A bőr hónapja: érzékeny bőr
Hirdetés

Az ekcéma tünetei hatékonyan enyhíthetők – tanácsok felnőtteknek (x)

Az ekcémában szenvedőknek érdemes a hétköznapitól eltérő életmódot folytatniuk.  Ugyanis ha odafigyelnek magukra, a betegség tünetei hatékonyan enyhíthetők.

Az elsősorban felnőttkorban jelentkező kontakt ekcéma irritációs vagy allergiás eredetű lehet. Kellemetlen tünetekkel jár: viszketés, hámlás, bőrpír és súlyosabb esetekben gyulladás, váladékozó duzzanatok, hólyagok is jelentkeznek az irritált területen. Vagy azért alakul ki, mert a beteg bőre irritációt okozó anyaggal (pl. vegyszerek, fémek, állatszőr) érintkezett, vagy allergiás reakciót produkál a szervezete (pl. ételre). Utóbbi esetben a tünetek akár napokkal később is jelentkezhetnek. Azok a betegek, akiknek a családjában előfordul ez a fajta érzékenység, nagyobb eséllyel esnek az ekcéma áldozatául.

Természetesen ahogyan a betegségek jelentős részét, az ekcéma bizonyos fajtáit is lehet gyógyítani. A szerencsésebbeknek elég, ha az érintett területet távol tartják attól az anyagtól, amely a reakciót kiváltotta, és hosszú távon odafigyelnek arra, hogy a bőrüket óvják és ápolják. Ám ha étel váltotta ki a bőrtüneteket, már nem ilyen egyszerű a helyzet. Több szakorvosi vizsgálat kell ugyanis ahhoz, hogy kiderüljön, mi a probléma oka. Csak ezek eredményétől függően lehet javaslatot tenni egyes élelmiszerek elhagyására; mi magunk ne kísérletezgessünk, mert az könnyen hiányállapothoz vezethet. Sok esetben tej, tejtermékek, tojás és olajos magvak a ludasak. A megfelelő táplálék-kiegészítőkről is érdemes az orvos tanácsát kérni.

 

Az ekcéma tünetei hatékonyan enyhíthetők – tanácsok felnőtteknek

Vannak alapvető életmódbeli tanácsok, amiket a betegségben szenvedőknek be kell tartaniuk. Fontos, hogy csakis hipoallergén, illatanyag- és színezékmentes tisztálkodási és mosószereket használjanak, és kerüljenek minden olyan vegyszert, ami kicsit is irritáló lehet. A fürdőzési szokásokat is alapvetően meg kell változtatni: nem tanácsos a kádban, forró vízben hosszú időn keresztül ázni, helyette inkább a rövidebb, inkább csak meleg vizes zuhanyzást javasolják a doktorok. A bőr megfelelő állapotban tartásához elengedhetetlenek a kimondottan ekcémás betegek által is használható testápolók, krémek és kenőcsök. Ha tünetmentes időszak után jelentkeznek az ekcéma első jelei, azonnal el kell kezdeni a helyi bőrápolást azokkal a kenőcsökkel, amelyek a tüneteket is enyhítik, és meggátolják, hogy a betegség tovább súlyosbodjon.

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top