nlc.hu
A bőr hónapja: érzékeny bőr

Rendszeres maszkhasználat vs. bőrproblémák

Rendszeres maszkhasználat vs. bőrproblémák: idáig fajulhat a dolog (X)

A koronavírus-járvány miatt a szájmaszkok már a mindennapok szerves részét képezik, amikkel nemcsak magunkat, egymást is védjük a vírus elleni harcban. A maszkviselésnek azonban vannak kevésbé kellemes oldalai is. Mondjuk, mik ezek!

Ahhoz nem fér kétség, hogy a maszk viselésére szükség van önmagunk és mások egészségének megóvása érdekében. De azzal is jó tisztában lenni, hogy a bőrre nézve kellemetlen következményekkel járhat az állandó maszkviselés, ha nem figyelünk oda: pattanásokat, gyulladásokat, pirosságot vagy irritációt is okozhat.

Maszkviselés és bőrhibák

Fotó: Getty Images/Alan Rubio

A bőrgyógyászok az angol mask és acne (akne) szavakat vonták össze a jelenség leírásához, így jött létre a maszkne. A kifejezést különböző típusú, jellemzően az arc alsó, maszkkal fedett részén megjelenő pattanásokra használják. A pattanásokat okozhatja a maszk és a bőrünk dörzsölődése: a folyamatos súrlódás ilyenkor irritálja a felhámot és elkezdi a bőr védőrétegét vékonyítani, könnyebb utat engedve a baktériumoknak. Érzékeny bőr esetén pedig kiütések is megjelenhetnek. A másik gyakori kiváltó ok, amikor a kifújt, de bent ragadt levegő párás, meleg környezetet teremt, kitágítja a pórusokat, és ezzel elősegíti a kórokozók elszaporodását. Az eredmény: több pattanás és mitesszer az arcon, főként a maszk által fedett területeken.

Az ekcémás vagy ekcémára hajlamos bőr állapotát is tovább ronthatja a maszkviselés

Mivel a maszk fokozhatja az irritációt az arcbőrön, tovább súlyosbíthatja az ekcémára való hajlamot. A maszk alatt a bőr pH-ja is megváltozik, többek között kiszáradhat, ami megalapozhatja a bőrünk felszínén jelen lévő gombák, baktériumok és egyéb mikroorganizmusok által alkotott normál flóra arányainak felborulását. Ez az jelenti, hogy gyengül a bőr védekezési képessége, azaz könnyen kialakulhatnak felülfertőződések a bőrön.

Tipp: Ne sminkeljünk maszk alatt! A natúr, természetes sminkeket is ajánlott elhagyni a maszk alatt, hiszen az izzadás hatására amúgy is lejön még a legtartósabb alapozó vagy fixáló púder is.

Hogyan kell viselni a maszkot?

  • Mielőtt fel- vagy levesszük a maszkot, alaposan mossuk meg a kezünk szappannal és vízzel, vagy használjunk kézfertőtlenítőt.
  • Ha átnedvesedik, csökken a hatékonysága, ezért cseréljük le.
  • Ne érintsük meg használat közben.
  • A maszkot mindig a fülénél fogva vegyük le.
  • Ha egyszer használatos, utána dobjuk ki.

Mit kezdjünk az aknékkal?

Ha a maszk alatt akné alakul ki, ne használjunk agresszív kozmetikai készítményt, bőrradírt vagy alkoholtartalmú szárító krémeket, tonikokat. Olyan készítményt részesítsünk előnyben, ami megnyugtatja és regenerálja a bőrt,. Ajánlatos több tiszta vizet inni, ami belülről hidratálja és salaktalanítja a szervezetet. Ha hosszabb ideig nem tudunk megszabadulni a szájmaszk alatt kialakult aknétől, keressünk egy tapasztalt bőrgyógyászt.

Kerüljük el a bajt, fertőtlenítsük a szövetmaszkunkat!

Forralás

Hagyjuk öt percre forrásban lévő vízben a szövetmaszkunkat, és készen is vagyunk. A módszer hátránya, hogy kárt tehet az anyagban, illetve negatívan befolyásolhatja annak légáteresztő képességét. Emiatt a forralást legfeljebb 10 alkalommal érdemes alkalmazni.

Mosás

A szájmaszkot a többi szennyessel együtt kimoshatjuk a mosógépben is. Fontos azonban, hogy megfelelő mennyiségű mosószert (ami ideális esetben klór- vagy fehérítőtartalmú, vagy van valami más aktív összetevője, ami nem teszi tönkre a mosnivalók színeit) használjunk, illetve olyan programot válasszunk, ami legalább 60 Celsius-fokon mos.

A cikk a Bepanthen Sensiderm krém forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.

A Bepanthen Sensiderm krém orvostechnikai eszköz, egyben gyógyászati segédeszköz. 

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images/ Alan Rubio)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top