Életmód

Fűts úgy, mint a norvégok…(x)

Tapasztalatok első kézből olyasvalakitől, aki már sokadik otthonában használ elektromos fűtést.

Nágel Balázs,. a norvég elektromos fűtéseket forgalmazó NordArt tulajdonosa mindenféle fűtésrendszert kipróbált már lakhelyein. A kezdeti, kényszer szülte megoldásoktól hogyan jutott a tudatos elektromos fűtés használatáig, ő meséli el.

Fűts úgy, mint a norvégok…(x)Hogyan kezdődött?

Az első saját lakhelyem egy külterületi ingatlan volt, tipikus zártkerti, eredetileg nem folyamatos ottlakásra szolgáló épülettel. Ezt a kis hétvégi házat pofoztuk ki, ahol cserépkályhával fűtöttünk, mert akkor, több, mint húsz éve,  mindenki azt mondta, hogy ez a legtakarékosabb fűtési mód.

Aztán később beköltöztünk a városba egy egyedi fűtésű lakásba, jó 17 éve. Ott rögtön felmerült a kérdés,  mivel lehetne azt ott normálisan fűteni – mert az eredeti tulajdonosa  villanybojlerre kötött radiátorokkal csinált magának egy egyedi elektromos fűtést. Ez nekem nem tetszett a rengeteg cső miatt, így elkezdtem fűtési alternatívákat keresni.
Ebben az 55 négyzetméteres lakásban az akkoriban kapható, régi típusú, mechanikus termosztátos, elektromos radiátorokat kezdtük el használni, amelyek nem kerültek sokba és jól működtek. Bár nem volt túl gazdaságos a  működtetésük, viszont modernebb alternatívát ekkor nem találtunk. Gázfűtés kiépítésére gondolni sem mertünk a nagy költség és utánajárás miatt. Jóllehet a cirkó rendszerek üzemeltetése jóval kedvezőbb volt az akkori elektromos fűtési megoldásokkal szemben, mi azonban elégedettek voltunk az akkori elektromos rendszerrel.

Mi volt a következő lépés?

Az első családi házunkban eredetileg gázfűtés volt, de a rendszer nem volt tökéletes. Állandó javításra szorult, sokszor kellett a szerelőnek kijönnie, de nem sikerült véglegesen elhárítania a problémát. Ezért elbontottuk a rendszert, és ide már korszerű elektromos fűtőpaneleket tettünk. Igaz, a szigetelés és ablakok nem voltak túl jók, de az üzemeltetési költségek nem voltak égbeszökőek. Közben lettem elektromos fűtés importőr, és innentől kezdve már csak elektromos fűtésben gondolkodtam.

Hogyan vált tudatossá az elektromos fűtés gondolata?

2013-ban egy új házat építettünk. Itt már tudatosan törekedtünk a jó épületfizika kialakítására, 20 cm-es külső szigetelés mellé 3 réteges üveges nyílászárókat, és túlméretezett, 15 cm-es alsó és 20 helyett 30 cm-es felső szigeteléssel építettük meg a házat. Ott már Adax Neo és Glamox fűtőpaneleket és elektromos padlófűtést alkalmaztunk, a melegvízellátást pedig egy napkollektoros rendszer biztosította.. Itt a fűtés költségei már elég alacsonyak voltak, azonban egy évre rá napelemeket tettünk a házra, ami akkor feleslegesnek tűnt, mert még nagyon sokba kerültek a napelemes rendszerek és nagyon hosszú volt a megtérülési idő, viszont nullára tudtuk hozni a működési költségeket. Ez a rendszer akkor csúcskategóriásnak volt mondható. Az alacsony beruházási költségek, a minimális szerelési idő és a kompromisszum mentes bővíthetőség jellemezte az akkori és a mostani házamat is.

Fűts úgy, mint a norvégok…(x)
Milyen a jelenlegi házad?

A mostani házunk alig egyéves,  könnyűszerkezetes épület, amelynek annyira minimális az energiaigénye, hogy fel sem merült a napelem ötlete. Nagyon figyeltünk a nyílászárók és a szigetelés kiépítésénél, hogy ne legyenek hőcsapdák, ahol „elszökik” a meleg. A szobákban fűtőpanelek, a konyhában, fürdőszobában és a közlekedő tereken pedig elektromos padló fűtés végzi a dolgát láthatatlanul. Nálunk a megszokott hőmérséklet 21 fok. Ami fokozza a komfortérzetet, az az észrevétlen működés. Mind a padlófűtés, mind az elektromos fűtőpanelek csendben teszik a dolgukat anélkül, hogy sugárzó hőt érzékelnénk valahol.

Ha valaki most töri a fejét a fűtése átalakításán, vagy építkezésen, mit javasolnál neki?

Először is nézzük meg mit szeretnénk fűteni? Az én elvem, hogy a ház legyen jól szigetelt. A meleget benntartani télen, illetve kint tartani nyáron, ez a legfontosabb. Elektromos fűtésrendszerben gondolkodva, ahogy szerintem egy igazi NordArt ház kinéz,  az fűtőpanelek és elektromos padlófűtés kombinációja, illetve ha valaki szeretne hosszútávon megtakarítani költséget, akkor érdemes lehet napelemes rendszerrel kiegészíteni a fűtésrendszert. Az életvitelnek megfelelő programozás akár 10-15%-os működésiköltség-megtakarítást jelenthet. A legújabb, wifis technológiával készített fűtőpanelekkel, pedig „okossá” tudjuk tenni fűtésrendszerünket, akár távolról is irányítva azt.

Összegezve, a saját példám alapján is jó szívvel ajánlom az elektromos fűtést, hogy élvezni tudjuk a biztonságos és kényelmes fűtést otthonunkban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top