Életmód
Szponzorált tartalom

Érdes nyelv és fehér íny? – A vashiány 8 meghökkentő jele

A vashiány az egyik legkomolyabb táplálkozási probléma a világon, mintegy 2 milliárd ember szenved az ennek következtében kialakult vérszegénységben. A pótlása ugyan egyszerű – de ahhoz, hogy visszaálljon az optimális szint, legalább három hónapig kell rendszeresen vasat szedni. Mik a vashiány tünetei? Nézzük:

1. Sápadt bőr mellett a fehér íny is árulkodó jel

A szervezetünk számára vas szükséges ahhoz, hogy vörösvértestek termelődhessenek. Ha kevesebb a vörösvértest, a rózsás pír eltűnik az ember arcáról. Fontos tudni, hogy a vashiány nemcsak az arcot teszi sápadttá, de az ajkak és az íny is elveszítik vörösességüket. Ha pedig még az alsó szemhéj is fehérré válik, az már elég egyértelmű, árulkodó jel.

2. Szapora szívverés

Ha egyik pillanatról a másikra azt tapasztaljuk, hogy bizonyos napszakokban elkezd zakatolni a szívünk, akkor vashiányra is gyanakodhatunk, ugyanis a vérben lévő kevesebb oxigént a szív egyre erőteljesebben pumpálja. Akinek alapból is vannak szívproblémái, mint például a szívzörej, szívnagyobbodás, szívritmuszavar, annak érdemes a vasszintjét az átlagosnál gyakrabban ellenőriztetnie!

3. Gyakori fejfájás

A test számára a legfontosabb szerv az agy. Tehát ha kevés van az oxigénből, akkor mindenütt spórolni kezd, és az agyba pumpálja az összes vért. Ettől pedig az artériák megduzzadnak és nyomják a koponyát.

4. Duzzadt nyelv

A vashiány egyik furcsa mellékhatása, hogy csökken a szervezetben az izmok épségéért felelős mioglobin mennyisége. A sportolás után így nehezebben regenerálódnak az izmok, és hosszabban tart az izomláz. De mivel a nyelv is egy óriási, erős izomköteg, így ott érezni leghamarabb a vashiányt. Gyulladt, érzékeny, érdes felületű lesz.

5. Vágyakozás a furcsa ételekre

A vashiányos emberek furcsa dolgokat kezdenek kívánni: krétát, agyagot, papírt, akár koszt is, de gyakori az is, hogy a jég kezdi vonzani őket, és azt ropogtatják. A szakértők szerint azonban a jég a duzzadt, érzékeny nyelv megnyugtatására kell, ezért olyan népszerű csemege a vashiányosok körében.

vashiany, tunetetek, meghokkento6. Törékeny körmök

Amikor a szervezet a túlélésért küzd, kevés vitamin, ásványi anyag, oxigén jut a perifériákra – márpedig a haj és a köröm a test szempontjából luxusnak számít, így ha gond van, onnan vonja vissza először a tápanyagokat. Így kezd hullani a haj, és törni a köröm.

7. Rózsaszín vizelet

Ha gyakran fogyasztunk céklát, előfordulhat, hogy pirossá színeződik a vizelet. Az emberek körülbelül 10 százalékával ez minden céklaevés után megtörténik. Ám azoknál, akik korábban ezt nem tapasztalták, a változás a vashiány egyik tünete lehet, mert ilyenkor a szervezet kevésbé szívja fel a céklában található színezőanyagokat is.

8. Erősebb menstruáció

A szakértők szerint 2-3 evőkanálnyi menstruációs vér távozik egy-egy havi vérzés alkalmával – de amikor vashiányos az ember, a mennyisége akár duplájára is növekedhet. Ha több tampon, betét fogy egy hónapban, mint szokott, akkor érdemes felkeresni a nőgyógyászt, mert az elveszített vér a vashiányos nőknél nehezebben pótlódik, így minden hónapban növeli a szervezet vasdeficitjét.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top