nlc.hu
Ez is család

A szülés ára Magyarországon

Állami, magán vagy otthonszülés? Nulla forinttól milliókba is kerülhet a szülés ma Magyarországon

Valaki úgy gondolja, a megfelelő szülészeti ellátás minden pénzt megér, más szerint nem pénztárcafüggő a szakszerű és igényes ellátás. Szerencse azonban némiképp kell hozzá. Cikkünkben annak jártunk utána, mennyibe kerül ma Magyarországon a szülés attól függően, milyen intézményt választunk hozzá.

Egyesek szerint a megfelelő szülészeti ellátás minden pénzt megér, más viszont szilárdan hisz abban, hogy nem pénztárcafüggő a szakszerű és igényes ellátás. Szerencse azonban némiképp kell hozzá. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény a fogadott orvos intézmények eltörlésével igencsak átrendezte anyagi oldalról is az állami ellátást, a koronavírus-járvány pedig sokakat erősít meg abban, hogy az otthonszülés intézménye a legjobb megoldás ebben a helyzetben. De mennyit fizetünk az extra (és kevésbé extra) igényekért, és meddig marad „ingyenes” az állami ellátás?

Állami

Az „ingyenes szülés” fogalma nyilvánvalóan enyhe képzavar, hiszen tb-alapon működik az állami ellátás. De ha a befizetett tb-járulékot nem számítjuk, ki lehet hozni kvázi nullára is a szülést terhességgondozással együtt, ha szerencsénk van. Vizsgálatoktól függően azonban jó mélyen is a zsebünkbe nyúlhatunk: 200 ezer forint felé is rúghat egy állami szülés összköltsége. A babavárásnál többnyire „vegyesen” alakul ugyanis a várandósság gondozása, azaz bizonyos vizsgálatokat tb-alapon végeznek el, míg más, speciálisabb vizsgálatokat magánrendelésen. Utóbbiakat pedig nehéz megúszni, különösen, ha valamilyen aggodalomra okot is adható dolog lép fel. Ekkor kerülhet sor például a 12-23. hét közötti genetikai tanácsadásra, gyanúsabb esetekben a magzatvíz- vagy méhboholy-mintavételre, amely – mivel ritka esetekben vetélést okozhat – kiváltható egy 100-200 ezer forintos vérteszttel is. 

Bár 2021-ben kivezették a magyar egészségügyből a hálapénzt, kerülőutak mégis vannak, például a szükségesnél gyakrabban hívják be a várandóst a magánellátásba, vagy magasabbak lettek a vizsgálatok költségei. Gondoljunk csak arra, hogy míg 2018-ban egy alkalom terhességgondozás 10 ezer forint körül volt, addig 2021-ben ez az összeg már 30 ezer forintra is rúghat.

Ági harmadik terhességét 2021-ben egy magánrendelésen állapították meg (ami 25 ezer forint volt). A továbbiakban a tb által biztosított helyi rendelőben (régi nevén sztk-ban) folytatták a várandósgondozást. Mivel azonban a 12. hét éppen az egészségügyi dolgozók új szerződéseinek életbelépésével esett egybe, és az orvos felmondott, bizonytalanná vált, hogy lesz-e a 30 ezres városban várandósgondozás a közeljövőben, vagy be kell majd járni a körzetes klinikára. Mivel oda Ági rossz élményei miatt semmiképp sem szeretett volna járni, végül mégis a magánrendelést választotta. „A gondozásokra a 15. héttől 4-5 hetente jártam. 20 ezer Ft volt egy alkalom. Összesen négyszer voltam a doktornőnél a szülésig. Egyszer pedig az ügyeleti idejében a kórházba hívott be az utolsó vizsgálatra. A szülés után is nála voltam a 6 hetes kontrollon, szintén 20 ezer Ft-ért. Ezt nem lett volna muszáj, de a szakrendelésre hónapokkal előre kell időpontot kérni, és nagyon sokat kell várni konkrétan a vizsgálatra is, ami pici babával nem könnyen megoldható” – mondja Ági, aki úgy kalkulál, a gondozás összesen 105 ezer Ft-ba került, erre jött még rá 20 ezer Ft, amibe a hathetes kontroll került.

