Életmód

Mérd fel a pénzügyi lehetőségeidet! – Így lehet több pénzed, ha hiteled van!

Nem lehetetlen küldetés, hogy hitel ellenére is jól kijöjj a pénzedből! Ha jól döntesz, még vastagabb is lehet a pénztárcád, mint az előző hónapban! Íme, egy kis segítség a pénzügyek kacskaringós útján!

Hitelt szeretnél felvenni? Vagy meglévő hiteledet szeretnéd kedvezőbbre cserélni? Mindegyikre van megoldás, csak alaposan körbe kell járnod a témát!

Mérd fel a pénzügyi lehetőségeidet! – Így lehet több pénzed, ha hiteled van!

Nyiss lakástakarékot!

A hitelfelvételre számos lehetőség kínálkozik, de nem mindegy, hogy melyik mellett teszed le a voksodat, hiszen éveken keresztül kell majd a döntésed szerint tervezned a kiadásaidat. Éppen ezért járd körbe alaposan a bankok kínálatát: ha van már házad, lakásod, akkor gondolkozhatsz olyan jelzáloghitelben, ahol az ingatlanod szolgál fedezetként. Ha még nincs saját tulajdonod, akkor viszont a félretett pénzed lesz a kiinduló pont a hitelfelvételt illetően. Ha elhatároztad, hogy szeretnél lakást, házat venni, érdemes évekkel előre gondolkodnod, és kamatadómentes lakás-takarékpénztárt nyitnod magadnak. Ez azért jó, mert ha lejárt, akkor nemcsak több pénzt kapsz vissza, mint amennyit befizettél, hanem mellé kedvező konstrukciókkal lakáshitelhez is juthatsz. A lakás-takarékpénztár befizetéseid után 30%-os állami támogatást is igénybe vehetsz – évi maximum 72 ezer forintot –, és egy családban több lakás-takarékpénztár is lehet, ami azt jelenti, hogy a pároddal közösen 4-5 év alatt, a támogatásokat és a kamatokat is figyelembe véve egy jól megválasztott konstrukcióban egy lakás árát összespórolhatjátok!

Használd a bankok kedvezményeit!

A hiteled összegét könnyedén csökkentheted, és pénzügyi előnyre tehetsz szert, ha okosan veszel igénybe kiegészítő banki szolgáltatásokat, és persze, a hitelt is jól választod meg. Létezik olyan megoldás, hogy ha például annál a banknál vezeted a fizetési számládat – azaz azt a számlát, ahová a havi fizetésed érkezik –, ahol felvetted a jelzálog hiteledet, akkor kedvezményt kaphatsz a számlán tartott és a számlára utalt pénz után. Ezt a kedvezményt a hiteled összegéből írják jóvá, ezzel csökkentve a hitel összegét. Érdemes utánajárnod a kiegészítő banki szolgáltatásoknak, mert úgy csökkentheted a visszafizetendő összeg mértékét, a THM-et és természetesen a futamidőt is, hogy közben nem kell megalkudnod, és te is jól jársz!

Csok

A csok akkor lehet jó lehetőség, ha a pároddal szeretnétek családot és otthont alapítani. A családi otthonteremtési kedvezmény előnye, hogy nemcsak akkor igényelhető, ha már van 3 porontyotok, hanem akkor is, ha még egyelőre csak tervezitek, hogy bővül a család. A csaok maximum 10 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatást jelent új és használt lakás, családi ház vásárlásra, valamint bővítésre, építésre. Önállóan és lakáshitellel kombinálva is igényelhetitek, aminek menetéről és a feltételeiről érdeklődjetek a számotokra legmegbízhatóbb banknál!

Olvass még cikket lakás és otthon témában az NLCafén:

 

 

Megvan álmaid lakása, felvetted a hitelt és ki is fizetted az ingatlan árát – hogyan tovább? Átírás és egyéb kötelezettségek, beköltözés, stb. (keretesben: a hitel visszafizetéséről ne feledkezz meg, ha lehetőséged adódik, nézz utána az előtörlesztésnek vagy más kedvezményt biztosító lehetőségeknek

Egy ingatlan vásárlásakor számos egyéb költséggel is kell számolni, azonban bizonyos konstrukcióknál a bankok a kezdeti díjakra akciókat hirdetnek meg, amelyek során visszatéríthetik az értékbecslési díjat,a közjegyzői költségből egy előre meghatározott összeget jóváírhatnak, továbbá a tulajdoni lap és térképmásolat díját is elengedhetik. Az akciók részletes feltételeiről érdemes tájékozódni a bankok honlapján. Ha az anyagiakat rendeztük, jöhet a beköltözés az új lakásba. Ez mindig nagy öröm, azonban a “mézeshetek” után érdemes ismét a pénzügyeinkkel foglalkozni egy kicsit, hiszen a hitel havi rendszerességű törlesztése elkezdődik. Amennyiben hiteltartozásunkat előbb vissza szeretnénk fizetni, úgy lehetőség van az előtörlesztésre, amelynek azonban költségei lehetnek.

Somogyi Péter
a Budapest Bank lakossági termékfejlesztési vezetője

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top