Életmód

Csúcsformában a kisgyerekes úszónő!

Kovács Ági olimpiai úszóbajnok tanácsai kisgyermekes anyukáknak.

Csúcsformában a kisgyerekes úszónő! Kovács Ági úszó az egész ország kedvence. Büszkén emlegetjük sportban elért eredményeit, és csodáljuk, irigyeljük az olimpiai úszóbajnok karcsú alakját. Testileg-lelkileg csúcsformában van: anya, feleség, dolgozó nő. Hogy csinálja?

Sok rossz példa van rá, hogy az aktív sportpályafutást abbahagyva, főleg gyerekszülés után megváltoznak a nők. Ön az üdítő kivétel. Hátat fordított a sportnak?

Abbahagytam az élsportot, de egyáltalán nem fordítottam hátat a sportnak. A sport és az egészséges életmód továbbra is aktív szerepet játszik az életemben, és a családom életében is. Ha úszómedencét látok, elcsábulok. A különbség az, hogy ma már inkább családi program az úszás, Dominikot hét hónapos korában vittük először magunkkal a Ramada Resort – Aquaworld Vízibirodalomba. A kismedencét is élvezte, de rájöttünk, hogy jobban szeret együtt játszani velünk a felnőttek meleg vizű medencéjében. Őszintén szólva nekem is nagyon jól esik a kb. 32 fokos vízben mozogni. mert a vizet most is nagyon szeretem, csakhogy a meleg vizet, ahol pihenhetek, és nem kell faltól falig úszni. Egyébként jelenleg az aktív sport számomra a futás, illetve a konditermi edzés.

Csúcsformában a kisgyerekes úszónő!

Hogy szakít időt erre egy energikus kisgyerek mellett?

Babakocsis futó anyuka lettem, a speciális babakocsiba ültetem Dominikot, s mindketten jól járunk, ő élvezi a ringatózást, én meg sportolok a jó levegőn. A kisfiam különben annyira eleven, hogy épp eleget kell utána szaladni. Nemcsak szárazföldön, de a vízben is igen aktív. Épp ezért örülök, hogy megtaláltuk az ideális megoldást. Hetente kétszer járunk az Aquaworldbe, ahol családilag együtt játszhatunk, mozoghatunk: kellemeset a hasznossal. Ha egy alkalmat kihagyunk, Dominik már kérdezi, mikor megyünk a buborékba – így hívja a fürdőt. Egyelőre megtettük az első lépéseket, a játéknál tartunk. Nem vagyok az a típus, aki ölbe tett kézzel nézi a játszó gyerekét, mondjuk a játszótéren. A vízben én is aktív lehetek, mindnyájan jól érezzük magunkat.

Mit tanácsol a kisgyermekes anyukáknak, hogy mielőbb formába jöjjenek?

Mint vízimádó, hazabeszélek. De szerintem a legjobb módszer a gyerek mozgásfejlesztésére és a szülők sportolására is az uszoda. Kisebb korban a babaúszást, később a csúszdázást és gyerekúszást is kiváló szabadidős sportnak tartom. Egy vízi birodalomban pont az a jó, hogy mindenki talál olyan sportolási vagy kikapcsolódási lehetőséget, ami segít a testi, lelki egyensúly megtalálásában.

Csúcsformában a kisgyerekes úszónő!


Milyen edzéstervet tart a legjobbnak a szülés utáni pluszkilók leküzdése érdekében?

A sport csak az egyik összetevő, érdemes életmódszerűen változtatni. Nem mindannyian születünk élsportolónak, ezért nincs két azonos teljesítmény. Mindenkinek a saját szintjén kell kitapasztalnia, hogy mi az, ami számára a leghatásosabb. Kezdetben érdemes kikérni profi személyi edző tanácsát, aki nemcsak a helyes edzésterv összeállításában segít, hanem abban is, hogy ne okozzunk magunknak sérülést azzal, hogy helytelenül végzünk bizonyos gyakorlatokat.
Nekem nagyon sokat segített Paár-Fenyvesi Mária (Manya), az Oriental Spa Wellness- és Fitneszközpont személyi edzője, aki változatos és célzott gyakorlatsort állított össze.

