Ezo

Az intuíció

„...olyan gondolat vagy idea, amely spontánul és keresetlenül merül föl a tudatban az ego jóváhagyása nélkül. Villámfényként gyullad ki, akaratunktól függetlenül megmarad egy ideig, majd megszûnik, szintén anélkül, hogy akarnánk.”

 – írja a kelet egyik régi szakértője, Paul Brunton.


A tudomány szerint
 Az intuíció szó mai jelentése a latin „intuitio” – ’benső látás, képzelet’ – szóból vezethető le (a ’tuito’ kívülről érkező ’védelmet, pártfogást’ jelent), s határozott sejtésnek vagy megérzésnek szokás magyarítani.

Ezt a „villámfényt” sem a kognitív pszichológia, sem a mesterséges intelligencia kutatói nem érték tetten, s nagyjából annyira jutottak, hogy a megismerésben a racionalitáson, a logikán kívül az intuíciónak nevezett (általában problémamegoldó) eszköz is rendelkezésünkre áll, és jórészt azon a képességen múlik, hogy az agy milyen gyorsan és hatékonyan tud manipulálni az elraktározott tények és fogalmak halmazán. Sokak szerint a nagy természettudományos felismerések is lélektanilag mind intuitív aktusokból erednek, s ezekre az alapokra épülnek az új elméletek.

Osho szerint

Az intuícióval mindenki csak a saját tapasztalataiban szembesülhet, vagy esetleg a róla szóló hangzatos könyvekben. Az ilyen könyvekből újra megtudhatjuk, hogy az intuíció képessége minden emberben adott, ám ezt sok esetben elnyomja az intellektus

„A meditáción keresztül nyert mélyebb tapasztalatok nem mindenkinél egyformák, de amint a meditáció elmélyül, a memóriájuk is mélyebb lesz. Nem csak erre az életre, de az előző életekre vagy akár a száz meg száz életekkel ezelőttire is. Ennek a kiterjesztése igen nehéz, de az alap a tudatosság képessége vagy a megismerés ereje. Először megnő a memória, majd kialakul egy intuitív képesség, hogy megismerjük, mi fog történni a következő napon, a következő hónapban, a következő évben és így tovább.”
A dalai láma
túlértékelése. Az intellektusnak ugyan megvan a maga haszna, de valamilyen balszerencse folytán egész lényünk ura lett. A hetvenes-nyolcvanas évek sztár guruja, Osho szerint az intuíció túl van az intellektus határán, a tudatfeletti tartományába tartozik, s ezért aztán semmi esély sincs más területről megismerni. Az intuíció valóban keresetlenül villan elénk, tehát inkább megtörténik velünk, bármiféle okság vagy forrás nélkül. Gyakran ellentmond az értelemnek, vagy akár a szokásoknak, ezért nagyon nehéz bízni benne, ám kellő bátorsággal, bizalommal vagy akár gyakorlással állandósítható jelenléte. Az intuíció elnyomását Osho összeköti a nők elnyomásával is. A nő a szív, a férfi a fej. „Mindaddig – írja -, amíg a szívnek nincs ugyanolyan lehetősége a fejlődésre, mint a fejnek, a nő nem szabadulhat fel.” A keleti felfogáshoz hűen állítja, hogy az intuíció a meditáción keresztül nyitja meg kapuit. Aki meditál, az kopogtat az intuíció kapuján.



Értelem vagy érzelem?

A népszerű ezotéria által sokszor szembe állított értelem (fej) és érzelem (szív) vitája persze bonyolultabb. Sokan az intuíciót tekintik a legmagasabb rendű megismerési módnak, s vagy a részigazságok közötti összefüggések belátásának nevezik, vagy korlátozzák az alapigazságok és első elvek megragadására, ám mindenképp az intellektus vezető szerepéről beszélnek. A keresztény hagyomány szerint – például – az intuíció is értelmi tevékenység, s az érzékeken túli dolgok szemlélete nem más, mint értelmi látás. Jól csak a szívével lát az ember.

 Szeretnél elmerülni a témában? Könyvek melyek segítenek az intuíció megismerésében, fejlesztésében:
Paul Brunton további művei
Kurt Tepperwein: Szuperintuíció. A belső hang üzenete. Budapest-Print Könyvkiadó, 2004
Osho: Intuíció. Édesvíz Kiadó, 2006

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top