A bőr hónapja: érzékeny bőr
Hirdetés

Így néz ki az ekcéma, de vajon mi okozza? (x)

Az ekcéma a leggyakoribb bőrbetegségek egyike, ami nemcsak a felnőttek, de a gyerekek életét is megkeserítheti. Összeszedtük, mi okozhatja, és hogyan kezelhető.
  • A tünetek az életkor függvényében változhatnak
  • Az ekcéma nem fertőző
  • Leggyakoribb provokáló faktorok közé tartoznak: környezeti tényezők – pollen, szmog; bizonyos élelmiszerek; irritáló anyagok – pl. illatanyagok; hormonális változások, stressz
  • Az ekcéma nem minden típusa gyógyítható, de például az irritatív kontakt dermatitisek a kiváltó tényezők kerülése által „meggyógyulnak”. (Kérdés persze, hogy tekinthető-e gyógyultnak valaki, ha csak akkor nincs panasza, ha mondjuk kerüli a nikkelt). 

Az ekcéma (atópiás dermatitis) egy olyan betegségcsoportot jelöl, ami a bőr gyulladásos reakciójára utal, okát felderíteni, a kellemetlen panaszokat megszüntetni pedig hosszadalmas folyamat. Leggyakoribb tünetei a bőr  bizonyos területein a kipirosodás, viszketés. Hólyagok, nedvedzés is jelentkezhet az érintett felületen, bőr dörzsölése, vakarása következtében pedig ki is sebesedhet. Elhúzódó esetben a bőr megvastagodik. A panasz időbelisége alapján a szakemberek különbséget tesznek akut, szubakut és krónikus ekcéma között, a tünet pedig jelentkezhet egy-egy területen, de kiterjedhet az egész testre is.

ekcéma

Fotó: Getty Images

„Az egyik leggyakoribb ekcéma fajta az ún. atópiás dermatitis. Ez egy genetikailag meghatározott betegség, mely akár már csecsemőkorban is kialakulhat” – magyarázza egy bőrgyógyász, és hozzáteszi, az ekcéma a modern ember betegsége, régen ugyanis nem volt ennyi bőrbeteg ember. A kiváltó okokat az orvostudomány két nagy csoportra osztja: a bőrpanasz kialakulhat valamely külső hatás következtében, például pollen, szőr, különféle kemikáliák, illatanyagok hatására, de okozhatja genetikai hajlam is.

„Amióta a tisztálkodás, a takarítás ennyire központi helyet kapott a mindennapjainkban; az étrendünkben megjelentek a módosított élelmiszerek, a környezetünket pedig súlyos környezeti hatások terhelik, talán nem meglepő, hogy a bőrünk is egyre kevesebb terhet bír el – mondja a szakorvos, és hozzáteszi, van, akinél már gyerekkorban kialakul, míg másoknál „csak” felnőttkorban jelenik meg. – Sok szülő arról számol be, hogy pontosan tudja, mikor betegszik le a gyermeke, vagy mikor érte komoly stressz az iskolában, az óvodában, ugyanis a gyerek kezén megjelenik az ekcéma. Van, akinél az allergiateszten derül ki, hogy például egy tartósítószer vagy egy illatanyag okozza a panaszt, de arra is van bőven példa, hogy közvetetten alakul ki a baj: például a családban valaki olyan illatos terméket használ, amit a másik nem tolerál. Gyakori, hogy valaki a körömlakk alkotóelemeit, például az akrilátot nem viseli jól. Ilyenkor a köröm tövében, vagy az arcon, annak tapogatása után jelenik meg az ekcéma. Nagyon gyakori az is, hogy fogászati góc okozza a problémát.”

ekcéma

Fotó: Getty Images

Az ekcéma tüneteit orvosolni nem egyszerű feladat, ugyanis korlátozott, hogy a szakemberek mivel tudják kezelni. „A legtöbb beteg megijed a szteroidtartalmú kenőcsöktől, krémektől, amiről a köztudatban az terjedt el, hogy káros anyag, ám egy akut – viszkető, égető, nedvedző, vörös – ekcéma esetén nagyon is érdemes esélyt adni a szernek, hiszen a segítségével el lehet érni a tünetmentes állapotot. Sokaknál annyira súlyos a helyzet, hogy aludni sem bírnak a kínzó viszketéstől.”

A szteroid mellett léteznek más, nem szteroid hatóanyagú gyulladáscsökkentő krémek, kenőcsök, amiket a szakemberek heti kétszeri fenntartható, megelőző kezelésre szoktak javasolni, ha a szteroid nem válik be. Fontos tudni azonban, hogy az ekcémás bőr tünetmentesen sem egészséges, hiszen a szükségesnél kevesebb élettani zsírt tartalmaz és víztartalma is alacsony – védőrétege károsodott. Ezért nem „érdemes” megvárni a fellángolást, hanem nagyon fontos a mindennapos hidratálás és zsírozás speciálisan erre fejlesztett készítményekkel. Illetve enyhe, még csak kezdődő tünetek esetén (amit egy „rutinos” ekcémás már könnyen felismer) érdemes lehet kipróbálni olyan hipoallergén, illatanyagmentes készítményt, ami a szteroidtól eltérő módon csillapítja a viszketést, és emellett regenerálja is a bőr védőrétegét.

Az egyéni tapasztalatok azt mutatják, hogy a glutén-és laktózmentes étrend hatására is enyhülnek a kínzó panaszok. A kézen kialakuló ekcémára kiváló megoldás lehet a folyékony kesztyű, a speciális kézkrém három-négy kézmosás erejéig védi a kezeket.

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top