nlc.hu
A bőr hónapja: érzékeny bőr

Hideg ekcéma

Tartósan kínozhat télen a hideg ekcéma (X)

Minden évszaknak megvan a maga szépsége, legtöbbünknek ilyen a tél is. Odakuporodhatunk a kandalló elé, a meleg szobából csodálhatjuk, ahogy a fagyos világ fényei megcsillannak a jégkristályokon, vagy ha jó melegen felöltözünk, kimehetünk egy kimerítő, ám annál vidámabb hócsatára. Ám aki bőrproblémákkal küzd, annak a tél könnyen rémálommá válhat az ún. hideg ekcémával.

A hideg ekcéma nem különálló betegség, inkább beszélhetünk róla úgy, mint az ekcémás bőrbetegség súlyosbodása a téli hónapokban. Az ekcéma önmagában is keserves, sok kellemetlenséggel járó betegség, ám a téli hónapok többszörösen ronthatnak bőrünk állapotán. Az egyik maga a hideg levegő: az alacsony hőmérséklet, a jegesen fújó szél még inkább kikezdi, kiszárítja bőrünket. A másik a levegő szárazsága, ami nagyban megnehezíti, hogy bőrünk megtartsa kellő hidratáltságát, pedig egy ekcémás felületen nagyon fontos lenne a megfelelő nedvesség- és zsírtartalom.

Télen a nagy hőmérséklet-különbség sem segít: a fűtött lakásban vagy az autóban hajlamosak vagyunk túl magasra emelni a hőmérsékletet, hiszen ki ne vágyna egy kis melegségre a csípős hideg után, ám a hőmérséklet ingadozása mellett azzal, hogy tartósan bent maradunk ezekben a helyiségekben, a fűtés is tovább száríthatja bőrünket – a kandallóban vagy kályhában megrakott tűz még inkább.

A bőrgyógyászok hideg ekcémának szokták nevezni azt a jelenséget, mikor valakinek a hideg levegő hatására a kezén viszkető, száraz foltok jelennek meg. A fűtésszezon gyakran előhozza a problémát, de legtöbb esetben egy genetikai hajlam is áll a háttérben. Sokszor már kisbaba korban is láthatók a jelei, később sokan kinövik, de van, akinek ekcémás foltok formájában megmaradnak a tünetei.

A hideg ekcémának is vannak stádiumai: első körben csak azt érzi az ember, hogy szárazabb a kezén a bőr, ám ezt sokan nem veszik komolyan, hiszen a hideg időben ezt természetesnek vesszük. Pedig gyorsan komolyabbra és sokkal fájdalmasabbra fordulhat a probléma: a bőr megvastagszik, elkezdenek kialakulni a berepedezések, és a friss akut ekcémára mindig jellemző pici hólyagocskák, ám ez utóbbiakat sokszor már nem is látjuk, mert a vakarástól a kis hólyagok teteje lesodródik.

Akármennyire banálisan hangzik, a hideg ekcémával küzdőknek különösen fontos a kesztyű állandó viselése és a kényelmes, jó minőségű, bőrbarát ruhadarabok megválasztása. Télen például sokan érzékenyek a gyapjúra, az is ugyanúgy kikezdheti a bőrt, ahogy a túlöltözés miatti izzadás is vagy a festékanyagokkal telített sötét ruhadarabok. Ha egy ruhadarabunk nedves lesz, azonnal cseréljük le. Az érzékeny bőrű, ekcémára hajlamos embernek egyszerűen ki kell tapasztalnia, hogy mit visel el jobban a bőrük. Emellett a hideg időszakban zsírosabb krémek használatát szoktuk javasolni, inkább az illat- és tartósítószermentes anyagokat, melyeket bármelyik patikában beszerezhetjük.

Súlyos tüneteket is okozhat a „hidegallergia”

Az ún. hidegallergia orvosi értelemben nem allergia, hiszen nem konkrét anyag váltja ki. Ez egy fajta kiütés, mely a hideg, csípős levegő hatására jelentkezik. Ahol a hideg kikezdi a felületet, ott hisztamin szabadul fel, és viszonylag gyorsan kis hólyagocskák jelennek meg, melyek viszketéssel járnak, ezért szokták ezt az állapotot a csalánkiütéshez hasonlítani. Általában azokat a felületeket érinti, mely gyakran érintkezik a hideg levegővel – mint a kéz vagy az arc, de máshol is okozhat duzzanatot – ilyen a torok vagy a nyelv, ami súlyos esetben akár fuldokláshoz is vezethet.

Mit tehetünk a hideg ekcéma ellen?

1. Kerüljük a hosszú, forró fürdőket!

A forró víz szárítja a bőrt, a hosszú ideig tartó ázás pedig szintén nem tesz jót az amúgy is sérült bőrfelületeknek. Bár sokak számára egy kád tele forró, gőzölgő vízzel és aromás illóolajokkal maga a megtestesült pihentetés a hideg, téli napokon, ám a hideg ekcémát csak rontani fogja, így igyekezzünk mindössze 5 percet tölteni fürdéssel – ha lehet, ilyenkor válasszuk inkább a gyorsabb zuhanyzást és a langyos vizet.

2. Télen is óvjuk bőrünket a fény káros hatásaitól!

Sokan nem tudják, de a téli napsütés is lehet káros, főleg egy sérült bőrfelületen. Ha fényvédő krémet használunk, figyeljünk az összetételére, hogy ne rontsa tovább a hideg által kikezdett bőrt.

3. Használjunk párásítót, ha kell!

Ma már számos lehetőségünk van, hogy lemérjük otthonunk levegőjének páratartalmát. Ha szükséges, használjunk párásítót, hogy a páratartalom ideális maradjon (50% körül).

4. Kerüljük a szélsőséges hőmérsékleteket!

Igyekezzünk mérsékelni a hőmérsékletet a lakásban és az autóban, nem szükséges 20 fok fölé fűteni a helyiségeket – éjszaka különösen nem, és ha tehetjük, ne tartózkodjunk kint sem sokat, ha nagyon lecsökken a hőmérséklet.

5. Ne üldögéljünk túl sokat a kandalló előtt!

Akármilyen hangulatos, a tűz kiemelten szárítja a levegőt és a bőrt.

A cikk a Bepanthen Sensiderm krém forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.

A Bepanthen Sensiderm krém orvostechnikai eszköz, egyben gyógyászati segédeszköz.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top