Életmód

3 tipp, hogy tovább tartson a nyári barnaságod

Elég néhány sütkérezésmentes nap, és a bőröd máris veszíteni kezd nap csókolta színéből, sőt sok esetben szárazabbá és fénytelenebbé is válik. Néhány egyszerű, ám annál nagyszerűbb tippet bevetve hosszabban megőrizheted nyáron szerzett barnaságodat még akkor is, amikor már csak a nyaraláson készült fotók emlékeztetnek a vakációra.

Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy bőröd barnaságát a melanin nevű festékanyagnak köszönheted, ami akkor termelődik nagyobb mennyiségben, amikor fokozott napsugárzás éri a bőrt. Ha kevesebbet tartózkodsz napon – ami a nyaralás végeztével elkerülhetetlen –, a melanin termelését is takaréklángra állítja a szervezet, így a bőröd színe óhatatlanul veszíteni kezd a barnaságából. Hogy ki mennyi ideig marad csokibarna, függ a genetikai adottságoktól, a táplálkozástól, a bőrápolási szokásoktól és az életmódtól is, aki igazán szerencsés, annak csak 1 hónap múlva kezd fakulni a bőre, a nagy átlag azonban már 1 hét napmentesség után észreveheti magán a változást. A bőr hidratálása kulcsfontosságú, nemcsak napozás után, hanem már a napfürdőzés előtt is.

1) Bőrbarát ételek

Ahhoz, hogy minél hosszabb ideig megmaradjon a napbarnított bőrszíned, érdemes odafigyelned arra, hogy mi kerül a tányérodra. Az ilyenkor termő zöldségek és gyümölcsök, a tengeri halak és a csonthéjasok tele vannak olyan ásványi anyagokkal, vitaminokkal és zsírsavakkal, amelyek kedvezően hatnak a bőrre. A béta-karotin és a likopin csodás antioxidánsok, hozzájárulhatnak a barnaságod tartósságához. Ezeket leginkább sárgabarackkal, sárgarépával, kaliforniai paprikával, paradicsommal és spenóttal veheted magadhoz. Azt pedig mondanunk sem kell, hogy az elegendő folyadékbevitelre is figyelj oda mindennap!

barnaság barnulás napozás bőr

A sárgabarack – akárcsak az őszibarack vagy az erdei gyümölcsök – rengeteg béta-karotint tartalmaz (Thinkstockphotos)

2) Barnító bőrápolás

A tartós napsugárzás, a sós vagy klóros víz és a légkondicionáló stresszként hat a bőrre, ami tovább csökkentheti a melatonin szintjét. Megfelelő hidratálással kárpótolhatod a bőrödet, és ráveheted arra, hogy hosszabban megőrizze a nyáron szerzett színét. Vannak, akik azt javasolják, hogy akkor is érdemes napozás utáni készítményeket és bőrápoló szérumokat használni, amikor már rég visszatértél a munkába, ezek ugyanis mélyebben hidratálják a bőrödet és sok értékes összetevőt tartalmaznak. A bőrradírral érdemes csínján bánni, ha semmiképp sem szeretnél lemondani róla, mindenképp csak finom szemcséjű radírt válassz, és csak kíméletesen vidd fel a bőrödre!

barnaság barnulás napozás bőr

A hidratálásra rendkívül fontos odafigyelned, ha azt szeretnéd, hogy sokáig barna maradj (Thinkstockphotos)

3) Úszol? Zuhanyozz!

Kevesen tudják, mégis igaz, hogy az uszodák vizében lévő klór fakíthatja a bőrt. Ha rendszeresen úszol, és nem csak a nyaralás alatt csobbantál a medencében, próbálj meg minél hamarabb lezuhanyozni úszás után, hogy leöblíthesd a bőrödre került klórt. Ez utóbbi egyébként azért kerül a vízbe, hogy útját állja a vírusok, a baktériumok és gombák szaporodásának, így egyfelől hasznos, a barnaságnak azonban cseppet sem kedvez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top