Életmód
Szponzorált tartalom

4 ok, amiért nem csak élvezni lehet a napsütést

Ki ne élvezni a nyári napsütést a hosszú tél és szeszélyes tavasz után? A nyaralások időszaka, az év legjobb része csak most kezdődik a legtöbbeknek, ám könnyen nem várt problémákba ütközhetünk, ha nem figyelünk magunkra, és vásárra visszük a bőrünket.

Itt a nyár, a legtöbben alig várják, hogy a szabadidejüket a vízparton tölthessék. Mások úgy lazítanak, hogy hosszabb-rövidebb időre kifekszenek a kertbe napozni, míg néhányan ugyan nem feltétlenül önként, hanem a munkájukból adódóan sok időt töltenek a tűző napon. A gyerekek is ki vannak téve az UV-sugárzásnak a nyári hónapokban, az ő védelmük a szülők feladata. Az UV-sugárzásról első körben sokaknak a káros hatások jutnak eszükbe, és ez nem feltétlenül baj, hiszen az emberek óvni akarják a bőrük egészségét. Viszont a sugarak pozitív hatásait is érdemes kiemelni: azok segítik a D-vitamin termelődését és támogatják a csontképződést. Ám mivel az emberek bőre – egyénektől függően változóan – csak rövid ideig képes védekezni a sugárzás hosszú távú káros hatásai ellen, a fényvédelem valóban nélkülözhetetlen feladat. Mondunk 4 okot, amiért nem csak élvezni lehet a napsütést.

Ha nem óvjuk a bőrünket az UV-sugaraktól, leégünk. Egészen biztosan mindenki járt már így, ezért mondanunk sem kell, mennyire kellemetlen az érzés. Jobb esetben csak forró a bőrünk, és húzódik, ám ha nagyon sok időt voltunk a napon, komoly fájdalmaink is lehetnek – na meg álmatlan éjszakáink. A legjobb megoldás a tudatos megelőzés.

Az UV-sugárzás hosszú távú káros hatásait ugyan fájdalom formájában közvetlenül nem érezzük a saját bőrünkön, ám ez még nem jelenti azt, hogy nincsenek. A szövetekbe hatoló sugárzás ugyanis károsítja a kollagénrostokat. De nem csak ezért veszélyes: a sejtek DNS-ét is károsítja, olyan folyamatokat indíthat el, amelyek később akár bőrrák kialakulásához is vezethetnek.

uv sugárzás napon

Ha túl sok UV-sugárzás éri a bőrünket, és nem védekezünk ellene, hamarabb öregedhetünk. Vagyis nem konkrétan mi, hanem a bőrünk, ugyanis a sok sugárzás egyik jelentős káros hatása, hogy felgyorsítja az öregedési folyamatokat.

A nagy mennyiségű UV-sugárzás akár 20 százalékkal is csökkentheti a szervezet folsavszintjét a Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói szerint, akik 45 fiatal, egészséges nőt vizsgáltak. Ez azért sem jó hír, mert a folsav csökkenti a vetélés és a magzatoknál a velőcső-rendellenességek kialakulásának esélyét.

Nemcsak a tűző nap a veszélyes, hanem a visszatükröződő sugarak is ugyanúgy hatnak a bőrünkre, és hosszú távon károsítják azt. Árnyékban is eljut hozzánk a sugárzás, de visszaveri a víztükör, a homok és a beton is, ezért a fényvédelemre szinte mindenütt szükség van.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top