Életmód

Tudtad a lábadról?

Van fogalmad arról, hogy mekkora megterhelést jelent a lábaknak, ha tűsarkúban gyalogolsz? Na és az világos, hogy több munkahelyen most sem tűrik el mini szoknyát?

Hogy mennyire fontos szerepe van a lábainknak a hétköznapokban, talán sokan bele sem gondolnak. Pedig a végtagjaink nap mint nap óriási terhet cipelnek azért, hogy mi mozoghassunk. Bár vannak, akik megbecsülik a testüket és kényeztetéssel viszonozzák a lábaik fáradtságos munkáját, a végtagok általában nem kapnak annyi figyelmet, amennyire szükség lenne.

Lábáztatás, pedikűr, frissítő krémek, pakolások – csak néhány dolog, amivel meghálálhatod a hétköznapokat a végtagoknak. Természetesen a látvány miatt sem mindegy, hogy bánsz velük, hiszen egy szép láb igazán nőies és hódító lehet. Hoztunk néhány érdekességet, amit talán még nem tudtál a lábaidról.

Tudtad a lábadról?
  • Volt idő, amikor nemcsak mutogatni nem lehetett a lábakat, hanem magát a láb szót sem szabadott használni a főúri udvarokban. Egészen az 1920-as évekig tartott mindez, amikor a nők megelégelték a kényszert és felszabadították a végtagjaikat, olyannyira, hogy még a térdeiket is mutogatni kezdték.
  • Egy kutatás szerint befolyásolja a menstruációs ciklus, hogy milyen hosszú szoknyát veszünk fel vagy hogy mennyire magas sarkú cipőt választunk. Állítólag peteérés idején többet akarunk mutatni magunkból.
  • Amikor az ember megszületik, a testéhez képest rövid a lába. Aztán ahogyan fejlődik és közeledik a biológiai felnőtté váláshoz, a lába hossza is folyamatosan nő. Hogy miért szeretik a férfiak a hosszú lábú nőket? Talán éppen azért, mert érettséget sugall a lábméret. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a szépségversenyek győztesei mind-mind hosszú lábúak.
  • Bár állandóan kiszolgál minket, talán nem is gondolnánk, a talp felépítése ennyire bonyolult. Ha csak azt vesszük, hogy 26 csont, 37 ízület és 32 izom van benne, máris másképpen nézünk rá.
  • Érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen cipőt használunk. Ugyanis egy átlagos nő közel harmincszor nagyobb terhelésnek teszi ki a sarkát, ha tűsarkúban jár.
  • Van tipped, hogy lépést teszel meg egy nap alatt? Eláruljuk: egy átlagember 24 óra alatt hozzávetőleg 10 ezer lépést tesz meg. Vagyis nagy vonalakban átszámítva akár 10 kilométert is megtehetünk naponta úgy, hogy észre sem vesszük.

Na, ugye már tudod, miért érdemes kényeztetni a lábad?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top