Életmód

Másképp látjuk a világot, mint a férfiak

A férfiak és nők agya másképp dolgozza fel a vizuális információkat – állítja egy amerikai kutatás.

Nem véletlen, hogy egy színválasztás is gyakran parázs vitákat okoz a párok között, például lakásfelújításkor. Egy amerikai kutatás bebizonyította, hogy a nők és a férfiak agya másképp dolgozza fel a vizuális információkat.

Most kék vagy zöld?

Israel Abramov és kollégái 16 évesnél idősebb diákok látását vizsgálva megállapították, hogy a nők sokkal jobban meg tudják különböztetni az árnyalatokat, mint a férfiak. Például amire egy nő azt mondta, hogy narancssárga, azt egy férfi inkább sárgának látta, de az erősebbik nem a kék és a zöld között is nehezen tudott különbséget tenni. Amikor viszont egy száguldó autó képét mutatták a férfiaknak, sokkal jobban tudták követni a mozgását, mint a nők.

Másképp látjuk a világot, mint a férfiak

Miért alakult így?

Evolúcióbiológusok úgy gondolják, a vadászó-gyűjtögető életmód miatt alakult ki a nemek látása közötti különbség. A vadászó férfiaknak ugyanis észre kellett venniük a gyorsan mozgó zsákmányt, míg a nőknek a gyűjtögetéskor különbséget kellett tenniük a mérgező és ehető növények között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top