Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top