A sporton kívül milyen életmód tippek segítették még a gyors eredmény elérését?

A család, munka és tanulás mellett kevés a szabadidőm, ezért igyekszem minden magamra fordított pillanatot teljesen megélni. Ha tehetem, edzés után mindig relaxálok a gyógyhatású termálvízben, és beülök a szaunába vagy a gőzbe. Ez nemcsak a méreganyagok távozását, hanem a hétköznapi gondok elengedését is segíti. Persze a táplálkozásra is érdemes odafigyelni. Dominik miatt, otthon is törekszem arra, hogy mindig friss és egészséges alapanyagokat használjak, de sokszor vagyok az otthonomtól távol, ilyenkor mindig megpróbálok nem elcsábulni és “jól” választani. Az Oriental Spa dietetikusa abban is segített, hogy összeállítsam a számomra legmegfelelőbb étrendet. Mivel a wellness központ a teljes testi és lelki táplálás híve, ezért szabadon választhatok az ízletes és tápláló saláták vagy a kalóriaszegény desszertek közül. Sokszor vannak tematikus gasztronapok is, a szezonális zöldségek és gyümölcsök figyelembevételével. Ilyenkor legnagyobb örömömre a kedvenceimmel – például az eper vagy a spárga – tömhetem tele a hasam, úgy, hogy utána nincs lelkiismeret-furdalásom.

Önnek milyen edzésterv vált be a legjobban?

Hetente minimum három alkalommal a szabadban futok, két alkalommal pedig az Oriental SPA Wellness- és Fitneszközpont edzőteremében erősítek. Kombinálva a professzionális Technogym gépek által nyújtott kényelmet, a TRX eszköz szórakoztató és hatásos gyakorlataival, változatos és eredményes az edzésprogramom.

Kovács Ági edzőtermi programja

Bemelegítés futópadon 20 perc

Csúcsformában a kisgyerekes úszónő! FUTÓPAD          Időtartam (perc)    Dőlésszög
Lassú séta             1 perc                0%
Dinamikus séta      2 perc                5%
Lassú kocogás      5 perc                10%
Futás                     5 perc                5%
Lassú kocogás      5 perc                2%
Lassú séta             2 perc                0%

Konditermi edzés professzionális Technogym gépekkel 20 perc
gyakorlatok                                                   ismétlésszám
Lábtoló gép    (comb, farizom, vádli)                3×20    30kg
Combközelítő gép                                            3×20    20kg
Combtávolító gép                                             3×20    25kg
Farizom gép (Glute)   lábemelés                      3×15   12,5kg jobb-bal oldalak
Pulldown gép (Széles hátizom, lehúzás)           3×12   20kg
Shoulder press gép (váll-kar)                           3×10   7,5 kg
Tricepsz gépen                                                 4×10    5 kg

Hasizom gyakorlatok TRX segítségével 10 perc
Csúcsformában a kisgyerekes úszónő!
Gyakorlatok                                                       ismétlésszám

Hasprés bicepsz gyakorlattal kombinálva             3×30
TRX Plank statikus hasizom gyakorlat                  1 perc/ 3 kör
TRX Crunch alkartámaszból páros lábhúzás        3×12
TRX Oblique Crunch páros kereszt lábhúzás       3×12

Kardioedzés 30-40’ (zsírégető célpulzus tartományban)
Csúcsformában a kisgyerekes úszónő!
Cardio Wawe – ötvözi az elliptikus trénert a sífutó géppel, új irányokból terheli nemcsak a comb- és farizomzatot, de a stabilitásért felelős has- és törzsizmokat.

Kíméletes, mégis hatékony, nem terheli az ízületeket.

Nyújtó, lazító gyakorlatok szőnyegen 5 perc
Csúcsformában a kisgyerekes úszónő!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top