nlc.hu
A bőr hónapja: érzékeny bőr

Ekcéma és élelmiszerek

Nem mindegy, mit eszünk, ha érzékeny a bőrünk (X)

Tejfehérje- és lisztérzékenység, laktózmentes-, gluténmentes, mindenmentes ételek – szinte akármerre fordulunk, az ételintoleranciák egész sora vesz körbe minket, és egyre többeket érint a kérdés. Sajnos ettől a problémától sem tud függetlenedni a bőrünk, így, ha valamilyen anyagra érzékeny a szervezetünk, az előbb-utóbb a bőrünkön is megmutatkozhat.

Orsi fiánál kisgyermek korban kezdődtek a bőrgondok, kamaszkorra pedig csak rosszabb lett. Atópiás dermatitiszt, vagyis ekcémát diagnosztizáltak a fiúnál, ám egy idő után a bőrgyógyász krémei már nem segítettek. A doktor akkor elküldte őket allergia vizsgálatra, ahol kiderült, hogy a fiú rengeteg mindenre allergiás.

Gumi, propolisz, lanolin, és ami a legrosszabb: a perubalzsam. Semmiben nem kell feltüntetni és bármiben előfordulhat. Kozmetikumokban és ételekben egyaránt. Emellett keresztallergia alakult ki a fahéjra és a vaníliára is, mert azok nagyon hasonló anyagok – meséli Orsi.  – Amióta odafigyelünk az étkezésre és a használt anyagokra, sokkal jobb a helyzet, szinte tünetmentes. Amikor diagnosztizálták a perubalzsam allergiát, a család kapott egy nyomtatott listát arról, hogy mit nem ehet a gyerek, mert keresztallergiát okozhat vagy perubalzsamot tartalmazhat. Két év után azt vettük észre, hogy kis mennyiségben már fogyaszthat fahéjat és vaníliát, de nagy mennyiségben semmiképp, rohamosan rosszabbodik a bőre állapota tőle. –

Ha érzékeny bőrünkön elváltozásokat tapasztalunk, fontos megkülönböztetnünk, hogy egy külső irritáció okozza-e a tüneteket vagy allergiás eredetű-e a gond. Sokszor nem is gondolnánk rá, mennyi anyag vesz bennünket körbe, ami allergiás reakciót válthat ki a bőrünkön. Ilyen például a fémek közül a nikkel vagy akár néhány teljesen ártalmatlan gyógynövény.

– Ha bőrelváltozást látnak, egy bőrre ragasztható allergiatesztet szoktak elvégezni, ez a leggyakrabban allergizáló anyagokra való érzékenységet mutatja ki. Az érzékenység szinte minden esetben változik az évek során, és bár bizonyos anyagokra nézve ki lehet nőni, de az emberek nem szívesen kísérleteznek egy esetleges állapotromlással.

Az emberek teljesen jóhiszeműen nagyon sokszor választanak bio vagy gyógynövényes termékeket, ám gyakran egy levendula is tud allergizálni,

a csalántea, az aloe vera vagy a körömvirág krém is ronthat a helyzeten, amit pedig rengetegen használnak. Ezért ezeket érdemes kerülni és olyan kozmetikumot választani, melyeket direkt érzékeny bőrűeknek fejlesztenek ki. Ezeket jobb patikában beszerezni – mondják a bőrgyógyászok.

Bár a különböző érzékenységek hatására bőrünkön komoly, fájdalmas elváltozások alakulhatnak ki, ami ronthat az életminőségünkön, és lelkileg is megterhelő lehet, ennek ellenére a dietetikusok és a bőrgyászok álláspontja szerint az étrendben nem szabad kivizsgálás nélkül, ész nélküli kísérletezésbe kezdeni.

– Érzékeny bőr esetén vagy egy bőrbetegség megjelenésekor szoktunk javasolni egy teljes körű gasztroenterológiai kivizsgálást, vérvételt, valamint alapvető fontosságú egy étrendi napló vezetése, hiszen abból tudunk következtetni, hogy egyáltalán hogyan táplálkozik valaki. Minden ember más, és mindenki másképp reagál mindenre, így, 

ha minden allergizáló anyagot kivennénk, maradna a „hámozott léggömb”.

Az emberek próbálkozhatnak különböző élelmiszerek elhagyásával, de ez is vezethet újabb problémákhoz, esetleg hiányállapotokhoz. Sőt, az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak túlzásba visszük egy-egy élelmiszer fogyasztását – ez leginkább a hússal vagy a túl zsíros, túl sok cukrot tartalmazó étkezéssel kapcsolatban szokott előfordulni. Ha valaki étrendet szeretne változtatni, és korábban nem fogyasztott zöldséget, gyümölcsöt rendszeresen, és később túl sok zöldséget – gyümölcsöt eszik, vagy új fűszert próbál ki, ekkor is jelezhet a szervezet egy bőrtünettel. –

Az egészséges étrend alapja a vegyes, kiegyensúlyozott, rostban gazdag és a mértéket betartó táplálkozás, változatos étrend, és az sem mindegy, hogy mennyi folyadékot (vizet) fogyasztunk egy nap. Az édes üdítőitalok és cukorban gazdag étrend is ronthatja a bőr állapotát. A kivizsgálás eredményével javasolt dietetikus felkeresése, aki segíteni tud a változatos étrend összeállításában is.

A cikk a Bepanthen Sensiderm krém forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.
A Bepanthen Sensiderm krém orvostechnikai eszköz, egyben gyógyászati segédeszköz.
A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top