Életmód

Lakást vennél, de kevés a pénzed? – Így alkudd le az árat

Nagy lendülettel emelkedtek az elmúlt évben az ingatlanárak, és nem csoda, ha néha a lélegzeted is eláll, hogy mennyit kérnek el egy jobb fekvésű lakásért. Nem kell azonban lemondanod a lakásvásárlásról emiatt, és ne fogadd el rögtön a horribilis árajánlatokat se, mert ezek leggyakrabban jóval magasabbak a reálisnál. Íme pár alkutrükk és stratégia, amivel lejjebb tornászhatod a vételárat.

 

Az ingatlanpiac nem sokban különbözik a kínai bazártól, ha a vételárakról van szó, ugyanis itt sincs kőbe vésve, hogy mi menyibe kerül. Aki eladni akar, annak bizony bele kell menni az alkudozásba, ha pedig vásárolni szeretnél, semmiképpen ne fogadd el egyezkedés nélkül az első felkínált árat, mert abból több százezret – nagyobb értékű ingatlan esetén akár milliós nagyságrendet is – lefaraghatsz egy jó alkustratégiával.

Lakást vennél, de kevés a pénzed? – így alkudjad le az árat

 

Türelem – az utolsó ár a végén derül ki

Mi, magyarok nem vagyunk túl rutinos alkudozók, és a legtöbben kényelmetlenül érezzük magukat, ha ilyen keleties hercehurcába kényszerülünk. Színjátéknak és méltatlan garasoskodásnak tartjuk az egészet, ezért sokan úgy próbáljuk átugrani az alkudozás néha hosszadalmas folyamatát – amit egyébként ha jól csinálnak, nyugodtan nevezhetünk művészetnek is –, hogy huszáros lendülettel egyből a végkifejletre térünk, és már a tárgyalások elején a végső árról érdeklődünk. Ezzel aztán le is zárjuk annak a lehetőségét, hogy a később szánk ízének és a pénztárcánknak megfelelő árban egyezzünk meg, és gyakorlatilag felkínáljuk a lehetőséget az eladónak, hogy a neki legmegfelelőbb irányba haladjanak tovább a dolgok. Ezen felül ez udvariatlan gesztus is, márpedig az alkudozás fontos része, hogy bevessük a személyes vonzerőnket, jó benyomást és bizalmat építsünk ki, mert ez meglágyíthatja az eladó szívét, ami számunka tíz- vagy százezres kedvezményt jelenthet forintban.

Vedd magad komolyan

Csak akkor kezdj el árról beszélni, ha szilárdan elhatároztad, hogy vásárolni akarsz. Ha csak tapogatózol, nézelődsz, és az árra vagy kíváncsi, azt könnyen felismerik az eladók, és eljátszod annak lehetőségét, hogy komoly partnernek tekintsenek. Ez főleg akkor üt majd vissza, amikor tényleg komolyra fordul nálad a dolog, de az eladó nem hisz neked, és inkább egy másik vevőnek adja el a kiszemelt lakást. A komolysághoz hozzátartozik, hogy fizetőképes vagy – ezért az olyan elszólások, hogy “még nem intéztük a hitelt”, “valahogy majd csak összeszedjük a pénzt” rombolóan hatnak az imázsodra, és az eladó nem fog többet időt vesztegetni rád –, hiszen ő egy komoly, fizetőképes eladót akar találni lehetőleg gyorsan, és nem pedig olyat, akinél finanszírozási gondok lehetnek.

Lakást vennél, de kevés a pénzed? – így alkudjad le az árat

 

Ismerd meg az árut, és legyél felkészült

Ne szégyelld alaposan kikérdezni az eladót a lakásról, és ne elégedj meg miden válaszával azonnal. Ugyanakkor az sem bizalomgerjesztő stratégia, ha eleve azt feltételezed, hogy át akar verni valamivel. A legjobb, ha sok időt szánsz az előzetes felkészülésre. Nézd meg az alapadatait a kiszemelt lakásnak a hirdetésben, és azok alapján járj utána, hogy hol lehetnek egy ilyen típusú ingatlan kényes pontjai. Például nyomozd ki, hogy egy konvektoros fűtésnél milyen műszaki dolgokra kell odafigyelni, vagy egy régi építésű lakásnál hogyan deríthető ki, hogy a falba épített vezetékek és csövek állapota milyen, és így tovább. Ha erre felkészülsz, észre fogod venni, ha meg akar vezetni az eladó, és ki tudod kerülni azokat a helyzeteket is, amikor nem szándékosan, de mégis hibásan ismerteti veled a lakás tulajdonságait. Egyébként ezek a feltárt problémák tökéletes ütőkártyák lehetnek a kezedben az egyezkedéskor, hiszen az eladó úgy szabta meg az árat, hogy nem ismerte vagy szándékosan eltitkolta a hibákat, te pedig ezekre hivatkozva nyugodtan mondhatod az alku végjátékában, hogy a lakás értéke ezek miatt alacsonyabb.

Mérd fel a keresletet

Az árat két dolog dönti el: a kereslet és a kínálat. Mostanában nem azért lettek magasabbak az ingatlanárak, mert az elmúlt években mindenki felújította a lakását és többletértéket adott így hozzá, hanem azért, mert egyszerre sok embernek lett annyi pénze, hogy lakást vegyen. Több vevő lett ugyanannyi portékára – logikus, hogy ez felveri az árat. Ha az általad kiszemelt ingatlanra is több érdeklődő van, az nehezíti az alkupozíciód, ám ha kiderül, hogy rajtad kívül nem nagyon érdekel mást a lakás, akkor ez jó érv arra, hogy egy kis engedményt préselj ki az eladóból.

 

Olvass még több cikket lakás témában itt, az NLCafén:

Mentés

hirdetés
Az OTP Bank szakértőjének tippje a témában:

“Egy-egy új ingatlanba költözés vagy bővítés költségeinek tervezése esetén legfontosabb a kiszámíthatóság és a biztonság, hiszen az ilyen döntések akár 5-10 évre is rendszeres és komoly kiadással terhelhetik meg a pénztárcánkat.
A lakásvásárlást nem mindenki tudja saját erőből finanszírozni, sokunknak hitelre van szüksége ehhez. A jó hitel megválasztása azonban nem egyszerű feladat, egy hozzáértő szakember tanácsai mind a hitelkiválasztás, mind az ügyintézés terén sokat segíthetnek. A biztonságos költözéshez az OTP Bank azzal járul hozzá, hogy szakértői mindenki számára segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb lakásmegoldást.” – Gellénné László Andrea, OTP Bank, Békéscsaba

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top