nlc.hu
Életmód

Miben érdemes példát vennünk Martha Stewartról?

Nem, nem csak Photoshop: mi a bomba formában lévő 81 éves Martha Stewart titka?

Kalandos életút áll Martha Stewart mögött, óriási fentekkel és lentekkel. Az egyik legnagyobb visszatérő, aki börtönbüntetése leülése után még sikeresebb lett, mint előtte, és igazán magára talált. Korábban már foglalkoztunk a bestsellerszerző médiaszemélyiség és üzletasszony életútjával, most pedig elképesztően jó szellemi és testi állapotának nyomába eredtünk.

Martha Stewart úgy került a figyelem középpontjába a héten, amire nem számítottunk: minden idők legidősebb fürdőruhás címlaplányaként (-hölgyeként). A hírveréshez egyébként remekül értő Sports Illustrated magazin ezzel nagyot dobott az életkormérőn, négy évvel ezelőtt ugyanis a lap legidősebb bikinis címlaplánya az akkor 45 esztendős Tyra Banks volt.

A magazin borítóján fehér egyrészes fürdőruhában pózoló, 81 esztendős Martha Stewart előtt a fél világ leborult a héten, a másik fele pedig rögtön kritizálni kezdte a Sports Illustrated húzását, mondván, a képek agyonretusáltak. Sokan fogalmazták meg azt a gondolatot is a fotók kapcsán, hogy ez csak egy újabb lépés azon az úton, hogy az idősödés természetes jeleit magukon viselő korosodó embereket frusztrálják a ráncoktól mentes képekkel.

Martha Stewart május 18-án a Sport Illustrated magazin 2023 fürdőruhás kiadásának partiján a New York-i Hard Rock Hotelben

Május 18-án a Sports Illustrated magazin 2023-as fürdőruhás kiadásának partiján a New York-i Hard Rock Hotelben / Fotó: Dimitrios Kambouris/Staff, Getty Images

Martha Stewart cáfolta a túlzásba vitt botoxot és retusálást egyaránt, habár minden valószínűség szerint a valóságban nem így fest sem az arca, sem a teste. Szépészeti beavatkozások ide, Photoshop oda, titkon azért mindannyiunkat érdekel, hogy mi Martha Stewart titka?

Ezt a kérdést oly sokszor megkapta, hogy egyik könyvében, a 2013-ban megjelent – és magyar nyelven nem elérhető – Living the Good Long Life-ban egy egész kötetben ezzel foglalkozik. Mit tudhatunk hát dióhéjban az édesanya, nagymama és üzletasszony mindennapi szokásairól?

Martha Stewart május 18-án a Sport Illustrated magazin 2023 fürdőruhás kiadásának partiján a New York-i Hard Rock Hotelben

Imádjuk a cipőjét és a ruháját / Fotó: NBC, Getty Images

1. Meglepő módon keveset alszik

Mint mondja, tudja, hogy a jó alvás egészséges és fontos, de elvesztegetett időnek tartja.

2. Nem csak egy szimpla hobbi

Még mielőtt bármibe belefogna, minden reggel keresztrejtvényt fejt. Ez nem csak egy kedvelt szokás, tudatosság is van mögötte: „Hogy szellemileg friss maradjak, a New York Times keresztrejtvényét fejtem az iPademen, kártyázom, és igyekszem minél gyakrabban tanulni valami újat és új kihívásokat találni. Arra bátorítom önöket is, hogy találjanak olyan egészséges tevékenységeket, amelyeket szeretnek is csinálni” – tanácsolja saját magazinjában.

Saját kertészeti könyv gyűjteményével otthon

Saját kertészetikönyv-gyűjteményével otthon / Fotó: marthastewart.com

3. Minden reggel frissen préselt zöld juice a maga termesztette zöldségekből

„A napomat szinte vallásos módon a saját készítésű zöld levemmel kezdem, amit a saját üvegházamból származó zöldségekből készítek” – meséli.

Martha Stewart az emlegetett üvegházában

Martha Stewart az emlegetett üvegházában / Fotó: marthastewart.com

Martha kedvenc préselt levét gyümölcsök és zöldségek kombinációjából készíti, és attól függően változik, hogy éppen mi terem vagy mi van kéznél – legyen az egy kis spenót, alma, ananász, papaya vagy friss menta.

4. Tudatos hétköznapok és ínyenc elhajlások

Meghökkentően keveset eszik Martha Stewart. A klimax után persze közel sem ehet annyit egy nő hízás nélkül, mint előtte, de a rengeteg mozgás mellett is csak egy fél adag zabkása a reggelije, és saját bevallása szerint ebédre például összesen három darab mozzarellát eszik répa- és zellerhasábokkal és sok-sok vízzel. Vacsorára sem pótolja be a kalóriákat, rendszerint hal- és zöldségalapú vacsorát fogyaszt, csupa friss, jó minőségű bioalapanyagból. Ilyenkor sem eszik fehér lisztből készült ételeket (tészta, kenyér) és az Amerikában nagyon elterjedt gyorsételek, félkész- és késztermékek sem kerülnek az életmódguru asztalára.

