Ezo

Big Mind- a Nagy Tudat titka

Egyre népszerűbb hazánkban is az újfajta spirituális irányzat, melynek neve "Big Mind", vagyis a Nagy Tudat. Amerikában már százezrek (köztük maga Barack Obama is) hódolnak ennek a módszernek.

Mi a Big Mind?

Myoken mester
Myoken mester

A nagy tudat kifejezés a keleti spirituális irányzatokkal foglalkozók számára nem ismeretlen. Egyfajta globális látásmódot jelent, és maga a Big Mind módszer egy eszköz, amelynek segítségével a nyugati kultúrában élő emberek könnyebben rátalálhatnak erre a látásmódra. Mintegy hidat képez a nyugati pszichológia és a keleti bölcsesség között, hiszen a nyugati terápiás módszerek alkalmazásának kibővítése, amely egy, a zen gyakorlása során megtapasztalható nyitott tudatállapot tesz elérhetővé.

Felfogható úgy is, mint egy pszichoterápiás útmutató a zenhez, amely kiszakít a hagyományos berögződések, merev elképzelések szorításából, s ez által a valódi önismeret és valódi bölcsesség megtapasztalásának eszköze is lehet. Lényege, hogy segít megismerni saját elménk, a tudatunk különböző aspektusait. Ez egyfajta önismerethez, toleráns együtt érző bölcsességhez vezet, ám a módszer segítségével egyúttal eloszlathatjuk illúzióinkat a spirituális Út gyakorlásával kapcsolatban, és felfedezhetjük annak fontosságát, szépségét. 

Mi az a hang-dialógus? 

A hang-dialógus egy pszichoterápiás eljárás. Alapfeltevése, hogy mindannyiunkban egy valóságos tömeg rejtőzik. Számtalan „Én”-ből állunk, amelyek közül néhánnyal azonosulunk, másokat elutasítunk. A túlzott azonosulás néhány énséggel és a teljesség elveszítése kiegyensúlyozatlansághoz és fehér foltokhoz, ismeretlen területekhez vezet. A hang-dialógus valamennyi Én felölelését jelenti, kommunikációt és nyitottságot elménk, tudatunk valamennyi aspektusa felé.
Az Ének tánca így egy hihetetlen eljárás, amely megmutatja, milyen mozgékony, változékony is lehet a bennünket körülvevő világ a saját belső váltásunk által.

Mi Big Mind célja?

Myoken mester
Myoken mester

Minél jobban ismered magad, annál jobban ismersz másokat, ezáltal minél inkább felfedezed a másik emberben a hasonlóságot, annál inkább együtt érzővé tudsz válni, és ez elvezet a globális célhoz, mert az együttérzés gátat tud szabni az agressziónak, vagy más negatív, egymás ellen irányuló érzésnek. Ha az emberekben tudatosul, hogy a személyes célja végeredményben mindenkinek eléggé hasonló, akkor együttműködésre törekszenek, és ez már egyben a globális célja a workshopnak.

Mindenképpen jó irányba tereli az embereket, ha meglátják, hogy nem kizárólag a személyes érdekeiket szolgálni a végső cél. Énünket kiegyensúlyozottabbá tenni, szembenézni rejtett, nem kedvelt aspektusainkkal, azokat egészségesen kezelni, ezek mind-mind személyes célok, ám globális hatásuk is van, ahogyan annak is, ha az Énünket meghaladó perspektívából szeretnénk szemlélni a világot. Egy teljesen új nézőpontból vizsgálni meg magunkat és másokat, kapcsolatainkat, vagy úgy általában az élet nagy kérdéseit, mint a születés, a szenvedés, vagy a halál. 

Hogyan működik a folyamat? 

A Big Mind módszer segítségével láthatjuk, hogy a tudat ezernyi hangot tartalmaz. Mind versengenek egymással, hogy hallassák magukat, hogy cselekedjenek. És mivel sok esetben blokkolódnak, vagy el vannak nyomva, irányvesztetten, és nem a megfelelő időben manifesztálódnak (például mikor valaki elveszíti az önuralmát).

A Big Mind módszerrel minden egyes hangot elő lehet hívni teljesen tudatosan, amivel a hangokhoz köthető cselekedetek elveszítik neurotikus jellegüket, és egészséges módon nyilvánulnak meg. Egy, a Big Mind módszerben használt analógia szerint a tudatot úgy kell elképzelni, mint egy vállalatot, ahol 10 000 alkalmazott dolgozik, ám nem tudják, mi is a munkakörük, nem tudják, ki alkalmazza őket, és nincsenek tudatában a szervezet alapvető működésének sem. A vállalat teljesen kaotikus. A tudat nagyon hasonlóan működik.

A Big Mind módszer megszólít minden egyes hangot, (legalábbis a legfontosabbakat), és tisztázza velük szerepüket, feladataikat, előnyeiket és a veszélyeiket. Hasznos az is, ha valaki egyszerűen csak benne marad egy hangban egy ideig, hogy kiismerje, hogy lássa a mélységeit, lehetőségeit, hogy érezze, átélje a hangot. A hangok az Ént egy külső szemlélőként, vagyis egyes szám harmadik személyben látják. Így kapunk egy objektív nézőpontot, amelynek segítségével indulatoktól és személyes érzelmektől mentesen tudjuk vizsgálni a hangokat. A segítő lépésről-lépésre haladva hívja elő a különböző hangokat, míg végül eljutunk a Big Mind – Big Heart hangjáig, ami az univerzális tudat és együttérzés hangja. 

2009. március 27. 18 órátólBig Mind Big Heart” Bevezető előadás és könyvbemutató Diane Musho Hamilton, Myoken zen mester, Feldmár András és Püski István részvételével. (XII. kerületi Művelődési Központ, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

2009. március 28. 9-18 óráigBig Mind workshop I.” A Felébredés öt fokozata workshop Diane Musho Hamiltonnal (Krétakör 1093 Budapest Gönczy Pál u. 2.)

2009. március 29. 9-18 óráigBig Mind workshop II.” A feminin és masculin erők egyesítése Diane Musho Hamiltonnal (Krétakör 1093 Budapest Gönczy Pál u. 2.)

2009. április 6-7-8. 17-19 óráig „A világ dolgai” – siker, szerelem, pénz Diane Musho Hamiltonnal (Feldmár Intézet, Nők Iskolája Budapest, Veres Pálné u 30. IV. 1. )

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top