Ételt csak okosan!

Grillezős hangulatod van?

A szabad tűzön, szabadban készített ételeknél csak egyvalami jobb: a társaság, akikkel együtt grillpartizunk!

A szabad tűzön sütött, grillezett ételek mindig különlegesek és finomak – s általában biztonságosak is, ha betartod az alapvető szabályokat. Alaposan süss-főzz át mindent, hogy a betegséget okozó mikroorganizmusok elpusztuljanak. A nyers élelmiszereken ugyanis lehetnek baktériumok, amelyek miatt ételfertőzést, az általuk termelt toxinok hatására pedig ételmérgezést kaphatunk. Mindkét esetben néhány órán vagy napon belül rosszulléttel, hányással, hasmenéssel kell számolni. Figyelj tehát arra, hogy az étel belseje is elérje a megfelelő sütési hőmérsékletet, a minimum 75˚C-ot, mert ezt a baktériumok már nem élik túl.

Grillezős hangulatod van?

Pár hasznos tanács, ha grillpartit szervezel:

Kezdd azzal, hogy megbízható helyen, megfelelő minőségű alapanyagot vásárolsz! Lehetőleg frissen beszerzett húst használj a sütéshez! Ha a mélyhűtőből veszed elő, a hűtőszekrényben teljesen olvaszd fel, így a belseje is át tud sülni! Kizárólag tiszta eszközöket, edényeket használj, és a gyakori kézmosásról se feledkezz meg (főként a nyers hús érintése, előkészítése előtt és után). A húst szeleteld közel azonos méretűre, nem túl vastagon, így a rácson egy időben elhelyezett szeletek nemcsak alaposan átsülnek, de azonos idő alatt készülnek el. A nyers húsokhoz használj külön vágódeszkát! A félig grillezett, félig átsült alapanyagokat nem ajánljuk eltenni későbbre. Sütéskor ügyelj arra, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre vagy elektromos grill esetében a fűtőszálra! Egészségkárosító vegyületek jöhetnek ugyanis létre, amelyeket az étellel együtt beviszünk a szervezetbe.

A fel nem használt alapanyagokat, megmaradt ételeket minél hamarabb hűtsd le, mert már egy-két órán túli, szobahőmérsékleten történő tárolás is veszélyes lehet. A megmaradt készételt fogyasztás előtt forrósítsd át újra, legalább 75˚C-ra, és tartsd a hőmérsékletet két percig! Ételhőmérővel ellenőrizheted. Ha betartottad a szabályokat, akkor a bográcsban vagy a grillen készült étel az alapos, hosszú ideig tartó főzés és sütés miatt biztonságos.

Ételt csak okosan!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top