A fából készült főzőkanál, vagyis a fakanál az egyik legmegosztóbb konyhai eszköz. A hagyományokhoz ragaszkodók azt állítják, hogy tökéletes eszköz – kíméletes az edényekhez, erős és évtizedekig bírja a strapát. A szkeptikusok azonban higiéniai aggályokat vetnek fel, és azzal érvelnek, hogy a porózus fa a baktériumok melegágya, és az egyik étel aromáját átviszi a másikba. A Huffpost szakértőket kérdezett, kinek van igaza.
„A legfontosabb, hogy használat után azonnal megtisztítsuk a fakanalakat, és hagyjuk teljesen megszáradni a levegőn” – hívta fel rá a figyelmet Darin Detwiler, az USA Országos Környezet-egészségügyi Szövetség Élelmiszerbiztonsági Programjának elnöke.

Illusztráció: Getty Images
A fa nem antimikrobiális?
„Bizonyos fafajták magas koncentrációban tartalmaznak természetes antimikrobiális vegyületeket, mint például a tölgy, a fenyő és a cseresznyefa. Ezek tanninokat tartalmaznak, amelyek erősen gátolják számos mikroorganizmus növekedését” – magyarázta Bryan Quoc Le élelmiszertudós.
Mindemellett az antimikrobiális tulajdonságoknak is vannak korlátai. Ellen Shumaker, az Észak-Karolinai Állami Egyetem élelmiszerbiztonságért felelős igazgatója szerint, bár a baktériumok kezdetben megtelepedhetnek a nedves fafelületen, a víz és a baktériumok beszivárognak a fába, ahol a baktériumok végül megfulladnak, ami megakadályozza az elszaporodásukat. Más szóval, a fa természetes módon képes az öntisztításra, de csak akkor, ha megfelelően szárítják. Ha túl sokáig hagyjuk ázni a fakanalakat, azzal penészedést és rothadást idézhetünk elő.
Mi a helyzet a repedt fakanalakkal?
Mindannyiunknak vannak olyan konyhai eszközei, amelyek már jobb napokat is láttak, ez alól a fakanalak sem kivételek.
„Igen, a repedt vagy sérült fakanalak könnyebben befogadhatják a baktériumokat – jegyezte meg Detwiler. – A repedések, hasadások és szilánkok rejtett tereket hoznak létre, ahol az ételmaradékok és a nedvesség felhalmozódhat, ami megnehezíti a kanál alapos tisztítását. Ezek a területek baktériumoknak vagy penésznek adhatnak táptalajt, amelyek a mosás ellenére is megmaradnak.” Amint tehát egy fakanálon látható repedések, sérülések, sötét elszíneződések jelennek meg, már nem biztonságos a használata, és ideje kicserélni.
Így tisztítsd helyesen a fakanalakat!
- Azonnal mosd el! Tisztítsa meg a fakanalakat forró, mosószeres vízzel, amint befejezted a használatukat!
- Kerüld a fakanalak áztatását! Alaposan szárítsd meg a levegőn: mindig hagyja őket 24 órán át függőlegesen száradni. Ez lehetővé teszi, hogy az esetleges antimikrobiális tulajdonságok kifejtsék hatásukat, és megakadályozza a nedvesség felhalmozódását.
- Mellőzd a mosogatógépet! A magas hő hatására a fakanalak elgörbülhetnek vagy megrepedhetnek, ami megnehezíti a tisztításukat, és nagyobb valószínűséggel ad otthont a baktériumoknak.
- Havi rendszerességgel olajozd be őket! Használj élelmiszer-minőségű ásványi olajat a fakanalak kondicionálásához! Ez segít megelőzni a kiszáradást és a repedezést!