Életmód

Így készülj a lakásvásárlásra! – Tippek a kínálat sikeres felméréséhez

Saját lakást szeretnél venni, de elveszel a bőség zavarában? Tisztázd magadban, hogy milyen álmaid lakása, ismerd meg a tulajdonost, tájékozódj a környékről, mert ha tiszta célokkal vágsz neki a keresésnek, sokkal hamarabb meg fogod találni álmaid otthonát!

A lakásvásárlás örömteli, de felelősségteljes lépés. Meg kell tervezned, át kell gondolnod minden mozzanatát, hogy jóformán még a váratlan se érhessen meglepetésként!

Így készülj a lakásvásárlásra! – Tippek a kínálat sikeres felméréséhez

 

Tudd, hogy mit akarsz!

Rengeteg felesleges kört megspórolhatsz magadnak, ha időt szánsz arra, hogy sorra vedd, milyen lakás, ház ideális a számodra. Gondold végig, hogy hol szeretnél lakni, milyen környéken, a városban, az agglomerációban, vagy vidéken, vedd sorra a zöldövezet és a belváros előnyeit, és hátrányait is. Tudd, hogy hány szobás otthont szeretnél, és ha társasházi a lakás, azt is határozd meg, hogy maximum hányadik emeletig komfortos neked a lépcsőzés, ha nincs lift. Legyen elképzelésed arról, hogy szükséged van-e egy saját privát szférára a szabadban, azaz fontos-e az erkély, vagy egy kis kert, valamint vedd figyelembe a parkolási, közlekedési lehetőségeket is. Ha körvonalazódott leendő otthonod képe, akkor határozd meg a pénzügyi keretedet is, és ha szükséged van rá, tájékozódj a számodra legideálisabb lakáshitelekről!

Kérdezd a tulajdonost!

Egyeztess a tulajdonossal a kényes kérdésekről, és ne szerénykedj! Tisztázd a helyrajzi számot, és azt, hogy ki pontosan a tulajdonos, van-e társtulajdonos, és hogy van-e haszonélvezeti jog a házon. Kérj rezsiszámlákat a tulajdonostól, hogy valóban lásd, mekkora kiadásokkal jár a lakás havonta, és tájékozódj arról is, hogy a lakásra van-e elővásárlási jog a házban. Fontos, hogy tisztázd azt is, hogy van-e cég székhely bejegyezve az adott címre, valamint van-e társasházi alapító okirat. Tudd meg, hogy nem áll-e végrehajtás alatt a lakás, van-e közösköltség- vagy rezsitartozás a házra terhelve. Mindenképpen jó, ha az ügyvédeddel is egyeztetsz, és ő is alaposan utánajár a dolgoknak!

Vigyél statikust magaddal!

Fontos, hogy tisztában légy az igényeiddel, de az is lényeges, hogy szakember is legyen veled a lakásnézés során. Sok kellemetlen pillanattól, kételytől megszabadíthat, és pláne megelőzheted, hogy rossz döntést hozz. Egy szakember más szemmel nézi az ingatlant, más dolgokat néz, mint te: a statikus, építész megnézi a falakat, a nyílászárókat és a tetőt is, miközben te foglalkozhatsz a kilátással és külcsínnel.

Így készülj a lakásvásárlásra! – Tippek a kínálat sikeres felméréséhez

 

Nézd meg a környéket, beszélgess a szomszédokkal!

Mérd fel, hogy milyen az a környék, ahol álmaid otthona van. Ha megvan a kiszemelt lakás, menj el nappal, és este is megnézni a házat, valamint a környéket, hiszen sokszor, este fogsz hazajárni, és nem mindegy, hogy milyen körülmények között teszed. Nézd meg, hogy kik a szomszédok, egyedülállók vagy családosok, idősebb korosztály vagy korod béliek, esetleg bulizós fiatalok.  Beszélgess a szomszédokkal, a környékbeliekkel, hogy szeretnek-e ott lakni, ha igen, miért, ha nem, akkor azt is kérdezd meg. Tisztázd magadban, hogy a lakásod a baráti összejövetelek központja lesz-e, vagy inkább a csendes elvonulást preferálod – a jószomszédi viszony miatt sem mindegy, hogy milyen életvitel folytatnak a szomszédaid és te magad.

Utolsó és legfontosabb lépések!

Ha minden megfelel az elvárásaidnak, és már csak a hitelfelvétel és az adásvételi szerződés van hátra, akkor ebben a fázisban nagyon fontos, hogy legyen egy jó ügyvéded és a hitelhez egy megbízható bankod!

Tisztázd a foglaló és az előleg közötti lényeges különbséget, azaz hogy mit kér az eladó, ugyanis az előleggel ellentétben a foglaló nem minden esetben jár vissza, ha meghiúsul az adásvétel. A szerződésbe írjátok bele, hogy van-e az eladónak jótállása valamivel kapcsolatban, fektessétek le, hogy milyen állapotban és mikor kell átadnia az ingatlant, és mi történik, ha ez meghiúsul, valamint rögzítsétek a mérőórák állásait is tanúk jelenlétében. Légy alapos és körültekintő, nyugodtan kérdezz sokat, hogy ne maradjon benned egyetlen megválaszolatlan kérdés sem! Ne félj attól, hogy akadékoskodónak tartanak, mert akár a hitelfelvétel során, akár az adásvétel közben, felmerülhetnek olyan kérdések, amiket jobb többször is tisztázni.

 

Olvass még cikket lakás és otthon témában az NLCafén:

Hitelt fizetek, de váltanék! – ezek a lehetőségeid, ha jobb hitelkonstrukcióra váltanál / Tippek hitelkiváltáshoz – mikor érdemes ehhez folyamodni?

Mindig adódhatnak olyan helyzetek az életben, amikor eljön a váltás ideje, legyen szó munkáról, lakóhelyről vagy akár a párkapcsolatunkról. Sokszor valóban létezik olyan lehetőség, ami jobban megfelel az igényeinknek, ezért érdemes körülnézni, miből választhatunk, és nincs ez másképp a lakáshitelünk esetében sem. A lehetőségekről érdemes először interneten információt gyűjteni, így az elérhető konstrukciókból kiválaszthatjuk a számunkra legkedvezőbb 3-4 bank ajánlatát, amelyekről érdemes személyesen is tájékozódni a döntés meghozatala előtt. Ilyenkor ajánlott szakemberhez fordulni, aki az aktuális élet- és pénzügyi helyzetünk alapján segíthet olyan megoldást keresni, amellyel jobb feltételek mellett, akár rövidebb idő alatt törleszthetjük lakáshitelünket.

Somogyi Péter
a Budapest Bank lakossági termékfejlesztési vezetője

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top