Életmód

Neked mit jelent az otthon kényelme?

Elgondolkodtál már azon, mitől is lesz igazán kényelmes az otthonod? D. Tóth Krisztát is megkérdeztük erről, és mondott is néhány különös dolgot, amit érdemes lenne megfontolni.

Vannak, akik szerint a jól elhelyezett, szép bútorok és a lakás ergonomikus kialakítása a kényelem fő forrása, és az tesz igazán komfortossá egy otthont, ha különféle gépek és kütyük szolgálják ki igényeinket, és minden gombnyomásra, megbízhatóan működik. Mások úgy gondolják, hogy nem ez a fő szempont, és számukra az otthon kényelme elsősorban a nyugalmat, a gondtalan pihenést, és a családdal együtt töltött időt jelenti. Közéjük tartozik D.Tóth Kriszta is, aki jól tudja, mit jelent a mozgalmas élet, és talán éppen ezért mindennél fontosabbnak érzi, hogy az otthona a béke szigete legyen, ahogy elég időt és figyelmet szentelhetnek egymásra szeretteikkel:

“Szeretem, hogy pörgős az életem, vezetem a vállalkozásomat, főszerkesztem a magazinomat, forgatok, csinálom a karitatív munkámat” – engedett bepillantást Kriszta a mindennapjaiba. “De az évek során megtanultam, hogy az otthonom a békességé, a nyugalomé, a pihenésé. Itt vagyok együtt a családommal, itt töltődünk föl mindannyian, itt tudunk egymással minőségi időt tölteni.”

Neked mit jelent az otthon kényeleme?

Természetesen ez számára sem az jelenti, hogy a házából kitilt minden tevékenységet, ami nem a békés együttlétről szól. Ellenkezőleg! A háztartás feladatokat okosan elosztja úgy, hogy azok senkinek ne jelentsenek túlzott terhet, és ezért maradjon idejük a családtagoknak egymásra és önmagukra is.

“Fontos, hogy a lehetőségeinkhez mérten kényelem vegyen körül minket, de a kényelem nem feltétlenül a luxust jelenti! Számomra a kényelem például az, ha az otthonomban úgy osztjuk el egymás között az elvégzendő feladatokat, hogy mindenkinek jut ideje pihenni, kikapcsolódni.”

Ebben a közös munkában Kriszta felhasználja a modern technika segítségét is, de gondosan ügyel rá, hogy csak a leghatékonyabbakat és a valóban szükségeseket engedje be ezekből az otthonába: azokat, amik időt és energiát takarítanak meg. “A ma már megfizethető technikai eszközöknek köszönhetően gyorsan és hatékonyan tudjunk elvégezni sokféle házimunkákat, közösen a családtagjaimmal, és ha ügyesen beosztjuk, hogy ki mit és mikor csinál, akkor mindenkinek marad ideje a feltöltődésre, közös játékra, a saját hobbijára. Számomra ezt jelenti az otthon kényelme.”

Neked mit jelent az otthon kényeleme?

Amikor az otthon kényelmét szolgáló modern technikáról beszélünk, sokan csak a digitális kütyükre, automata gépekre és berendezésekre gondolnak, pedig nem csak ezek járulnak hozzá ahhoz, hogy időt takarítsunk meg a házimunka során a családunk számára. Számos olyan “észrevétlenül dolgozó” segítségünk is van, aminek kapcsán csak akkor jutna eszünkbe, hogy az egy korszakalkotó tudományos és technológiai vívmány, ha nem használhatnánk. Itt vannak például a modern tisztítószerek, vagy azok az ultra hatékony mosóporok és mosógélek és legújabb mosókapszulák, amiket könnyed mozdulattal töltünk a bele a mosógépbe anélkül, hogy végiggondolnánk, mit adnak hozzá az életünkhöz. Nagyanyáink milyen boldogok lettek volna, ha ilyenekkel gyorsíthatják meg a mosást nehéz munkáját, hiszen ez azt jelentette volna nekik is, hogy több idejük marad a családjukra, gyermekeikre! Időt és ezen keresztül az otthon valódi kényelmét adják meg nekünk ezek az apró dolgok. 

Még több tipp és cikk mosás témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top