Időközben ehhez azonban még váratlan kiadások is jöttek. Bár a kötelező laborvizsgálatokért nem kellett fizetnie, mivel a 12 hetes ultrahangon az egyik eredmény némi aggodalomra adott okot, készült egy kombinált teszt (genetikai Down és Edwards szindróma szűrővizsgálata) 12 ezer forintért. A 18. heti genetikai ultrahangot pedig egy specialistánál csináltatták meg magán úton (33 ezer Ft), illetve mivel javasolt volt egy magzati szívultrahang, de nem volt időpont a tb-alapon működő intézményben, azt is ugyanabban a magánintézményben végeztették el (33 ezer Ft szintén). Így a genetikai szűrések 78 ezer  forintba kerültek összesen. A várandósgondozáshoz szorosan hozzátartozó költségek  tehát 125.000+78.000 Ft=203.000 Ft-ba kerültek” – matekozza ki Ági, akinek időközben fel sem tűnt ez az összeg, csak most leírva döbbent rá, mennyibe is került valójában az állami szülése. – Igaz, ennek kb. fele egészségpénztári megtakarítás terhére ment, nem a folyószámlánkról” – teszi hozzá Ági, aki szerint ha nagyon szigorúan vesszük, mindehhez még hozzáadhatóak a terhesvitaminok költségként (Áginál ez kb. 40 ezer forint volt), vagy az olyan alapbetegségek kontrollja, amelyre a terhesség miatt szükség van – ilyen például a pajzsmirigybetegség, aminek a karbantartására Áginak összesen 34 ezer forintot kellett költenie. És ha még ehhez hozzáadjuk az úgynevezett „apás szett” (zsilipruha) költségét, amit a kísérőknek kell viselniük, akkor az még 3 ezer forinttal dobja meg a végösszeget. Ha valaki netán vajúdó olajokat is használ, az még úgy plusz 4 ezer forintot jelenthet.

Plusz költségként könyvelhetjük el azt is, ha alapítványi szobát kérünk (kb. 5 ezer Ft/éjszaka), ezért cserébe viszont kapunk szobához tartozó fürdőszobát. Lehet kérni fizetős egyágyas szobát is, ahol az apuka is bent maradhat (ha nincs koronavírus), illetve a berendezés is mondhatni „szálloda” szintű (franciaágy, babaöböl, modern fürdőszoba, színes falak, ikeás bútorok stb.). Ennek ára 16 ezer Ft/éjszaka – tudom meg egy másik anyukától, Anitától.

szülészeti ellátás társadalombiztosítás magánellátás otthonszülés

Nulla forinttól milliókba is kerülhet a szülés ma Magyarországon (Fotó: Getty Images)

Hogy állami szülésnél milyen hatalmas különbségek lehetnek nemcsak az ellátás színvonala, de a kiadások terén is, jól mutatja, hogy míg Ági a terhesgondozásért több százezer forintot fizetett, addig Anna összesen 30 ezer forintot hagyott ott egy állami intézetben végzett vérvételét és egy magánultrahangért. Igaz, ő a baba megszületése utáni hathetes kontrollon 100 forinttal hálálta meg az orvosa munkáját egy könyvbe rejtve, holott maga a nőgyógyász erre semmilyen utalást nem tett. Anna úgy érezte, orvosa mindent megtett érte, és még vidékről is feljött, amikor beindult a szülése. „Utánanéztem és akkor, 2020-ban jogilag teljesen tiszta volt adni utólag pénzt, amennyiben az orvos maga nem kért és nem utalt rá, utólag elfogadhatta – mondja Anna, aki szerint a végösszeget igencsak megdobhatja, hogy az állami ultrahangra nem egyszerű időpontot szerezni, sokszor akár 1-2 hétig is telefonálni kell, mire felveszik, de neki megérte, hogy nem kellett magánban további 20-30 ezer forintot költenie a vizsgálatokra. – Szerintem sokan kérés nélkül mennek magánra, mert így illik, vagy mert úgy gondolják, nem akarnak a gyerekükön spórolni, pedig ez szerintem csak egy hagyomány, amit semmi sem támaszt alá. Egy jó szakember mindenhol ellátja a dolgát, pénzért nem föltétlenül jár empátia. Hogy őszinte legyek, engem jobban megnyugtatott, mikor lehetett még orvost fogadni. Ha nem lett volna szimpatikus a »tarifa«, odébb állhattam volna, amíg csak nem találok olyat, akiét elfogadom. De így… Mi van, ha egy henteshez kerülök? Akinek nincs türelme és sietteti a szülést?”

Zsókában is ezek a kérdések merültek fel, ezért amikor megtudta, hogy már nem szülhet választott orvossal, dúlát fogadott. Az ő tarifája a kliens anyagi helyzetétől függően 30 és 80 ezer forint között volt, Zsóka végül 60 ezret fizetett, ami szerinte viszonylag alacsony ár a piacon, noha végül nem volt megelégedve a szolgáltatással.

