Család

A kutyáknak vajon van lelkük?

A katolikusok szerint nincs, bizonyos vallások szerint igen. Az sem mindegy, mit értünk a lélek fogalmán.
A kutyáknak vajon van lelkük?


Akinek van kutyája, tudja, hogy egy négylábú családtagnak is vannak rosszabb és jobb napjai, lehet boldog vagy szomorú és néha még duzzogni is képes.
Míg sok ebtulajdonosnak egyértelmű, hogy a háziállata lélekkel rendelkezik, sokan nem hisznek ebben.

Akik szerint nincs kutyalélek

A kutyáknak vajon van lelkük?A katolikus egyház válasza egyértelmű „nem” a kérdésre. „Isten a Biblia szerint megteremtette az embert, testet és lelket lehelt bele, de csak az emberekbe, az állatokba nem” – mondja Nagy Lajos diakónus. Nincs utalás arra sem, hogy mi lesz az állatok sorsa, miután elpusztulnak. Ettől függetlenül természetesen szeretettel kell bánni a kutyákkal, mint minden más teremtménnyel.

„A buddhizmusban nincs lélekvándorlás, csak újjászületés. A buddhizmus tapasztalata szerint nincs önálló személyes lélek, így alapvetően nincs olyan lelke sem az állatoknak, sem más lényeknek, amely a halál után tovább létezik” – válaszol Dobos Andrea Beáta, a Buddhista Vipassana Társaság alapítója. „A szent iratok szerint a 31 létszféra egyike az állatok birodalma. Mint szenvedő létszféra, abban különbözik az emberi birodalomtól, hogy a lények sokkal kiszolgáltatottabbak, mint az emberek. A buddhista gyakorlatokban éppen a szenvedésen keresztül tudunk ezzel a létszférával kapcsolódni és az együttérzést gyakorolni az állatok felé.”

Mit jelent az, hogy lélek?

A zsidók úgy vélik, az állatoknak is van lelkük, de a fogalom itt nem ugyanazt jelenti, mint az emberek esetében. Verő Tamás rabbi szerint az embernél a lélek isteni eredetű és külön teremtették a testbe, az állatnál azonban együtt “készült” a testtel, és ezért csak a testet és a test túlélését, az étkezést és a szaporodást szolgálja – ösztönből.

A kutyáknak vajon van lelkük?Az evangélikusok szerint is összetett a kérdés. „A Biblia többféle értelemben beszél lélekről. Egyrészt úgy, mint életről, lélegzetről, Isten teremtő, életet adó hatalmáról. Ilyen értelemben az állatok is megkapták ezt az ajándékot. A bibliai hétnapos teremtéstörténet szerint Isten ugyanazon a napon teremtette a szárazföldi állatokat, mint az embert” – meséli Tóth Károly evangélikus lelkész.

Gyakrabban találkozunk azonban a Bibliában a lélek fogalmával egy másik értelemben, miszerint a lélek az embert megkülönbözteti az állatoktól, és Istenhez teszi hasonlóvá. „A feltámadásról, örök életről és üdvösségről minden esetben az emberrel kapcsolatban olvashatunk. Az első ember nem talál az állatok között hozzá illő segítőtársat, csak a másik emberben. Tehát a lélek fogalmának van olyan jelentése, ami alapján összeköt bennünket az állatvilággal, de gyakrabban használt jelentése szerint az emberek és állatok közötti különbséget jelzi.”

„A biológusok nem foglalkoznak a lélek kérdésével és hasonló elvont fogalmakkal – mondja Altbacker Vilmos etológus. – A szakmánkban a kutatók azt tanulmányozzák, hogyan viselkednek az állatok.”

Tudjuk, mit gondolnak az egyes vallási vezetők, de mit gondolsz te, van az állatoknak lelke? Írd meg nekünk itt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top