nlc.hu
Életmód

Rántotta recept

Eláruljuk, eddig biztosan rosszul csináltad a rántottát!

Mert van egy alapvető hozzávaló, amit mindig beleteszel, pedig nem kéne. Nem, nem a tojás, hanem...

A tej. Ettől az összetevőtől ugyanis egyáltalán nem lesz lágyabb a rántotta a profi séfek szerint, sőt ez a bevett szokás inkább árt, mint használ.

Ezt ne tedd bele a tojásrántottába

Fotó: Unsplash

Dan Joines, aki több díjnyertes éttermet működtet Londonban, azt mondja, hogy ez a végzetes lépés gyakorlatilag elrontja a rántottás reggeli ízét. „Soha ne adjunk tejet a rántottához, mert felhígítja az ízeket, az étel pedig gumiszerűvé válik tőle.

Amit a séf ajánl helyette, az a vaj. Viszont mielőtt beletennék a tojást, érdemes meggyőződnünk arról, vajon aranyszínű lett-e, de még nem barna.  A tojásokat ezután közepes-alacsony hőfokon kell kevergetnünk, amíg el nem érik a kívánt állagot.

Tartsuk a tojásokat mozgásban egy lapáttal vagy egy spatulával, amíg kissé trutyissá nem válnak, de még nem száradnak ki” – tanácsolja Joines, akivel más séfek is egyetértenek, például Luke Selby, aki hozzáteszi: „Tejet adni a rántottához kardinális bűn.”

Persze más módon is el lehet rontani ezt az egyszerű ételt. Például túlfőzheted, vagy akár oda is égetheted a tojásokat. Ezért vigyázni kell arra, hogy ne legyen túl forró a serpenyő. Érdemes akkor levenni a tűzről, amikor még nedves a rántotta, mert a tojásokból származó maradék gőz magától megfőzi őket.

Te hogyan csinálod a rántottát?

(via)

Különleges rántottareceptek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top