Életmód

4 takarékos tipp lakáshitelhez – így vágj bele, ha nem akarsz becsődölni

Egy lakáshitel akár évtizedekre is meghatározhatja az életed, ezért alaposan meg kell fontolnod, hogy mekkora adósságot vállalsz fel. Egy jól átgondolt tervvel akkor is zökkenőmentesen végig tudod vinni a hiteltörlesztést, ha közben váratlan fordulatot vesz az életed.

Az első és legfontosabb dolog, hogy bármennyire is vágysz egy saját otthonra, akkor sem szabad erőn felül vállalnod különféle anyagi terheket azért, hogy ezt a célod elérd. Az a családi költségvetés, amelyik minden hónapban forintra ki lett centizve, és aminek aránytalanul nagy hányadát teszi ki a törlesztőrészlet, ugyanis nagyon könnyen felborulhat egy váratlan esemény hatására – például a túlhajszolt életvitel következtében kialakuló tartósabb betegség miatt. Ilyenkor a legjobb szándékod ellenére is találhatod magad olyan helyzetben, hogy hónapokig nem tudsz fizetni. A végeredmény az lesz, hogy bedől a hiteled, pedig te évekig vállaltad a célod érdekében a nélkülözést, szűkre húztad a nadrágszíjat, és minden forintot megfogtál. Egyszóval ott állsz majd pénz és lakás nélkül, sokévnyi hibavaló fáradozással a hátad mögött.

4 takarékos tipp lakáshitelhez – így vágj bele, ha nem akarsz becsődölni

 

Tartsd meg az egészséges arányokat

A szakértők szerint a fizetésünknek legfeljebb 40 százalékát szabad a hitelnek kitennie, de ezt a magas arányt csak akkor szabad vállalnod, ha viszonylag magas a fizetésed, és eléggé biztos vagy benne, hogy ezt a színvonalat tartani tudod majd hosszú éveken át. Bölcsebb dolog azonban, ha inkább csak a havi fizetésed 20-30 százalékát fordítod törlesztőrészletekre, és újabb 10-20 százalékot pedig félreteszel arra az esetre, ha valami váratlan dolog ütne be. Akkor csinálod okosan, ha mindig van legalább 3 havi törlesztőrészletre elég vésztartalékod. Ha mindezt nem teszi lehetővé a fizetésed mértéke, akkor lehet, hogy jobb, ha lemondasz a lakásvásárlásról egyelőre, mert ez kifizetődőbb és biztonságosabb megoldás.

Az akciós hitelek néha drágábbak

Sok csábító hitelajánlattal találkozhatsz a hirdetésekben, ám nem szabad ezek egyikével sem elő látásra szerelembe esned. Az akciós hitelek hosszú távon sokszor drágábbak, és erre – ha nem tájékozódsz rendesen – majd csak pár év múlva döbbensz rá, amikor hirtelen megemelkedik a törlesztőrészeted összege. Nagyon fontos, hogy egy ilyen, első pillantásra vonzó ajánlatot is alaposan járj körül, és informálódj róla több forrásból is.

Foglalkozz a hiteleddel

Ha egyszer beszálltál egy lakáshitelbe, nem kell feltétlenül végig kitartanod mellette. A bankok versenyeznek egymással azért, hogy minél vonzóbb feltételeket kínáljanak, és időről időre ők is ugyanúgy megújítják a termékkínálatukat – az ő esetükben a hitelkonstrukciókat –, mint egy divatáruüzlet. Kövesd figyelemmel ezt a piacot, és ha jobbat és olcsóbbat találsz, cseréld le az aktuális hiteledet!

4 takarékos tipp lakáshitelhez – így vágj bele, ha nem akarsz becsődölni

 

Légy türelmes és takarékos

Ne váljon rögeszméddé a lakásvásárlás, mert ez könnyen eltorzíthatja az ítélőképességet. Inkább halaszd el egy-két évvel ezt a manővert, és ezt az időt használd fel arra, hogy takarékoskodsz. Az a jó, ha össze tudsz gyűjteni annyi tartalékot, amennyi az első hathavi törlesztőrészletre elég, és csak ezután vágsz bele a hitelügyletbe. Ha van rá időd, akkor várj még többet, és a pénzed fektesd be – például egy lakáskassza nagyon szép hozamot kínál, és utána kedvező feltételekkel tudsz hitelt felvenni, de ezen kívül még sok más befektetési forma is létezik, ahol kamatoztathatod a pénzed.

 

Olvass még több cikket lakás témában itt, az NLCafén:

Mentés

hirdetés
Az OTP Bank szakértőjének tippje a témában:

“Egy-egy új ingatlanba költözés vagy bővítés költségeinek tervezése esetén legfontosabb a kiszámíthatóság és a biztonság, hiszen az ilyen döntések akár 5-10 évre is rendszeres és komoly kiadással terhelhetik meg a pénztárcánkat.
A lakásvásárlást nem mindenki tudja saját erőből finanszírozni, sokunknak hitelre van szüksége ehhez. A jó hitel megválasztása azonban nem egyszerű feladat, egy hozzáértő szakember tanácsai mind a hitelkiválasztás, mind az ügyintézés terén sokat segíthetnek. A biztonságos költözéshez az OTP Bank azzal járul hozzá, hogy szakértői mindenki számára segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb lakásmegoldást.” – Gellénné László Andrea, OTP Bank, Békéscsaba

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top