Életmód

Sokkal több gyerek kerüli az iskolai mosdókat, mint gondolnánk

A nem higiénikus vécék miatt minden negyedik felsős diák tartja vissza a vizeletet. Ők azért nem mennek el vécére, mert szerintük nem elég tiszták az illemhelyek és a szagok is kellemetlenek.

Van olyan iskola az országban, amelynek a mosdójában a vécén nincsenek ajtók, ezért a kisebbek szégyenükben nem mennek el vizelni, ezért néha be is pisilnek. Akad olyan is, ahol a sok csőtörés miatt rohad a padló és a falak. Egy, az iskolás gyerekek higiéniai szokásait vizsgáló kutatás szerint a diákok többségét zavarja, hogy az iskolai mosdók piszkosak és büdösek. Az alsósokat a kellemetlen szag és a hideg bántja a leginkább.

Heim Pál Gyermekkórház urológiai-sebészeti osztályának főorvosát, Dr Kiss Andrást kérdeztük arról, hogy hogyan hat a gyerekekre, ha az iskolában nem akarnak vagy tudnak vécére menni. – Az, hogy egy gyerek nem megy el egész nap pisilni, mert nem higiénikus a vécé, sajnos sokkal gyakoribb probléma, mint ahogy gondolnánk. Nekünk visszatérő hólyagfertőzésekkel, alsó húgyúti infekciókkal, visszafolyással gondozott gyerekeink vannak, akik azt mondják, hogy ők azért nem járnak a mosdóba, mert az iskolai illemhely nem tiszta és attól tartanak, hogy ott elkapnak valamit. Pedig a visszatérő fertőzések miatt nagyon fontos, hogy ők is rendszeresen ürítsék a hólyagjaikat. Ha nem pisilnek, akkor a hólyag bepang és sokkal könnyebben újrafertőződik – mondta a főorvos. Felszálló fertőzések is kialakulhatnak ilyenkor: először a húgyutak fertőződnek, később pedig vesemedence-gyulladás is kialakulhat. Arról nem is beszélve, hogy sok gyerek azért nem iszik eleget, hogy ne kelljen vécéznie és ez a veséjének egyáltalán nem tesz jót.

Rossz körülmények

Azoknak, akik nem akarják a suliban a mosdót használni és elmesélik a kórházban az aggályaikat, a szakemberek elmondják, hogy hogyan tegyék biztonságossá a vécézést. –  Azt javasoljuk a kislányoknak, hogy vizelet ürítés előtt és utána is alaposan mossák meg a kezüket. Lehetőség szerint az ülőkét töröljék át fertőtlenítő kendővel és csak utána takarják le azt papírral. A csészébe pedig ugyancsak tegyenek papírt, hogy a folyadék ne csapódhasson fel. A lányoknál a hüvely környéke szennyeződhet és csúnya fertőzéseket kaphatnak a felcsapódó baktériumoktól. Ugyan a fiúknál kevésbé gyakoriak a húgyúti fertőzések, nekik is mindig elmondjuk, hogy vécézés előtt és után is mossanak alaposan kezet. Mert ha koszos kézzel vizelnek és megfertőződnek, begyulladhat a fitymazsákuk. Ez a betegség is a rossz higiéniának köszönhető. Persze a mosdók, vécék tisztán tartása egyáltalán nem gyerekek feladata lenne – teszi hozzá Kiss András.

Sokkal több gyerek kerüli az iskolai mosdókat, mint gondolnánk

A főorvos szerint több olyan kóros vagy azt megközelítő állapot van, amikor fontos, hogy a gyerekek rendszeresen járjanak az illemhelyre. Ezzel adott esetben betegségeket lehet megelőzni, vagy a meglévő problémákon javítani – de csak megfelelő higiénés körülmények között. Ha az iskolások mégsem mennek el, visszatérnek a húgyúti fertőzéseik és a kóros állapotok súlyosbodhatnak. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy különböző szokások vannak: míg egyesek naponta ötször pisilnek, addig akadnak, akik akár tízszer is megjárják az illemhelyet. Ezzel nincs semmi gond, minden szervezet másképpen működik. Viszont ha bárki, aki egészséges és hosszú hónapokon, éveken keresztül visszafogja a pisilést, egy idő után, még ha akarja sem tudja a hólyagot teljesen kiüríteni.

Százas nagyságrendben

Ha egy gyerek egészséges, általában belefér, hogy 45 percig ne menjen el a mosdóba. Akkor van gond, ha egy kicsinek enyhe vagy akár súlyosabb hólyag beidegzési zavara van. – Ha ilyen kis beteggel találkozunk, mindig le szoktuk írni és el szoktuk mondani, hogy ő bizony igazoltan jár gyakran vécére. Ugyanis neki olyan sürgető, akaratlan hólyag összehúzódásos ingerei vannak, amelyeket hólyag diszfunkciónak nevezünk. Ilyenkor a beteg nem tehet róla, ha öt percenként azt érzi, hogy újra pisilnie kell, ugyanis nem tudja kontrollálni az ingereket. Ezért nagyon fontos, hogy kiengedjék az érintetteket akár óráról is. Százas nagyságrendben vannak ilyen betegek nálunk – tudtuk meg a főorvostól. Az pedig elkeserítő, hogy ezeknek a diákoknak gyakrabban kell megbirkózniuk a nem megfelelő állapotú mosdókkal.

Ki kell engedni

Másik probléma, hogy a gyerekek sokszor “átjátszák”a szünetet és csak később jönnek rá, hogy bizony nekik pisilniük kell. – A legtöbbször komolyan kell venni a kéréseket, mert a kicsik vélhetően nem azért akarnak kimenni, hogy lógjanak az óráról. Abból, hogy egy-egy alkalommal visszatartják a vizeletet, nem lesz gond. Viszont sajnos hosszú távon rá lehet szokni arra, hogy valaki állandóan halogassa a pisilést. Az évek során ilyen körülmények között hólyag összehúzódási zavarok is kialakulhatnak, főleg azoknál, akiknek erre hajlamosak – mondta Dr Kiss András.

 Még több cikk az iskolai vécékről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top