Ezo

Téli nyavalyák és a számmisztika

Egyáltalán nem kötelező lebetegedni. Mégis a téli nyavalyákba szinte minden típus beleesik. Nemcsak a napfény és a vitamin hiányzik, hanem az aktivitás és a szabadtéri programok. A számmisztika segít, hogy megfejtsük, mire hajlamosak a típusok, és mi a leghatékonyabb kúra a számukra.
Téli nyavalyák és a számmisztika

1-es típus: Mindenki 1-es, aki 1-én, 10-én, 19-én vagy 28-án született.

Az 1-eseknek elsősorban a fejükre kell vigyázniuk. A hideg szél a legártalmasabb. Ha a hőmérő higanyszála +5 fok alá megy, akkor vegyenek fel sapkát vagy kapucnit! Most divat a színes fülvédő, ami öltöztet is. Kúraképpen csak az jöhet szóba, ami finom és jóindulatú. Mert a tipikus 1-esek nem szívesen szednek keserű tablettákat vagy isznak teákat. Emiatt jobb a méz, a csipketea, a narancs, és annak a frissen facsart leve. De a gyömbér és a szegfűszeg is remek.

2-es típus: Mindenki 2-es, aki 2-án, 11-én, 20-án vagy 29-én született.

A 2-eseknek szinte minden esetben először a gyomruk jelez. Ez nyáron a könnyen romló ételekkel magyarázható. Ilyenkor télen viszont a vírusok „megtalálják” a 2-esek leggyengébb pontját, és ott támadnak. A legkézenfekvőbb ilyenkor gyorsan, minél többet inni. Ezzel szó szerint kimossák a testükből azt, ami a tüneteket okozza. A téli, hangulatjavító teákat imádják a 2-esek, ami „megsimogatja” őket belülről. Ilyen pl. a bazsalikom-orbáncfű-citromfű kombinációja.

3-as típus: Mindenki 3-as, aki 3-án, 12-én, 21-én vagy 30-án született.

A 3-asoknak a hangszáluk és a tüdejük a legérzékenyebb. Ebből következik, hogy hidegben sosem szabad a szájukon venniük a levegőt. Minden elővigyázatosság ellenére is lebetegedhetnek. Ebben az esetben a leghatékonyabb kúra, ha különleges, gyógynövényes mézet esznek. Ezt tehetik teába vagy kenhetik vajas kenyérre. Ilyen szempontból a legjobb gyógynövények a hárs, bodza, zsálya, ezerjófű, de a piros bogyós gyümölcsök is jótékony hatásúak, pl. a szeder, a ribizli, az áfonya.

4-es típus: Mindenki 4-es, aki 4-én, 13-án, 22-én vagy 31-én született.

A 4-esek emésztési problémákkal reagálnak a téli fertőzésekre. Mindkét véglet előfordulhat: székrekedés és hasmenés is, viszont a hányás nem jellemző rájuk. Ők inkább lenyelik a gondokat szó szerint, és átvitt értelemben is, ezek pedig alattomosan, később „vágnak vissza”. Ellenszer bármi lehet, ami keserű: kávé, tonik stb., és a kömény meg az édeskömény. Ezeken kívül alapvető fontosságú, hogy csak olyasmit egyenek, igyanak, ami jólesik! Ne erőltessenek semmit!

Téli nyavalyák és a számmisztika5-ös típus: Mindenki 5-ös, aki 5-én, 14-én vagy 23-án született.

Az 5-ösök hajlamosak a túlzásokra: túl édes, túl zsíros, túl sok ételt esznek, mert imádják nagykanállal enni az élvezeteket. Bizonyára igazuk van, persze csak addig, amíg nem betegszenek le. Evidens, hogy a böjt és/vagy a diéta lenne a megoldás. De ezt ők nem bírják hosszú távon. Ha levertnek, nyűgösnek érzik magukat, elég, ha kicsit visszaveszik a cukros ételeket. Ezeket helyettesíthetik finom, ízlésesen tálalt gyümölcsökkel: kivi, szőlő, körte, őszibarack.

6-os típus: Mindenki 6-os, aki 6-án, 15-én vagy 24-én született.

A 6-osoknak a bőrük és a veséjük az érzékeny terület. Télen a bőr azonnal reagál a hidegre, a szélre, és a napfény hiányára. Tünetek a kiszáradás és/vagy az ekcéma. Ezek leghatékonyabb ellenszere a körömvirágkrém. A veséket és a húgyutakat védeni kell a hidegtől réteges, meleg, puha öltözékkel: kordnadrág, bélelt mellény, kötött harisnya stb. És természetesen vesevédő teákkal, valamint tisztított forrásvízzel. Ezeken kívül azt és annyit egyenek, ami nem terheli meg a szervezetüket!

7-es típus: Mindenki 7-es, aki 7-én, 16-án vagy 25-én született.

A 7-esek szigorúak önmagukkal. Ebből fakadóan garantált, hogy nem öltöznek lengén és nem tesznek semmit felelőtlenül. Mégis lebetegedhetnek. A szokásos téli nyavalyákon kívül a meszesedés és az ízületi bántalmak okozhatnak fájdalmat nekik. Ezt jól tűrik. De nem ez a cél, hanem a gyógyulás. Ennek érdekében kényeztetniük kéne magukat: illatos fürdővel, finom falatokkal. Ez utóbbi lehet zelleres burgonyaleves, vagy tengeri halsaláta, vagy spenótos tészta.

8-as típus: Mindenki 8-as, aki 8-án, 17-én vagy 26-án született.

A 8-asok „energiabombák”. Ők ritkán betegszenek meg. Tele vannak vitalitással, és nem érnek rá betegeskedni, folyton rengeteg kihívással kell megküzdeniük, amit rendkívül élveznek. A legnagyobb veszély számukra, ha kiizzadva lépnek ki a hidegbe. Ilyenkor gyorsan belázasodnak, rövid időre magasra szaladhat fel a lázuk. Mivel ez nagyon megviseli a szívet, a legfontosabb a lázcsillapítás és az ágynyugalom, valamint fokhagyma, retek, torma. Emellett engedjék, hogy valaki kiszolgálja őket!

9-es típus: Mindenki 9-es, aki 9-én, 18-án vagy 27-én született.

A 9-esek rendkívül hajlamosak a fertőzésekre. Könnyen elkapnak minden „divatos” influenza- vagy más vírust. Óvniuk kell magukat, különösen tömegben. Bátran húzzák a szájuk elé a sálat, vegyenek fel kesztyűt, ha tömegközlekednek! Ha mégis lerobbannak, akkor maradjanak ágyban, és hallgassanak zenét! A finomságoktól gyorsabban gyógyulnak: klasszikus húsleves, paradicsomos-fokhagymás spagetti, gyömbéres keksz rebarbaralekvárral, és gyümölcsteák minden mennyiségben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top