Életmód
Szponzorált tartalom

Az iskolakezdés margójára: miért fontos, hogy reggelizzen a gyerkőc?

Semmiképp se hagyjátok ki a reggelit, mert annak komoly következményei lehetnek! Hogy pontosan, hogy befolyásolja az iskolai teljesítményt az elmaradt reggeli? Elmondjuk!

A dietetikusok szerint a rendszeresen fogyasztott és változatos reggeli nagyon fontos – nemcsak a gyerekeknek, a felnőtteknek is. Európai vizsgálatok kimutatták, hogy akik rendszeresen, tápláló és kiegyensúlyozott összetételű reggelivel indítják a napot, azok bizonyítottan egészségesebb étrendet követnek, ráadásul jobban teljesítenek a nap folyamán a munkában és az iskolában is, hiszen a megfelelő tápanyagok segítik az összpontosítást és a teljesítőképességet, de számos megbetegedés is könnyebben elkerülhető.

Többek között ezért is fontos, hogy minél kisebb kortól hozzászoktassuk a gyerekeket a még otthon elfogyasztott reggelihez.

Fotó: Istock

Tudtad? Kutatások bebizonyították azt is, hogy azok a gyerekek, akik megfelelően reggeliznek, rendszerint jobb eredményeket érnek el a tanulmányaikban, mivel magasabb a koncentráció készségük, illetve kevésbé fáradékonyak.

Mit tartalmazzon a reggeli?

Fontos, hogy a reggeli tartalmazzon kalciumot, fehérjét, B-vitamint, magnéziumot, cinket és vasat. A következő reggelik táplálóak a gyerekek számára:

  • gabonafélék tejjel
  • pirítós
  • friss gyümölcs
  • gyümölcsturmix
  • joghurt
  • főtt tojás
  • müzliszelet
  • zabkása
  • valamilyen sajtos-sonkás melegszendvics
  • túrókrém

Mi történik, ha nem reggelizik a gyerek?

Sok gyerkőc úgy megy el otthonról, hogy nem reggelizik. A hiányos táplálkozásnak számos negatív fizikális és pszichés hatása van: a reggeli kihagyása miatt többek között romlik a koncentrálóképesség, a figyelem és a memória.

Összességében elmondható, hogy a reggeli életkortól függetlenül mindenki számára fontos, hiszen az első főétkezés, ami pótolja az éjszaka folyamán felhasznált tápanyagokat. Ráadásul a kényelmes, nyugodt otthon, a családi körben elfogyasztott reggeli segít megbirkózni a napközbeni feszültségekkel, például egy felelés vagy dolgozat okozta izgalmakkal. Ez az étkezés hozzájárul ahhoz is, hogy a gyerek ne hízzon el.

Gyors reggeli tipp:

Zöldséges rántotta

A tojás magas fehérjetartalma miatt az egyik legjobb reggeli. Ha előző este felaprítod hozzá a hagymát és a zöldségeket, akkor reggel csak össze kell sütni, és már tálalhatod is.

Tipp: készíts melegszendvicseket, bolondítsd meg füstölt sajttal a tetején. Értékelni fogja a gyerkőc!

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top