Magán

Kinga magánkórházban szült 20 hónappal ezelőtt. Az ő költségösszesítése a következőképpen fest:

  • Várandósgondozás – nőgyógyászati konzultáció: 146.000 forint
  • Tanfolyamok: 78.000 forint
  • Ctg: 40.000 forint
  • Ultrahang vizsgálatok: 86.000 forint
  • Aneszteziológiai konzultáció: 25.000 forint
  • Covid-teszt 2 alkalommal a szülő nő és kísérő részére: 60.000 forint
  • Szülés: 425.000 forint
  • Szülésznő díja: 100.000 forint
  • Családi szoba: 30.000 forint
  • Újszülött hasi és koponya UH a kórházban: 25.000 forint
  • Szülés után vizsgálatok: 87.000 forint

„Tehát csak a szülés 425 ezer forint volt, ehhez jött a szülésznő 100 ezer forintos díja és a 30 ezer forint a családi szobára. Ebben az árban az ügyeletes orvossal való szülés volt benne. Nekem eredetileg fogadott orvosom volt, de ő nem jelent meg a szülésen. Ha ő ott lett volna, akkor az még további 200 ezer forinttal dobta volna meg a végösszeget. Ha pedig császármetszésre vagy egyéb okból érzéstelenítésre került volna sor, akkor az további 87 ezer forint lett volna. Továbbá minden extra beavatkozás fizetős, például ha vért kell adjanak” – mondja Kinga, aki szerint rejtett költségek is előfordultak. – A legtöbb költség nem volt bújtatott, például tudtam, hogy aneszteziológiai konzultáció kötelező, az ára is ismert volt. Azt is tudtam, hogy mennyi a várandósgondozás egyszeri díja. Azt viszont nem, hogy havonta egyszer kell mennem problémamentes várandóssággal is. Volt olyan költség, ami közben merült fel, például a várandósságom középen ért ide a Covid, és akkor vezették be a tesztelést, de erre nyilván nem lehetett felkészülni.”

Kíváncsi voltam, hogy ezért az 1,1 millió forintos összegért vajon Kinga azt kapta-e, amire számított. „Pont az ellenkezőjét kaptam annak, amire számítottam – vágja rá. – Emiatt még további 300 ezer forintot ráköltöttem pszichológusra a traumafeldolgozás miatt, és eddig kb. 200 ezer forintot arra, hogy a szülés során elszenvedett műhiba következményeire megoldást találjunk” – meséli hozzátéve, hogy ma ugyanennél az orvosnál már 300 ezer forint a szülés díja, a szülésznőé maradt 100 ezer forint. Az egyszeri várandósgondozási díj 30 ezer forint lett. Az ultrahangok is drágultak, arra most 132 ezer forintot fizetne összesen.

Kinga tapasztalata persze nem mondható általánosnak, mások arról számoltak be, annyira szép szülésük volt a magánkórházban, hogy csak azt sajnálják, hogy az első gyereküket nem így szülték.  Kérdésemre többen azt válaszolták, ezért az összegért mindent megkaptak, amit vártak, a kórházban töltött idő olyan volt, mintha hotelben lettek volna, kaptak szoptatási segítséget, a csecsemőápolók éjszaka is rendelkezésre álltak, vagyis teljesült mindaz, ami a közkórházakban leginkább csak egy jó csillagállásnak köszönhető: az egységes és kiszámítható, színvonalas ellátás.

Otthon

A terhesgondozás költségeit nem számítva, csakis a szülésre szorítkozva megállapítható, az otthonszülés ára bábapraxisoktól függően nagyobb különbségeket mutat. Bár az otthonszülést a társadalombiztosítás továbbra sem támogatja, amennyiben a választott bábapraxis szerződésben áll egészségpénztári szolgáltatóval, a számla egészségpénztár nevére is kiállítható, a fizetett összeg az adókedvezmény igénybevételével akár 20 százalékkal is csökkenthető. Árakról tájékozódni az interneten nekem nem sikerült, egy megszólalóm az első találkozáskor kapott részletes tájékoztatást az otthonszülés költségeiről.

Flóra 2020 szeptemberében szülte meg otthon negyedik gyerekét. Az otthonszülés 250 ezer Ft volt, ami Flóra szerint megérte, hiszen cserébe „élete legszebb eseményét” kapta. Az összeg, amit bármilyen részletben fizethetett, a szülésen túl tartalmazta a rendelkezésre állást, az utánkövetést, a vizsgálatok közül az NST-t, illetve benne volt a bábai konzultáció, kétszeri személyes találkozás is.

