Életmód

Minden elmulasztott kézmosás növeli a fertőzésveszélyt

A szülők egyik legfontosabb feladata, hogy megtanítsák a gyerekeiknek azokat a higiéniás szabályokat, amelyek az egészséges életmódhoz szükségesek. A kicsiknek a tisztálkodástól a tüsszentésen át a mosdó használatáig számtalan olyan teendőt kell elsajátítaniuk, amelyek megalapozzák az egészségüket, és segítik őket abban, hogy a beilleszkedjenek a társadalomba.

Ugyan az első években nem mennek könnyen ezek a rituálék, hosszú távon mindenkinek az élete részévé válik a higiénia. A gyerekektől persze nem lehet elvárni a teljes önállóságot és azt, hogy mindig, minden esetben tudatosan tisztálkodjanak. Éppen ezért a szülők és a nevelők felelőssége, hogy egészségügyi szempontból is biztonságos körülményeket teremtsenek számukra.

Óvodás korára a legtöbb gyerek jól tudja, hogy az egészségmegőrzés alapfeltétele a gyakori kézmosás. Ezért ha már a kezdetektől megtanulják a kicsik, hogy hogyan kell alaposan kezet
mosni, sokkal kevesebb kórokozó jut a szervezetükbe. A kézmosás lépéseit érdemes nekik többször megmutatni és velük együtt csinálni, hogy magukévá tehessék a folyamatot. Azt, hogy
tüsszentés vagy köhögés esetén használjanak zsebkendőt, vagy annak híján a kezüket, viszonylag könnyen megértik a gyerekek. Viszont ezzel egy ütemben tudniuk kell, hogy ilyen
esetekben, ha váladék került a tenyerükbe, mindig mossanak kezet.

Fontos az intim higiénia

A gyerekek fogékonyabbak, ha érzik, hogy fontos dolgot bízunk rájuk. Ezért jó, ha megértik, miért van szükség a fertőtlenítésre. Ahhoz, hogy rávegyük őket az együttműködésre, szerencsés olyan tisztálkodási szereket használni, amelyeknek a csomagolása színes, játékos, kimondottan a kicsiknek készült.

A szülők másik nagy feladata, hogy az intim higiéniára neveljék a gyermekeiket. Mivel sajnos a felnőttek zöme nehezen beszél a nemi szervek és azok környékének tisztán tartásáról, a kicsik sem mindig jutnak megfelelő információhoz. Pedig fontos lenne, hogy már egészen korán megtanulják az intim területek higiénés szabályait. 

Minden elmulasztott kézmosás növeli  fertőzésveszélyt

Megkérdeztük Pállfy Mária gyerek háziorvost, milyen tapasztalatai vannak arról, hogy hogyan állnak a gyerekek a higiéniához: “A családok tanítják meg a gyerekeknek a higiénés szokásokat, így alapvetően meghatározó, hogy mire nevelik a kicsiket, és hogy ők mit látnak otthon. Ezt követően közösségbe kerülnek, az tovább befolyásolja a hozzáállásukat. A bölcsőde és az óvoda is fontos a kicsik életében, mert olyan rendszerhez szoknak az intézményekben, amelyik jó alapot ad hosszú távon azoknak a gyerekeknek is, akik a családban lazább nevelést kapnak.”

Megtanulnak kezet mosni

A higiénés felkészítés a fogak megjelenésével elkezdődik. “A csecsemőknél ugyanis már ekkor fogat kell mosni. Sokan rácsodálkoznak, mert nem tudják, hogy a cukros anyatej is bomlasztó hatással van a fogacskákra. A színes, vidám fogkefék és a jó ízű fogkrémek sokat segítenek a szoktatásnál. Amikor a gyerek elkezd mászkálni a földön és asztalhoz ültetik étkezésnél, akkor a kézmosás jelentősége növekszik. Ilyenkor taníthatjuk meg nekik, hogy minden étkezés előtt kezet kell mosni. Ez is egy fontos higiénés szabály. Ha kimegyünk a játszótérre és a kis tenyerével mindent megtapogat, akkor otthon újra kezet mosunk. A szervezetünk egyik legfontosabb védelme ez. Egy idő után így rögzülnek a rítusok” – mondta a doktornő.

Az intim higiénia jelentősége már pici korban, a csecsemőknél a popsitörlésnél megjelenik. A szülőket általában a védőnők megtanítják arra, a kislányok nemi szervét a szeméremdombon lefelé kell tisztítani és hogy a popsit soha nem a hüvely felé töröljük. “Ezek nagyon fontos információk, de az orvosoktól nem nagyon szokták kérdezni a felnőttek. Pedig ahogy nőnek a babák, a szülőknek kell megtanítani a kislányokat arra, hogy hogyan töröljék a popsijukat, és adott esetben hogyan alkalmazzák a fertőtlenítő kendőket” – elemzett Pálffy Mária. A higiénés szabályok betartása mindig segít a fertőzések megelőzésében.

Megint a család

A hasmenés az egyik olyan tünet, amit el lehet kerülni egy alapos kézmosással. Az, aki a mosdó használatát követően nem mos kezet, mindenféle fertőző betegséget elkaphat. “Ugyan sok betegség cseppfertőzéssel is terjed, minden egyes elmulasztott kézmosás potenciálisan növeli a fertőzésveszélyt. Ha a nagyobb gyerekeknél nem megfelelőek a körülmények, és mondjuk az iskolai mosdókban nincsen vécépapír, vagy nincsenek megfelelő tisztítószerek a kézmosáshoz, akkor sajnos megint csak a család feladata, hogy a gyereknek papír zsebkendőt adjon, és fertőtlenítőszert, amit fel tud használni a vécé használatakor. 

Fontos, hogy a gyerekek megértsék, hogy szükség van a higiéniai szabályok betartására. Viszont azt is érdemes a szülőknek tudni, hogy a túlzásba vitt tisztaság sem jó megoldás, ugyanis az állandó steril környezet növelheti az allergiás, asztmás betegségek kialakulását.

További cikkek a higiéniáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top