Életmód

Ha újra a nyakadba szakad a szabadság: így tedd színessé a nyugdíjas éveket

Milyenek a boldog nyugdíjas évek? Természetesen mindenkinek mást jelent a szabadság. Abban viszont a legtöbben egyetértenek, hogy fontos, hogy aktívan teljenek a hétköznapok.

A legtöbben alig várják, hogy nyugdíjasként nyakukba szakadjon a szabadság. Sokan azonban nincsenek felkészülve arra, hogy újra saját maguknak kell majd ritmust adni az életüknek, és arra sem, hogy olyan elfoglaltságokat, tevékenységeket találjanak, amelyek megalapozzák a hétköznapokat. Pedig a legfontosabb ebben az élethelyzetben az, hogy olyan új rendszert építsen fel az ember maga körül, amelyikkel sikerül értékessé tenni a nyugdíjas éveket.

Azok, akik már benne vannak a nyugdíjas években, mindannyian azt mondják, hogy a legfontosabb, hogy aktív maradjon az ember. Számtalan módon fenntarthatjuk a szellemi és testi frissességünket. Az a fontos, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő időtöltést: legyen az hobbi vagy tanulás, a lényeg, hogy építően hasson ránk.

Ha újra a nyakadba szakad a szabadság: így tedd színessé a hétköznapokat
  • Légy nyitott! Gondold át, mihez lenne kedved! Van valami, amit szívesen tanulnál? Iratkozz be egy tanfolyamra, vagy olvass sokat a témában. Keresd meg azt a közeget, ahol hasonló érdeklődésűek vannak. Ha jó közösségre találsz, már fél siker!
  • Tartsd fenn a régi barátságokat és kapcsolatokat. Ha a volt munkahelyeden vannak a barátaid, ne hagyd, hogy a kapcsolatok megszakadjanak. Keressetek lehetőségeket a találkozásra.
  • Ha úgy érzed, hiányzik a munka, keres olyan állást, amit nyugdíjasként örömmel végeznél. A szellemi frissesség fél egészség, a kihívásokra pedig mindenkinek szüksége van.
  • Ne hidd, hogy az a legjobb kikapcsolódás, ha a tévé előtt üldögélsz. Legyen kedvenc sorozatod, na jó, akár több is, de rendszeres mozgás nélkül nem lehetsz kiegyensúlyozott. Azon túl, hogy a tested karbantartod egy-egy nagyobb séta alkalmával, a lelkednek is jól tesz majd a szabd levegő.
  • Utazz! Keresd meg azokat a lehetőségeket, amelyeket megengedhetsz a pénztárcádnak. Az utazás örök élmény, most pedig, amikor bőven akad rá időd, mindenképpen használd ki a lehetőségeidet. Arról se feledkezz meg, hogy vannak kedvezményes lehetőségeid!

 

Olvass még csodálatos nagyszülőkről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top