Ezo

Ki született a 13. jegyben?

Időről időre felröppen a hír, hogy az asztrológusok hatezer éve kicsit elnézték az állatövet és a 12 csillagjegy helyett 13-mal kéne számolnunk. Ez az elmélet látszólag megmagyarázza, hogy miért nem mindig érezzük magunkra illőnek a horoszkópunkat (főleg a Skorpiók és a Nyilasok), a valóság azonban ennél bonyolultabb.
Ki született a 13. jegyben?
Teszt: melyik ezoirányzat illik hozzád?

Az tény, hogy az állatövben a 12 csillagjegynél több csillagkép található, de azt fontos tisztáznunk, hogy a csillagképek nem azonosak az asztrológiai jegyekkel. Tehát a Skorpió és a Nyilas között tényleg ott találjuk a Kígyótartó csillagképet, amelyet a régi görögök Aszklépiosszal, a gyógyítás istenével azonosítottak. De a ma használt asztrológiai rendszer egy logikusan felépített szisztéma, amelyben a csillagjegyek nem valós térbeli szakaszai a bennünket körülvevő univerzumnak, hanem az ekliptika egy-egy 30 fokos elméleti szeletei. A csillagjegyeknek asztrológiai szempontból nem az az elsődleges feladatuk, hogy az adott napjegyben születettek személyiségéről, sorsáról meséljenek. A jegyek valójában a születési horoszkóp részeként, egy-egy házhoz, bolygóhoz kapcsolva nyernek valós asztrológiai értelmet.

4 elem, 3 dinamika = 12 jegy

A régi kaldeus tudósok szilárdan hittek abban, hogy az asztrológia tizenkettességek logikus rendszeréből épül fel, tehát mindenből tizenkettő van: tizenkét jegy, tizenkét ház és tizenkét bolygó. Igaz, ők bolygóból csak hetet ismertek, de tudták, valahol lesz még öt másik is. Az Uránusz, a Neptunusz és a Plútó felfedezése ezt az elméletet látszik igazolni. A tizenkét jegyet elégségességét az is alátámasztja, hogy az asztrológiában négy elem (tűz, föld, levegő, víz) és három minőség (kardinális, fix, változó) határozza meg a jegyeket. Ezek az elemek és dinamikák együttesen összesen tizenkétféle jegyet képeznek, s nem tizenhármat.

Ki született a 13. jegyben?

Akkor miért nem illik rám a horoszkópom?

Semmi esetre sem azért, mert az asztrológusoknak hatezer éve nem tűnik fel, hogy 13 jeggyel kéne dolgozniuk. Valójában ha nem illik valakire a napjegyének általános leírása, annak az a legvalószínűbb oka, hogy az aszcendense (amely csak ritkán azonos a napjeggyel) határozza meg a tulajdonságait. De az is lehet, hogy valamelyik másik csillagjegy válik a bolygók elhelyezkedése miatt hangsúlyossá a születési képletében. Épp ezért azt javasoljuk, hogy aki nem érzi magára illőnek a csillagjegyét, az ne egy tizenharmadik jegyet keressen, hanem egy asztrológust!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top