Életmód

Figyelmetlen a gyerek? Ez lehet az oka

Testi és lelki okai is lehetnek annak, ha egy gyereknek koncentrációs problémái vannak. Ha ez hosszabb ideig fennáll, érdemes szakember segítségét kérni.

Egészen biztosan mindannyian hallottuk gyerekkorunkban, hogy figyelmetlennek neveznek minket. Ám az, hogy kit hányszor talált meg ez a mondat, már egészen eltérő lehet. Akár korosztályos problémaként tekintünk a figyelmetlenségre, akár egyéb betegségek kapcsán felmerülő jelzésként gondolunk rá, soha sincsen pozitív kicsengése. Amikor például egy szülő szembesül azzal, hogy a gyermekét az iskolában figyelmetlenként, adott esetben figyelemzavarosként tartják számon, bizony elszorul a torka. Aztán csak a kétségbeesés utáni első józan pillanatokban ébred rá, hogy a figyelmetlenségnek számtalan oka lehet, és sok esetben ő maga is tehet azért, hogy megszűnjön a koncentrációzavar. Az ilyen helyzetek persze mindenképpen megoldandó feladatokat rónak a gyerekek iránt felelősséget vállaló szülőkre és pedagógusokra is.

A figyelmetlenségnek lehetnek szervi okai is. Ha a gyerekek látásával van gond, akaratlanul is elkalandozik a figyelmük. Ugyanez a helyzet a hallással: ha nem tudják követni az iskolában a tanítók, tanárok mondandóját, vagyis nem hallják jól a tananyagot, könnyen elvesztik az érdeklődésüket, és akaratlanul is olyan tevékenységeket keresnek, amelyek külső szemmel arra utalnak, hogy a gyereknek gondjai vannak a figyelemmel. Érdemes ezért azzal kezdeni, hogy kizárjuk a szervi bajokat. Ha ez megtörtént, a lelki tényezők kapcsán kutakodhatunk: vajon történt-e a közelmúltban olyan esemény, ami megviselte a kicsit, és nyomasztja, frusztrálja őt. A szorongó gyerekek ugyancsak hajlamosak a figyelmetlenségre, és a koncentrációzavar is jellemzi őket.

Ha a figyelmetlenség okára nem jöttünk rá, és az hosszú ideje fenn áll, érdemes szakemberrel egyeztetni, és felmérni, hogy mi okozza a problémát, a koncentrációs nehézségek hátterében ugyanis akár figyelemzavar is állhat. A tanulási nehézségként is jellemzett tünetegyüttesre utalhat, ha a gyerek figyelme állandóan elkalandozik, és nem tud folyamatosan egy dologra összpontosítani, nem tud megülni egy helyben, és nem tartja be a kollektív szabályokat – például az iskolában vagy akár a családban.

Milyen a figyelmetlen gyerek?

  • A külső ingerek folyamatosan elterelik a figyelmét
  • Nem tud hosszan egy dologra összpontosítani
  • Gyakran elfelejt dolgokat
  • Sokszor előfordul, hogy elhagy tárgyakat
  • A feladatait nem fejezi be

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top