Életmód

Nem fog fájni! (x)

Lassan vége a nyárnak, de a fürdésről nem kell lemondanunk. Számtalan fantasztikus fürdő várja, hogy akár ősszel is élvezzük a víz csodás hatását.

Nem fog fájni! (x)
Sajnos azonban, sokak számára okoznak problémát a különböző fülpanaszok, amelyeket leginkább a hallójáratba került víz okoz. Egyik fő panasz a víz hatására megduzzadó fülzsír okozta dugulás érzés, halláscsökkenés, a másik a füldugulás megszüntetésére tett kísérletek következtében kialakult hallójárat gyulladás okozta fájdalom.

A fülzsírt a hallójárat porcos részén található módosult faggyúmirigyek termelik. Összetétele genetikailag meghatározott. A nedves típus magasabb, 50 százalékos zsírtartalmú, a száraz típus zsírösszetétele 30 százalékos. Döntően hosszú szénláncú telített és telítetlen zsírsavakat, alkoholt, szkvalént, lizozimet és koleszterint tartalmaz, melyhez a hallójárat bőrének külső szaru rétegéből leváló keratin is keveredik. Savas kémhatásának illetve a lizozim enzimnek köszönhetően, mely a Gram pozitív baktériumok lízisét képes előidézni, védelmet nyújt bizonyos baktériumokkal, gombákkal, rovarokkal és a vízzel szemben.

A hallókészülékekhez, telefonokhoz, zenehallgatáshoz zajvédelemre használt szilikon, illetve műanyag illesztékek, valamint a gyakori vattapálcás tisztítás fokozzák a fülzsír termelődését.

Nem fog fájni! (x)
Amennyiben a hallójáratba rendszeresen olajat juttatunk, a képződő, kezdetben még csak kis mennyiségű fülzsír feloldódik és a hallójárat bemeneti részén letörölhetővé válik.

Olíva-, paraffin-, és babaolaj a leginkább használatos. A gyógyszerkönyvi minőségű olívaolajban lévő oleokantal az ibuprofenhez hasonló gyulladáscsökkentő anyag, mely gátolja a ciklooxigenáz aktivitását. A cseppentéssel szemben a spay formájú adagolós kiszerelés használata egyszerű, elkerülhető a hallójárat túltöltése, ami kellemetlen dugultság érzést okozhat.  Amennyiben mégis szükségessé válna a fülmosás, az olaj használata megkönnyíti a fülzsír távozását a hallójáratból.

Nem fog fájni! (x)
Tényleg nem fog fájni a fülünk, ha fürdés/úszás egy kis olívaolajat spriccelünk a hallójáratba. Az olaj védőréteget képez a hallójárat falán, ezzel megelőzhető az otthoni medencében használt fertőtlenítő hatású vegyszerek hatására jelentkező hallójárat gyulladás.

 

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót,

vagy kérdezze meg a kezelőorvosát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top