A bőr hónapja: érzékeny bőr
Hirdetés

Folyton viszket és irritált a bőröd? Ilyen az ekcéma (x)

Az ekcémáról mindenki hallott már, de szerencsére nem mindenki tapasztalja meg kellemetlen tüneteit. Ha viszont kialakult a gyulladás, fontos, hogy a megfelelő kezelést kapja az érintett bőrfelület.

Viszkető, piros területek a bőrön, gyulladás, hámlás – rosszabb esetben nedvedző duzzanatok, hólyagok. Akik ezeket tapasztalták, nagy valószínűséggel jól tudják, hogy az ekcéma tüneteit fedezték fel a bőrükön. A szervezet allergiás reakciójáról van szó ilyenkor, olyan gyulladásos állapotról, amelyet az irritációt okozó tényezővel való találkozás után akár napokkal is jelentkezhet. A test reagálása szinte minden esetben kiszáradással, kivörösödéssel kezdődik, majd sok esetben hólyagok is keletkeznek a gyulladt területeken, amelyek váladékozhatnak is. Ugyan először azon a bőrfelületen tapasztalhatjuk az elváltozásokat, amelyik közvetlenül érintkezett az allergiát kiváltó anyaggal, kontakt ekcéma esetében egy idő után a gyulladás továbbterjedhet.

Az állandó viszketés és a bőr érzékenysége alapvető tünetek. Azok, akiknek hevesebben reagál a szervezetük, váladékozó hólyagokat is tapasztalhatnak. Mivel allergiás reakció hatására alakulnak ki az elváltozások, minden esetben fontos, hogy megtaláljuk a kiváltó okot, és attól távol tartsuk az érintettet. Az ekcéma tüneteiből több információt is kiolvashatnak a szakemberek, ám az allergén feltárásához sok esetben bőrteszteket is végezni kell. Mivel a kellemetlen tünetek megnehezítik a hétköznapokat, fontos, hogy megfelelően kezeljük az irritált területeket. A gyulladás csökkentése is alapvető feladat. De azt sem szabad elfelejteni, hogy a felülfertőzés elkerülése is elsődleges feladat bizonyos esetekben, így érdemes mindent megtenni azért, hogy a hólyagos, váladékozó bőrfelületet az orvos utasítása szerint megfelelően fertőtlenítsük.

 

Folyton viszket és irritált a bőröd? Ilyen az ekcéma

A szakorvosi felügyelet súlyos ekcéma esetében elengedhetetlen, ne is próbáljuk magunkat gyógyítani, mert tovább ronthatjuk a problémákat. Azt viszont feltétlenül tegyük meg, hogy távolítsuk el a környezetünkből azokat az anyagokat, amelyek kiválthatják a reakciókat. De van még valami, amivel tehetünk a kontakt ekcéma elhúzódóvá válása ellen: folyamatosan hidratáljuk, ápoljuk az érzékeny bőrt, ne hagyjuk, hogy kiszáradjon! A bőrápolás kapcsán elengedhetetlen, hogy megtaláljuk azokat a készítményeket, amelyek valóban kíméletesek és táplálóak. Enyhébb ekcémás tünetek jelentkezésekor pedig kereshetünk olyan készítményt, amelyik segíti a bőr természetes regenerálódását és az egész család számára szabadon alkalmazható. Jó, ha ez a készítmény nem tartalmaz illatanyagot és tartósítószert, így parabéneket sem.

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top