Martha Stewart, a süteménytündér

Martha Stewart, a süteménytündér / Fotó: marthastewart.com

Martháról ugyanakkor köztudott, hogy ha barátokkal találkozik, étterembe megy, nem fogja vissza magát. Ilyenkor jöhetnek a vajas, lisztes dolgok és édességek is. A hétköznapok során ugyanakkor csak nagyon szerény adagokban, alacsony kalóriabevitellel táplálkozik.

5. Alkohol? Alkohol.

Bár Martha maga is kipróbálta és dicsérte az alkoholmentes száraz januárt, kedveli az alkoholos italokat. A vacsorája mellé szívesen fogyaszt bort, vagy akár egy kis vodkát, amit a saját termesztésű narancsával és jéggel kísér. Emellett közismert koktélkedvelő is – Martha szeret élni, ugyanakkor nem esik túlzásokba.

Martha Stewart idén áprilisban egy Lemon Drop koktéllal saját Las Vegas-i éttermében, a The Bedford by Martha Stewartban

Martha Stewart idén áprilisban egy Lemon Drop koktéllal saját Las Vegas-i éttermében, a The Bedford by Martha Stewartban / Fotó: Las Vegas Review-Journal, Getty Images

6. „Bevallom, nehéz volt”

Nincs kifogás, Martha minden reggel tornázik. Ezalatt pedig ne egy kis cicatornát értsünk, hanem komoly edzést. „Bármilyen elfoglalt is vagyok, minden reggel tornázom annak érdekében, hogy a legjobb legyen a közérzetem. A világjárvány előtt egy jógatanárral és egy edzővel dolgoztam, de most már egyedül csinálom – és bevallom, nehéz volt. Korán kelni, hogy egy üres edzőteremben kezdjem a napot, egyáltalán nem szórakoztató. Szerencsés vagyok, hogy van otthon egy legújabb gépekkel felszerelt edzőterem. De mégis úgy gondolom, hogy egy pohár zöld juice és egy cappuccino elfogyasztása után ott tudom az elmémet helyre tenni az előttem álló naphoz.”

7. Az edzés csak az egyik fele a testmozgásnak

80 év körül a legkevésbé sem megszokott, hogy valaki kondigépes és súlyzós edzéssel kezdje a napot, de Martha Stewart ezzel nem pipálja ki a testmozgás kérdését. „A hosszú távon fenntartható, általános jó közérzetem szempontjából a legfontosabb, hogy olyan dolgokat csináljak, amelyek boldoggá tesznek – mondja. – Heti rendszerességgel lovagolok például, még hideg időben is kimegyek. Ez egy fantasztikus mozgásforma, és jót tesz a léleknek, ha kint vagyunk a szabadban.”

Egy tévéműsorban: az NBC News Today show-jában Martha Stewart és Ann Curry lóháton

Egy tévéműsorban: az NBC News Today show-jában Martha Stewart és Ann Curry lóháton / Fotó: NBC NewsWire, Getty Images

Felsorolni is lehetetlen, mi mindenre ajánlott a sétálás, legyen az kalóriaégetés, immunerősítés, természetes D-vitamin-beszerzés vagy hatékony tevékenység a demencia kialakulása ellen. Martha ennek megfelelően rendszeresen 30 perces sétákat tesz, és ha mindez még nem volna elég: aktívan kertészkedik.

Gyomlál, ültet, palántáz, és mint mondja: „Feldobja a napomat, ha kimegyek az üvegházba. Tanulmányok bizonyítják, hogy növények közelében lenni segít a stressz csökkentésében és fokozza a kreativitást” – teszi hozzá Martha.

Martha Stewart kertjének egyik része

Martha Stewart kertjének egyik része / Fotó: marthastewart.com

Bár a milliárdos üzletasszonynak kétségtelenül minden lehetősége adott, hogy jó formában legyen a magánkonditeremtől a legjobb edzőkön át a saját birtokán való lovaglásig, a csúcsminőségű bioételekig, na és persze akár a legszebb eredményeket produkáló szépészeti beavatkozásokig.

Ha mégis szeretnénk példát venni róla, olvassunk csak a sorok között: egy kiadós séta vagy a testmozgás a szabadban nekünk is ingyen van. Ugyanígy a kevés, de friss alapanyagokból származó étel is elérhető: egyszerű zabkását, sárgarépa- és zellerhasábokat mi is ehetünk hizlaló élelmiszerek helyett.

Martha Stewart New Yorkban 2015-ben

Még sok ragyogó évet kívánunk! Csin-csin! / Fotó: Sonia Moskowitz, Getty Images

Martha Steawart kétségtelenül ikon, akit csak csodálni és akitől tanulni lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top