Életmód
Szponzorált tartalom

Ezek a vízfogyasztás legfontosabb színterei – 8 tanács, amit érdemes megfogadni

Vízszükségletünk számos tényezőtől függ: életkortól, a testtömegtől, az egészségi állapottól, illetve a fizikai igénybevételtől. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása alapján egy felnőtt nőnek 2 liter, a férfiaknak 2,5 liter vízre van szükségük, míg a 4-13 éves gyermekeknek 1,6-2,1 liternyi mennyiségre életkoruktól függően. Ettől függetlenül vannak olyan szituációk, amikor kifejezetten fontos a vízfogyasztás. Figyeljünk rá!

Vannak olyan élethelyzetek, amikor kiemelten fontos, hogy figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra. Ezeket szedtük egy csokorba.

folyadekbevitel

Fontos, hogy figyeljünk a megfelelő folyadékmennyiségre! (Fotó: ThinkStock)

Az iskolában és tanulás közben

A mentális teljesítményt erősen befolyásolja hidratáltsági állapotunk. Azzal, hogy biztosítjuk szervezetünk megfelelő vízellátását, csökkenthetjük a fejfájás, a fáradtság, valamint a koncentrációs problémák kialakulásának veszélyét, így növelhetjük a tanulás hatékonyságát.

1. Gondoskodjunk a megfelelő vízellátásról még iskolába indulás előtt! Ehhez kezdjük a reggelt egy pohár ivóvízzel, ásványvízzel, majd a reggeli részeként fogyasszunk el egy pohár teát, tejet, kakaót vagy 100%-os gyümölcslevet.

2. Egész nap legyen kéznél folyadék, amit legegyszerűbben úgy tudunk biztosítani, ha már reggel bepakolunk saját vagy gyermekünk iskolatáskájába egy-egy palack vizet, illetve egy-egy gyümölcsöt.

Autóvezetés közben

3. A fáradékonyságon felül éberségünk is csökkenhet a dehidratáltság következtében. Azoknak, akiknek nincs lehetőségük légkondicionált autóban utazni, meleg évszakokban negyed óránként javasolt vizet kortyolgatniuk.

4. Tegyünk a csomagtartóba hosszabb útra elegendő tartalék ivóvizet, és mindig legyen mellettünk is egy-egy palackkal. Ha rövid távokat teszünk meg, kössük össze a vízivást minden be-vagy kiszálláshoz, míg hosszabb úton álljunk meg legalább óránként.

Sportolás közben

A fizikai aktivitás során több vizet veszítünk a fokozott verejtékezés következtében, ami a nyári melegben végzett kültéri sportoknál még jelentősebb. Amennyiben a vízveszteség meghaladja a testtömeg 1-2%-át, romolhat a fizikai teljesítőképesség.

5. Sportolás, mozgás előtt 1-2 órával igyunk meg kb. fél liter ivóvizet, ásványvizet és lehetőség szerint sportolás közben is – főként 45 percet meghaladó mozgás esetén –igyunk 1-1 kortyot.

6. Hosszabb ideig tartó, intenzív sportolás alkalmával, illetve versenysport esetén indokolt lehet a sportitalok fogyasztása, amely biztosítja a víz-, szénhidrát- és ásványianyag-pótlást.

folyadekbevitel

Fotó: ThinkStock

Munkahelyen

Számos tényező, mint a megemelkedett munkateher, az otthon-munkahely közötti hosszú utazási idő, a fűtés vagy légkondicionálás okozta száraz levegő mind növelhetik a vízvesztést még akkor is, ha nem érezzük. Irodai munka esetén ugyanolyan fontos a megfelelő hidratáltság, mint fizikai munka közben, hisz a fejfájást, koncentrációs zavart, illetve az ezek következtében kialakuló baleseteket mindenki szeretné elkerülni.

7. Mindig helyezzünk irodai asztalunkra egy 1,5 literes vizet, ásványvizet, és figyeljünk rá, hogy nap végére kiürüljön az üveg.

8. Reggel vigyünk szeletelt idénygyümölcsöt vagy zöldséget magunkkal, így még többet tehetünk vízfogyasztásunkért.

Vízszükségletünk 20-30%-át élelmiszerek formájában fogyasztjuk el. Emiatt a nagy víztartalmú élelmiszerek, mint a zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek, levesek, főzelékek színes, változatos fogyasztása is alapja megfelelő hidratáltságnak.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top