Életmód

Tünettérkép: ezt érdemes tudni az intim higiéniáról

Van, hogy a megelőzés nem elég. A folyás színe sokat elárul arról, hogy milyen jellegű intim problémáról lehet szó.

Hogy a kislányok esetében mennyire fontos az intim higiénia, már csecsemőkorban kiderül. Az újdonsült szülőket a gyerekorvosok és a védőnők tanítják meg azokra az alapvető szabályokra, amiket be kell tartani ahhoz, hogy ne betegedjenek meg a kicsik. A helyes tisztálkodás tanulása kisgyerekkorban kezdődik, és a nemi érettség időszakainak megfelelően, folyamatosan kell elsajátítani a tudnivalókat. Emellett az is fontos, hogy ha kellemetlenségeket tapasztalunk, idejében felismerjük és mielőbb megfelelően kezeltessük azokat.

Ismerd fel

Az intim higiénia alapja a tisztálkodás, de ahogyan az élet számos területén, itt sem lehet elég elővigyázatos az ember. Ugyan a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát fenntartó baktériumok általában biztosítják a kórokozók szaporodásának nem kedvező kémhatást, biztosan minden nő életében volt már olyan eset, amikor kellemetlen, intim tünetek jelentkeztek. Ezért nem árt, ha bizonyos tüneteket felismerünk, és nem gondolunk a legrosszabbra azonnal, ha például csípő, égető érzést érzünk a szeméremtájékon.

Tünettérkép: ezt érdemes tudni az intim higiéniáról

Sok nő már akkor is azt gondolja, hogy intim problémája van, amikor a szokottnál valamivel bővebb folyást észlel. Ám azt már kevesen tudják, hogy a színtelen, szagtalan folyás természetes és nem kell vele szakemberhez fordulni. Ha viszont a folyás színe, annak állaga megváltozott, vagy kellemetlen szagú, joggal gyanakodhatunk hüvelygyulladásra, esetleg fertőzésre.

Tartsd be

A szürkés színű, halszagúnak mondott folyás bakteriális fertőzésre utalhat. A szagtalan, fehér, esetleg sárgás színű, túrós állagú folyás, melyhez gyulladásos tünetek (viszketés, égő érzés) társulhatnak, inkább a gombás hüvelygyulladásra jellemző. A megelőzés mellett fontos, hogy ilyen tünetek esetén időben forduljunk nőgyógyászunkhoz, aki a pontos diagnózis után eldönti, hogy mi a legmegfelelőbb terápia.  A helytelenül kezelt gyulladás hosszú távon megkeserítheti a hétköznapokat.

Az intim tisztálkodás szabályai:

  •          Megfelelő intim mosakodót válassz, és ne vidd túlzásba a tisztálkodást, mert az egészséges hüvely öntisztuló.
  •          Idegen helyen soha ne ülj a vécé ülőkéjére.
  •          A vécépapírt mindig elölről hátrafelé használd.
  •          Gyakran cseréld az intim betétet vagy a tampont.
  •          Pamut alsóneműt használj a megfelelő szellőzés érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top