nlc.hu
Életmód
4 nagyon nyomós okunk van rá, hogy szegfűszeget rágcsálj étkezés után

Egy szokás, amit el kell tanulnod az indiaiaktól

Tudtad, hogy Indiában minden étkezés után elrágcsálnak egy darab szegfűszeget? Mégpedig azért, mert számos jótékony hatása van - mutatjuk, mik ezek!

Hagyományosan Indiában minden étkezést követően az emberek valamiféle szájfrissítőt rágcsálnak, ez a kultúrájuk része. Amit nekünk is érdemes lenne átvenni. És nem, most nem arra gondolunk, amikor a 4-es 6-oson kicsit túl közel kerül valaki fokhagymás lehelete (bár gondolhatnánk erre is, legyünk őszinték). Hanem az indiaiak kedvelt szájfrissítőjére, a szegfűszegre.

Ez a fűszer ugyanis, amit nyersen ropogtatnak el egy-egy kajálás után sokkal többet tud annál, mint a rossz lehelet leküzdése. Számos jótékony egészségügyi hatása van – a lista végére érve garantáljuk, hogy te is beiktatod a napi szokásaid közé a szegfűszeg rágcsálást!

szegfűszeg

Fotó: Drbouz/Getty Images

Jobb emésztés

A fűszerben található eugenol javítja az emésztést azáltal, hogy stimulálja az emésztőenzimeket. Így a gyomorrontás, puffadás, de még a reflux, gyomorégés is könnyen a múlté lehet, ha rendszeresen szegfűszeget fogyasztasz étkezés után. Sőt, hányinger ellen is bevethető, tehát a gyomorpanaszok ellen a legjobb segítség.

Antioxidáns-bomba

A szegfűszegben tombolnak az antioxidánsok, ezáltal a benne található C-vitaminnal remek társai az immunrendszer védekezésében, így csökkentve a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Emellett lassítják a bőr és a különböző szerveink öregedését is, tehát nemcsak az egészség, de a fiatalos energia is garantált.

Szájhigiéniából csillagos ötös

Nyilván megoldja az étkezés utáni kellemetlen leheletet a szegfűszeg, de általánosságban is javít a szájhigiénián. A fertőtlenítő és antibiotikus tulajdonságainak köszönhetően gátolja az ínyproblémák kialakulását, a fogszuvasodást és a különböző fertőzéseket. Ha pedig már fáj a fogad, akkor is érdemes a fűszerhez fordulni: fájdalomcsillapítóként is remekel.

Javuló vérkeringés

A korábban már említett eugenol-tartalom a vérkeringés javításában is kiveszi a részét. Ez pedig azért jó nekünk, mert a serkentett vérkeringés több oxigént és tápanyagot juttat el a testünk minden pontjára, ami az általános egészségi állapotunkra lesz jótékony hatással. Plusz, megnövekszik az energiaszintünk, és kisebb eséllyel eshetünk a kajakóma áldozatának.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top