Életmód

Életmódcserével a gyógyulásért

A rákos megbetegedések elleni küzdelem messze nem csak a sugárkezelésről, kemoterápiáról vagy a sebészi úton történő beavatkozásokról szól. Megnéztük, milyen egyéb módon segíthetjük szervezetünket a gyógyulásban.

Életmódcserével a gyógyulásért A ráksejtek elpusztítása, szaporodásának megakadályozása kapcsán a leggyakrabban felmerülő orvosi gyógymódok között a kemoterápia, a besugárzás és a sebészeti beavatkozások állnak. Ezek mellett természetesen számos más módon is hatékonyan harcolhatunk még a betegség ellen, ahogyan az említett kezelések mellékhatásainak csökkentésére is van mód. Utóbbi esetében mindenekelőtt olyan kiegészítő készítményekkel (tablettákkal, italporokkal), amelyek a daganatterápiák kiegészítésére szolgálnak, és a betegeknek életminőségét javítják. A rákbetegeknél alkalmazott gyógyszerek, illetve más készítmények hatását nem befolyásoló hatóanyagok segítségével a kemoterápia és a sugárkezelés mellékhatásai is csökkenthetők, hiszen hatóanyagaik hozzájárulnak a hányás, hányinger, valamint a rossz közérzet leküzdéséhez, csökkentéséhez.

A gyógyulás esélyeinek növeléséhez mindenképp ajánlott az életmódcsere, vagyis egy olyan egészséges, kiegyensúlyozott életvitel, amelyben a ráksejtek „kiéheztetése”, az immunrendszer erősítése a cél. Mindezt úgy érhetjük el, ha olyan tápanyagokkal látjuk el szervezetünket, amelyek csak megerősítenek bennünket, míg a káros dolgokat (amelyek elősegítik a ráksejtek burjánzását) pedig tiltólistára tesszük. Ilyen természetesen a dohányzás, az alkohol, a transzzsírokat tartalmazó zsiradék, a kávé és a cukor is.

Számos olyan „jótékony” étel van, amit kifejezetten ajánlott nagyobb mennyiségben, és főként nyersen enni. Ilyen többek között a cékla, a répa, amiket akár friss préselt levek formájában is fogyaszthatunk, míg a teák közül a lapacho és a zöld tea is jó választás lehet. Az American Cancer Society ajánlása szerint a rákos betegek étrendjében kiemelt helye van a zöldségeknek, gyümölcsöknek, a teljes kiőrlésű gabonáknak, a halnak, valamint a csirkének és a pulykának, ám ez utóbbiból csak mértékkel ajánlott fogyasztani.

Életmódcserével a gyógyulásért Az amerikai rákegyesület álláspontja szerint kiemelt jelentősége van a gyógyulásban a testsúlynak is, hiszen a betegség kiújulásának esélye a pluszkilókkal nő, főleg a mellrák, a prosztatarák és a vastagbélrák esetén. A megfelelő testtömegindex eléréséhez fontos figyelni a kalóriabevitelre, és persze a mozgásra. Természetesen nem kell túlhajszolni magunkat, válasszunk fizikai és lelki állapotunknak megfelelő mozgásformát, melytől nemcsak erősebb lesz szervezetünk, hanem lelkileg is úgy feltöltődhetünk.

Válasszunk olyan  aerob mozgásformákat, melyek során lehetőségünk nyílik minél több oxigénhez jutni, hiszen a ráksejtek ilyen környezetben nem tudnak annyira szaporodni. Ilyen például a futás, gyaloglás, kocogás vagy a természetjárás is. Természetesen kipróbálhatjuk az oxigénterápiát is, mint kiegészítő lehetőséget.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top