nlc.hu
Életmód
Így éld túl a hirtelen jött őszt

5 lépésben túl lehet élni a hirtelen jött őszt

Olyan gyorsan távozott a nyár végével a lendületed és a motivációd, amilyen hirtelen berobbant az ősz? Mutatjuk, hogy szerezd vissza!

Idén az ősz nem beköszöntött, hanem dinamittal robbantotta ránk az ajtót és ördögi kacajjal mutatta meg, hogy nemcsak vége a nyárnak, de hamarosan már egyenesen itt a november. A darabokra hullott ajtón pedig egyszerre iszkolt ki a meleggel együtt minden életkedvünk, energiánk és motivációnk. (Legalábbis néhányunknak biztosan.)

Mert annak ellenére, hogy szeretjük ezt a Szívek szállodája és pumpkin spice latte-szezont, és vártuk már a réteges öltözködéssel járó sokszínűséget, a szeptemberi parázás teljesen létező jelenség. Már ami azt a lendületünket illeti, amivel a nyár folyamán az élethez álltunk. Valahogy kevésbé akarunk odafigyelni az egészséges életmódra, nem vagyunk annyira lelkesek a munkánkban és a hangulatunkat leginkább Lana del Rey Summertime Sadness című száma reprezentálja.

De ez nem mehet így örökké! Ideje a hajunknál fogva kirángatni magunkat ebből a lelki állapotból, amit a hirtelen jött ősz okozott – a következőket teheted az ügy érdekében.

Első helyen a mentális egészség

Dr. Allie Sharma pszichiáter szerint teljesen normális, ha erős érzelmi reakciót vált ki belőled az évszakok változása. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a mentális egészséged élvezze ilyenkor a prioritást – nem most kell megváltani a világot.

„Keress egészséges és adaptív módszereket a változással való megbirkózásra. Ne nyomd el az érzelmeidet, de ne is hagyd, hogy a kezelhetetlenségig fajuljon a helyzet”

– tanácsolta.

A wellnessrutinodat is aszerint alakítsd, hogy a mentális egészségedre kerüljön részben (vagy egészben) a fókusz. Tehát a HIIT edzést pedig, amit olyan lelkesen toltál egész júliusban, most nyugodtan váltsd le egy pihentető jógára. A rohanás közben elkortyolt smoothie helyett szánj időt a reggelire. Vagyis ha figyelmesebben és kedvesebben fordulsz saját magad felé, könnyebb lesz betartani az egészséges életmóddal kapcsolatos elhatározásaidat is – némi finomhangolással.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Új évszak, új célok

Az iskolában töltött évek arra kondicionáltak mindenkit, hogy a szeptemberre egyfajta új kezdetként tekintsen. És valóban: nagyobb változások állnak be ilyenkor, mint egy random januári újév esetén. Ezért kezeld is ekképpen a szeptembert. Ez legyen az a hónap, amikor tiszta lappal indíthatsz, és rányomhatsz az újraindítás gombra. Mi működik a napi rutinodban és mi nem? Milyen célokat szeretnél megvalósítani most, hogy túl vagyunk az év felén? Ezen gondolkodj el, és ez alapján tűzz ki új ambíciókat, amik új lendületet adnak a motiváltság felé vezető úton.

Legyen mit várni!

Amikor van miért izgatottnak lenni, és van mire várni, akkor sokkal fényesebbnek látod a jövőt. Ráadásul szívesebben is tekintesz előre, ahelyett, hogy a múlton vagy a „mi lett volna ha”-gondolatokon pörögnél. A nyár nyilván tele volt programokkal, tervezett utazásokkal, kirándulásokkal, de ennek az ősz beköszöntével sem kell abbamaradnia.

Ha van rá lehetőséged, foglalj le egy hosszúhétvégét! Esetleg nézd meg, koncertezik-e mostanában a kedvenc előadód és csak azért is vedd meg rá a jegyet. Vagy kezdd el kitalálni, mi legyen a program és – ami még fontosabb – minek öltözz be Halloweenkor! Ugyanúgy igaz ez a napi és heti dolgokra is: olvass egy új könyvet, menj el sétálni a barátaiddal…ütemezz be néhány olyan tevékenységet, amelyek feldobják a hangulatodat. Légy tudatos az időddel, és töltsd fel azzal, amit értékelsz, és ami valóban örömet okoz.

Vegyél ki szabadságot

Néha a motiváció hiánya, vagy az érzés, hogy megrekedtél, nem azt akarja üzenni, hogy tarts ki és küzdd át magad ezen az időszakon. Hanem azt, hogy végre pihenj. Dr. Sharma azt tanácsolja, igenis menj szabira – ez a legjobb eszköze ugyanis a kiégés és motivációvesztés elleni védekezésnek. „Nem véletlenül létezik a szabadnap műfaja: ez előzi meg a kiégést, és elősegíti az általános jólétet” – mondta a szakember.

Ha viszont éppen nincs erre lehetőséged, attól még ugyanúgy adhatsz magadnak egy kis szünetet. Tölts egy hétvégét vagy akár egyetlen estét úgy, hogy teljesen kicsekkolsz a napi darálásból. Kapcsold ki a telefonod, aludj egy nagyot és kizárólag olyan dolgokkal foglalkozz, amik kikapcsolnak és feltöltenek (nem, ez nem az ügyintézést és a nagytakarítást jelenti).

Pótold be az alvást

Teljes vakáció-üzemmódban voltál egész nyáron, és felborult az alvásrended? Ideje ezt rendbe tenni. Törekedj arra, hogy ugyanabban az időben feküdj le és kelj fel. Lefekvés előtt két-három órával már ne tedd ki magad erős, illetve kék fénynek (tehát ekkor már semmi számítógép, tévé vagy telefon!). És alakíts ki egy rutint, ami megnyugtat, ellazít és felkészít az alvásra.

„Az alvás mind a fizikai, mind a mentális egészség alapja, és egy kiadós pihenés nagyon gyógyító hatású lehet, különösen stresszes időszakban vagy ha rosszul érzi magát az ember”

 

– magyarázta Dr. Sharma. Szerinte annak ellenére, hogy hét óra az ajánlott alvásmennyiség, ebben az időszakban nyugodtan aludj többet – vagy legalábbis annyit, amennyi után kipihenten, magadtól ébredsz fel.

via

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top