Életmód

Nem jó ötlet más pasiról fantáziálni szex közben

Szoktál szex közben más pasiról (vagy nőről) ábrándozni? Inkább ne tedd!

Általános nézet, hogy feldobja a szexuális életet, ha szex közben nem a párodra gondolsz, hanem mondjuk Brad Pittet képzeled magad alá, fölé, mellé, mert ha másokról fantáziálsz, attól izgalmassá válik a szex. Sam Louie pszichoterapeuta szerint azonban ez egy elég káros tévhit, a fantáziáktól ugyanis a szex nem jobb lesz, hanem inkább eltávolodnak egymástól a párok.

Hogyan hat a fantáziálás a kapcsolatra?

Egy párkapcsolaton belül a szexnek az lenne a célja, hogy erősítse az intimitást a párok között, ám gyakran pontosan az ellenkező hatást éri el, és eltávolítja egymástól a két felet. Nem csak akkor fordul ez elő, amikor egyéjszakás kalandba keveredsz, hosszú távú kapcsolatban is eltávolodhatnak annyira a párok, hogy a szex csupán fizikai aktussá válik.

szex fantázia intimitás

Fotó: Profimedia

Sokan fordultak már azzal a problémával a terapeutához, hogy úgy érzik, a szexualitás az életükben csak mechanikus mozdulatok sorozata, aminek a végén ürességet éreznek. Általában kiderül ezekről a párokról, hogy valamelyikük vagy fizikailag távolodott el (például alkoholba menekült), vagy érzelmileg. Utóbbihoz vezet az is, ha szex közben másokról fantáziáltok, mert ez akkor sem lesz lelkileg kielégítő, ha amúgy gyakran szexeltek.

Louie szerint amikor egy másik emberről fantáziálsz szex közben, a fantázia lesz a te valóságod. Azaz a fantáziálás közben nem vagy együtt a pároddal érzelmileg, hanem helyettesíted őt egy harmadik személlyel. Lehet, hogy a szenvedély és az intenzitás ettől még megmarad, de elveszted azt a fajta lelki intimitást, aminek létrejöttéhez az kell, hogy a párodra koncentrálj. Ha pedig ez gyakran előfordul, akkor a kapcsolatot gyengíted, mert pont azt veszed el tőle, amitől közeli és intim lehet egy párkapcsolat.

A szexuális problémákat ezért a terapeuta mindig ott kezdi kezelni, hogy a két ember lelki kapcsolatát igyekszik helyreállítani, és az elsők között azt a kérdést is felteszi nekik, hogy fantáziálnak-e szex közben másokról, vagy testileg és lelkileg is együtt vannak. Mert ha fantáziálsz, akkor lélekben egész máshol jársz, így nem valósulhat meg a kívánt beteljesülés a szexben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top