szülészeti ellátás társadalombiztosítás magánellátás otthonszülés

Fotó: Getty Images

Anna pont egy százassal fizet többet egy másik bábapraxisnál, de ebben benne van egy 9 alkalmas felkészítő is. „A bábáknak ez a 350 ezer forintos díja kb. mindenre kiterjed. A szülés előtti, alatti és utáni gondozásra is, és két fő van minimum jelen tőlük a szülésnél. Intézik az adminisztrációt (lejelentenek a háttérkórháznak, a gyerekorvosnak, védőnőnek). Szülés után minimum 3-szor látogatnak. Szoptatási tanácsot adnak, értesítik és megszervezik a neonatológust, és az anyakönyvezést is elindítják. Szóval nemcsak a szülést kísérik, hanem minden papírmunkát vállalnak az állandó bábai gondozás és a folyamatos utánkövetés mellett – részletezi Flóra. – A vérvételek továbbra is az SZTK-ban történnek, kivéve a 6900 Ft-os HIV tesztet, ami otthonszülés esetében kötelező. Az ultrahangok most 25 ezer Ft-ba kerülnek, az otthonszülésnél minimum 3 vagy 4-re van szükség a. 12.-20.-32.-36. hétben. Emellett ha egészséges és alacsony kockázatú a várandósság, akkor kb. 2-szer elég nőgyógyászhoz menni: nekem ennek az ára 25 ezer forint alkalmanként. Genetikai és kombinált teszteket nem kertem külön. Úgy nagyjából, mindennel együtt 500 forint körül van az összeg.”

Mindehhez jöhetnek még olyan járulékos költségek, mint PVC (nylon) fólia ágybetét, nagyobb méretű, gyógyszertárban is kapható Tena betegalátét (kb. 7000 Ft), papírvatta (kb. 1000 Ft/csomag), háztartási vatta (4-500 Ft/csomag), Tena Lady Super betét (2-3000 Ft) – mindezt a család fedezi.

Tb-alapon kapják azt, amit nálunk magánúton

Mindeközben Angliában az otthonszülést támogatja a társadalombiztosítás, egy nyilatkozó édesanya  csupán a medencebérlésért adott ki 80 fontot (33 ezer Ft). Az állami egészségügy azonban nemcsak az otthonszülést fedezi, hanem az úgynevezett Midwife Health Centerekben (születésházakban) való szülést is, ahol szülésznő támogatásával, barátságos környezetben lehet természetes úton szülni, orvosi és gyógyszeres lehetőség, valamint fájdalomcsillapítás nélkül, de alapvető orvosi eszközök rendelkezésre állnak, és a házak a szerződéses kórház közelében helyezkednek el.

Bécsben alap társadalombiztosítás ellenében az anyák öt kötelező nőgyógyászati vizsgálatot kapnak ultrahanggal, egy konzultációt a szülésznővel, kórházi elhelyezést egy többágyas szobában, illetve amennyiben nincs komplikáció, háborítatlan szülést orvos nélkül, szülésznővel. Emellett olyan banális dolgokat is, mint például, hogy van wc-papír, minden szobában gyermekágyas betét és eldobható bugyi több méretben, minden, ami a pelenkázáshoz kell (pelenka, törlőkendő, krémek, olajok), gyerekruha a kórházi tartózkodás idejére, és három különböző menü étkezésnél. „Kapsz szülőszobát saját fürdőszobával, mindegyikben van külön kanapé a kísérőnek és egy pici zenegép is. Illóolajat biztosítanak. Minden gyerek ott alszik az anyja mellett egy babaöbölben. Minden (elektronikusan emelhető) ágyhoz alapkellék a szoptatós párna. És ami még fontos, hogy embernek néznek végig, nem kioktatni akarnak, hanem tanítani, és nem indítanak be szülést csak azért, mert az orvos síelni megy. Az első szülésem 45 órán keresztül tartott, kétszer kértem közben császárt, de nem hagyták, és a végén ennek rettenetesen örültem” – sorolja Nelli.

Végül még egy példa Orsitól Svájcból, ahol magánegészségügy működik. „Itt magadnak választasz biztosítót és csomagot, a havidíjnak megfelelően számítják az önrészt. Én mindig a lehető legkevesebbet fizettem (ezt nem, életkor, előzetesen ismert betegségek alapján számítják ki), körülbelül 260 frankot (88 ezer forintot) havonta. Az első 2500 frankot évente (850 ezer Ft) magadnak állod, ha ezt túlléped, akkor pedig minden vizsgálatnak csak a 10%-át kell fizetned. Svájcban a terhesség 13. hetétől mindent a biztosítód fizet, előtte viszont a terhesség megállapítását vagy bármilyen vizsgálatot magadnak kell. A bábát magadnak választod úgy 3-4 hónappal a szülés előtt, az orvosod csak akkor van bent a szülésnél, ha éppen ő az ügyeletes, a szülésnél csakis a bábád foglakozik veled,orvos vészhelyzetnél jön be hozzád. Mindenki nagyon kedves, lesik minden kívánságodat, pszichológust küldenek, ha kell, mindent megtesznek azért, hogy sikerüljön a szoptatás. Az ellátás kb. egy 4-5 csillagos hotelnek felel meg. Még azt is tudták, hogy nem kávézom, ezért naponta többször forró csokoládéval állítottak be” – sorolja Orsi, aki szerint a hálapénz szóba se jöhetett, mindig mindent kiszámláztak, és amint befizette az összeget, a biztosító már utalta is vissza a pénzt a folyószámlájára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top