nlc.hu
A bőr hónapja: érzékeny bőr

Ekcéma és az évszakok

Máshogy óvhatjuk érzékeny bőrünket a különböző évszakokban (X)

Sokszor nem is gondolunk bele, mennyi minden befolyásolhatja bőrünk állapotát. Egy puha törülköző, egy jól megválasztott kozmetikum, vagy csak az, hogy az évszaknak megfelelően öltüzünk és táplálkozunk. Az érzékeny bőrűek többszörösen tudják, mennyit számítanak az egészen apró dolgok is.

A bőrgyógyászok szerint a hideg időszakban érdemes a zsírosabb krémeket választanunk, nyáron pedig a vizes állagúakat, ez utóbbiak ugyanúgy hidratáló tulajdonságúak, ám gyorsabban és könnyebben felszívódnak. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy nem csak nyáron, de a „sötétebb” hónapokban is elengedhetetlen a fényvédők használata. Mivel az izzadás is nagyon ki tudja kezdeni a bőrt, aminek hatására könnyen elszaporodhatnak a gombák vagy meleg-hideg kiütések is jelentkezhetnek, nyáron igyekezzünk lenge ruházatot viselni, és a hidegebb idő beköszöntével se öltözzünk túl. Sokan nehezen viselik például a gyapjú érintkezését a bőrrel, ami gyorsan fájdalmas viszketést okozhat. Akinek nagyon érzékeny a bőre, érdemes inkább a fehér pamut anyagokat választania, főleg a fehérneműkből. Sokan nem értik, miért, ám a durva anyagú, rossz minőségű ruhadarabok kikezdhetik a bőrt, a sötét, színes ruhákból pedig ki tudnak oldódni olyan festékanyagok az izzadsággal együtt, amik súlyos allergiás reakciót is előidézhetnek.

– Minden bőrgyulladásnál nagyon fontos, hogy nyáron és télen is kerüljük a forró vizet, a hosszú, áztató fürdőket és jó, ha nem szappannal mosunk kezet, mert az is szárít, eltolja a bőr pH értékét és károsítja a bőr felső védőrétegét. 

Mindenből olyat érdemes használni, ami nem tartalmaz tartósítószert vagy illatanyagokat,

és lehetőleg gumikesztyűben mosogassunk – hangsúlyozzák a bőrgyógyászok. – A bőr hidratálása nagyon fontos minden zuhanyzás után: mindenmentes testápoló javasolt, illetve aki arcra használ valamilyen krémet, ott is olyan hidratálót érdemes választani, amit kifejezetten érzékeny bőrre fejlesztenek ki. A megfelelő mennyiségű vízivás nagyon sokat számít, de nem elegendő: valóban igaz, hogy napi két-három litert kell inni, de sokszor a külső hidratálás nélkül ez nem szokta önmagában megoldani a helyzetet. Ennek ellenére a szervezet működése szempontjából elengedhetetlen és a bőrnek is nagy szüksége van rá. 

Vitaminokkal az egészséges bőrért

A D-vitamin szedése novembertől márciusig javasolt, tavasszal, nyáron és ősz elején már ha csak a kézfejünk egy negyedórát kint van a napon, már bőven elég annyi D-vitaminhoz, hogy már nem kell pótolni. Gyulladásos bőrbetegségekre érdemes cinket szedni, mert nagyon jó bőrregeneráló, emellett a haj- és körömszárazságot, töredezettséget is helyre tudja hozni egy három hónapos kúrával. Változatos étkezés mellett a C-vitamin-bevitel elégséges szokott lenni, de nem árt, ha azt is pótoljuk.

A vitaminok mellett fontos lenne, hogy minél több friss élelmiszert fogyasszunk, mindig az idényzöldségeket-gyümölcsöket válasszuk, és tartózkodjunk a kész, előre feldolgozott élelmiszertől. Az ételekben található tartósítószer, ízfokozó anyagok is fokozhatják a panaszokat, akárcsak a magas zsírtartalmú készételek, gyorsételek. 

Fontos az évszaknak és napszaknak megfelelő bőrápolás Fotó: Pexels

Fontos az évszaknak és napszaknak megfelelő bőrápolás (Fotó: Pexels)

– A négy évszak egy kicsit már összemosódott, és egy évszakon belül is előfordulhatnak mind a négy évszak jellemzői. Tavasztól őszig jobban fel tudjuk tölteni a vitaminraktárainkat, így érdemes az évszaknak megfelelő étkezést folytatnunk: és ha módunk van rá, ősszel és télen is pótolni a tavasz-nyár idényélelmiszereit, akár előre fagyasztott formában – mondja a dietetikus. –

Naponta összesen minimum 40 dkg zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk,

és nemcsak az alapanyagok kiválasztására, de az ételkészítési technológiákra is oda kellene figyelnünk. Naponta egy adag zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasszunk nyersen. Kerüljük a bő zsiradékban készült ételeket, válasszuk inkább a párolást vagy a sütőzacskót, és a kevésbé zsíros nyersanyagokat részesítsük előnyben. Fontos lenne rostban gazdagon táplálkozni, a zöldség és gyümölcs mellett a teljes kiőrlésű gabonákat is előnyben lehet részesíteni akár kenyér, akár köretek formájában, valamint a halak, egészséges zsiradékok, mint az olívaolaj beillesztése étrendünkbe, hogy érzékeny bőrünk egészséges maradhasson. 

Mit tehetünk még érzékeny bőrünk védelme érdekében?

A törülköző helyes megválasztása fontos

Még egy enyhébb bőrgyulladásnál is kínkeserves lehet a törülközés. A durva törülközők helyett válasszunk inkább jó nedvszívó képességű anyagokat – ilyen például a hagyományos textilpelenka anyaga.

A tisztítószerek minősége is sokat számít

Hihetnénk, hogy csak az hat a bőrünkre, amit valamilyen formában rákenünk, ám sokaknak nem jut eszébe, hogy például a ruhákhoz, ágyneműkhöz használt tisztítószerek megválasztása is nagyon fontos lehet bőrünk állapota szempontjából. Egy finom öblítő illatánál nincs jobb a ruhákon, ám sokszor ezek irritálják leginkább bőrünket, hiszen ruháinkkal vagy az ágyneművel sok órán át érintkezünk.

Válassz olyan sminket, ami nem ront a helyzeten!

Akik érzékeny bőrrel élnek, tudják, mennyire kellemetlen, ha egy fájó vagy viszkető folt ráadásul jól látható helyen, szem előtt van. Ilyenkor még erősebb az igény, hogy elfedjük a piros, száraz felületet valamilyen kozmetikummal, sminkkel, ám ha ezeket rosszul választjuk meg, legtöbbször csak rontani fogunk saját állapotunkon. Mindenképp válasszunk olyan smink anyagokat, melyek hipoallergének, és ha nem is gyógyítanak, de legalább nem rontanak tovább bőrünkön.

A cikk a Bepanthen Sensidaily forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.
A Bepanthen Sensidaily kozmetikum orvostechnikai eszköz, egyben gyógyászati segédeszköz.
A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top